Telefonlar BIOS olmadan nasıl çalışıyor?

Kullanıcı311

Hectopat
Katılım
10 Eylül 2021
Mesajlar
6.360
Makaleler
2
Çözümler
44
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bilgisayarlar BIOS olmadan çalışmaz. Telefonlar da bir tür bilgisayar sayılır. Peki bu telefonlar BIOS olmadan nasıl çalışıyor?
 
Doğrudan erişim olmayan bir BIOS gibi yoksa açılışı tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi telefonun marka modelini görebiliyorsun.
 
Hocam recovery mod mu? Ben onu işletim sisteminin içinde olan bir şey sanıyordum.
Yok o değil. Hani bilgisayarı açılırken misal ben de Gigabyte logosu çıkıyor ve alt kısımlarda boot menu, bios settings falan yazıyor. Eğer Fastboot açık ise sadece Gigabyte yazılıyor sonra Windows logosu veya Linux logosu çıkıyor hangi işletim sistemi kuruluysa.

Telefonlarda açıldığında ilk önce Marka ve Modeli temsil eden bir yazı çıkıyor sonrada Android'in açılışı logosu geliyor.
 
Yok o değil. Hani bilgisayarı açılırken misal ben de Gigabyte logosu çıkıyor ve alt kısımlarda boot menu, BIOS settings falan yazıyor. Eğer Fastboot açık ise sadece Gigabyte yazılıyor sonra Windows logosu veya Linux logosu çıkıyor hangi işletim sistemi kuruluysa.

Telefonlarda açıldığında ilk önce marka ve modeli temsil eden bir yazı çıkıyor sonra da Android'in açılışı logosu geliyor.

Anladım hocam. Bu olayı Custom ROM yüklü telefonlarda görüyorum. İlk önce marka ve model sonra da logo geliyor.
 
Bootloader var. Qualcomm'da XBL diye geçer, MTK'da LK diye, Exyons'da sboot. Hepsi depolamanın içinde bir yerde olur. /dev/block/by-name/ içini incelerseniz görebilirsiniz.

Buraya bir göz atın, Qualcomm için geçerli ama diğerleride aşağı yukarı benzer şekilde olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı