Telefonlarda RAM işlevi markadan markaya değişir mi?

Poyrazpaskall

Centipat
Bu soruyu telefonlar için soruyorum. Örneğin 4 GB RAM'e sahip bir iPhone ile 4 GB RAM'e sahip Android bir telefonun hızı aynı mıdır? Yoksa RAM kalitesi markadan markaya farklı mıdır?

Telefon hızını RAM tek başına belirlemez. En önemli faktör işlemcidir. Ama tabii ki RAM değişir telefondan telefona. Güncel üst segment telefonlar LPDDR5 kullanır. Düşük güncel cihazlar LPDDR4X kullanır genellikle. iPhone hakkında pek bilgim yok.

Hızı aynı değildir, örneğin iPhone SE 2020 3 GB RAM kapasiteli fakat depolama alanını RAM gibi kullanıyor ve işletim sistemleri daha optimize. Aynı fiyat bandında olan Android telefonlarda bu yüzden RAM kapasitesi 2-3 katı, yoksa iPhone kadar performanslı olamazlar.

Galiba iPhone'ların düşük görünen RAM miktarına rağmen nasıl performas konusunda iyi olduğunu merak ediyorsunuz. iPhone'ların akıcılığının, performansının ve uzun ömürlülüğünün temel sebebi IOS'un gerçekten optimize çalışan bir işletim sistemi olmasıdır. Android'in çok daha fazla kaynak kullandığı işleri daha az kaynak tüketerek yapar.

Yanlışım var ise düzeltin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı