Telefonu Root etmek ne işe yarar? Faydalı mı sakıncalı mı?

Ömer Gündüz

Kilopat
Katılım
4 Şubat 2012
Mesajlar
3.204
Çözümler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Dostlar abiler ben hep burada ve sağda solda Root etmek, bootlader kilidini açmak ROM atmak gibi terimleri duyuyorum hep ANdroid telefonlar için. En merak ettiğim bu ROOT denilen olay. Bu ne işe yarar? Telefona ne kazandırır, performansı arttırır mı? Tavsiye eder misiniz?
 
Root, İngilizce "kök" demektir. Android, aslında altında Linux çalışan, üstünde ise kullanışlı bir arabirim olan bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemlerinde root, yönetici hesabına denilmektedir. Aynı Windows'taki Administrator gibi. Satılan bütün Android telefonlarda güvenlik açısından dolayı Admin hesabı (root hesabı) kapalıdır. Bu yüzden telefonun sistem dosyalarına müdahale edemezsiniz. Örneğin bu yüzden fabrikadan gelen uygulamaları silemezsiniz.

Root yetkisi kazanmak için telefondaki bazı açıklardan yararlanırsınız ve sistemi hackleyip root hesabını devreye sokarsınız. Fakat root hesabı önemli bir hesap olduğundan root yetkisi kullanmak isteyen programları kontrol etmek gerekir. Bu iş için de Superuser ya da Super SU diye iki program vardır. Bunlardan biri zaten cihazı root edince cihazınıza otomatik kurulur.

Root hesabı elde ettikten sonra stok uygulamaları silebilir, sistem temasını değiştirebilir ve normalde yapamayacağınız daha birçok işlemi yapabilirsiniz. Root, doğrudan performansı artırmaz. Root işlemi sonrasında yapacağınız işlemlerle performansı siz artırırsınız.

Root etmenin bir başka avantajı da telefondaki Android System Recovery'i ClockworkMod Recovery ya da dokunmatik destekli TWRP ile değiştirebilmenizdir. Bu değişiklik ile artık cihaza istediğiniz ROM'u ve hatta farklı Linux sürümlerini bile kurabilirisniz.

Ve hayır, root etmek telefonu garanti dışı bırakmaz, çünkü tekrar unroot edebilirsiniz.

Bazı telefonlarda ROM kurmak için root yeterli değildir. Bootloader kilidini de açmak gerekir. Bootloader, telefonun BIOS'udur. Telefonun hangi işletim sistemini açacağını belirler. Eğer BL kilitli ise, telefon sadece belirlenmiş işletim sistemini açar. BL kilidini açtıktan sonra (Bu da yasal bir işlemcidr fakat cihazı garanti dışı bırakabilir) istediğinz ROM'a boot edebilirsiniz. BL kilidini tekrar kapatmak da mümkündür. HTC, SONY ve ASUS gibi firmalar BL kilidini açmak için kendileri program ve araç sağlayabilmektedir.
 
Şehir efsanesi : Root yetkisi kazandırmak cihazı garantiden çıkarır.

Bootloader kilidini açmak garantiden çıkarıyor. Zaten o işlemi yapmadan önce telefon üzerinde bu uyarının yapıldığı bir ekran geliyor. Fakat internet çöplüğünde ROOT yetkisi kazandırmanın garantiden çıkardığını iddia eden kişiler kendilerini yırtıyorlar. Korkuyorlarsa yapmasınlar ne diyeyim :)
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı