Çözüldü Televizyonlarda topraklama hattı neden olmaz?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ali Çelik

Kilopat
Katılım
26 Mart 2016
Mesajlar
548
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Geçen ay evimin elektrik tesissatını komple kontrol ettirdim. Elektrikçiye de birkaç tane uzatma kablosu ayarlattım. Kaliteli olmasını istedim. Evdeki cihazların şebeke voltaj vesaire kaynaklı sorunlardan mümkün olduğunca az etkilenip bozulmasının önüne geçmeye çalıştım. Ama tesadüfen evimdeki televizyonun modemin ses sisteminin ve birçok cihazın fişinde toprak kablosunun olmadığı fark ettim. Elektrikçiye bunlar bu şekilde bozulmaz mı dediğimde "olağandışı bir durumda ilk bu topraksız fişe sahip cihazlar bozulacak" dedi. Çok saçma değil mi bir televizyon 4-5 bin₺ normal bir modem 400₺'den başlıyor. Bu konuda teknik bilgiye sahip arkadaşlar konuyu biraz anlatabilir mi bana. Anlamıyorum yani tek bir toprak kablosu koymak ne kadar maliyeti arttırabilir ki? Üreticiler neden bu cihazlara toprak kablosu koymuyor?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhaba. 220 volt AC ile çalışan tüplü (CRT), LCD TV'ler, halı yıkama makinelerinde, vb. topraklama ucu (veya topraklı fişleri) yoktur, çünkü bunların "kendi içinden topraklanma" durumları bulunur. Adaptörle düşük DC'de çalışan cihazlarda zaten topraklanmaya pek gerek kalmaz, olması da pek anlamlı olmaz. Ancak laptopların kendi adaptörlerinde topraklama ucu veya topraklı bir fişi vardır, çok iyi bildiğiniz gibi, masaüstü PC'lerin PSU girişleri gibi. Laptopların AC ile çalışırken olası statik elektriklerin oluşmasında DC'nin GND'si (- ucu) üzerinden deşarj amaçlı bu topraklama kuvvetle muhtemel olarak da düşünülmüştür.

Kendi içinden topraklamada, SMPS giriş besleme katlı CTR, LCD TV'lerde SMPS'in primer ve sekonder sarım uçları yüksek megaohm'lu çok yüksek omajlı olan bu dirençlerle by-pass edilir. TV'nin fişi değişik olarak takılsa bile (faz ve nötr ucu yer değiştirerek) TV kartı her halükarda toprakla (Faz veya nötr ucundan alabildiği için) buluşmuş olurlar. Yine halı yıkama makainelelerinde ayni durum söz konusu olup suyla temas eden iç plastik gövde kısmı yüksek megaohm'lu dirençlerle şebekedeki nötr veya faz ile ile temas ederek bu topraklanma kendi içinden otomatik (220 volt AC ile çalışan TV'lerde de olduğu gibi) sağlanır.

TV'lerin kendi devre şemalarında bypass amaçlı kullanılan yüksek dirençleri bu devre şemasından kolayca görürsünüz. Halı yıkama makinelerindeki iç topraklanmayı ise; bu makinelerden birine sahip olup detaylı incelemeyi kovanın konduğu bu alanda (boşlukta) yaparak yüksek megaohm'lu ve birbiri peşi sıra seri bağlanmış bypass görevli dirençleri kolayca görürsünüz. Kolay gelsin.
Düşen güç tüketimleri, gelişmiş adaptçrler, gelişmiş yalıtımlar ve gelişmiş elektrik koruma sistemleri sayesinde, bu tarz cihazlarda topraklamaya gerek kalmıyor.

Topraklamanın iki yüzü var: Yüzeyde yük birikimini, elektrik kaçağını engelleyerek çarpılmayı önleme ve cihazın iç komponentlerindeki elektrik kaçaklarını önleme.

Modern TV'leri, monitörleri örnek alalım. Çoğu monitör artık adaptör ile üretiliyor. TV'ler ise şebeke voltajını çok daha düşük seviyelere düşürüyor.

Bu noktada kaliteli, standartlara uygun, iyi yalıtılmış ve kaçak korumaları tam adaptörler, dönüştürücüler kullanılıyor artık. Bu da toprak hattına olan ihtiyacı ortadan kaldırabiliyor.

Eskisi gibi tüplü televizyonlar devrinde değiliz artık. Özellikl yarıiletkenler sayesinde, her şey artık düşük voltaj değerlerinde çalışıyor.

Mesela bir cihazda kullanılan voltaj regülatörleri için, izolasyon standartları var artık. İster cihaz içinde ister cihaz dışında olsun, belirli şartlarla izole edilmeleri gerekiyor.
 
televizyonun içinde ve modemin içinde koruyucu devreler bozulur bu olağandışı arızalar olursa. ikisinde de acayip türde deneyimlerim var. fırtınalı bir günde modemi açık bırakmıştım. sanırım bizim ev elektriğinde dalgalanma oldu. bir baktım modemin adaptörü yanmış. gittim yedek adaptörü taktım ve çalıştı. adaptörün içini açtım , içindeki cam sigortanın yanmış olduğunu gördüm. televizyon kablosuna da havya değdirmişliğim vardır. bayağı ses çıkmıştı. her neyse televizyonun kablosunun yanık yerini kesip lehimledim. havyaya da bir şey olmadı tabii ki. televizyon da çalıştı. önemli olan cihazların aşırı akıma olan dayanıklılığıdır. tek topraklaması olup olmaması değildir. topraklama kaçak akımdan korur.
 
Her ne kadar günümüzde teknolojik aletler korumalı olarak üretilse de belli bir ömürleri var. Örneğin metal oksit varistörleri ele alalım. Bunlar belli bir yere kadar yüksek voltajları emebiliyorlar. Sonrasında bunlar da patlayınca devre korumasız hale geliyor.

Neden topraklama hattını çekmiyor konusuna gelirsek maliyetten kısmak diye düşünüyorum. Kablonun fiyatı bir şey değil elbet ancak elektrik hattını döşeyen adamlar sadece bir binada iş yapmıyor. Onlarca bina söz konusu olunca bu kabloları görmezden gelebiliyorlar. Onlar için elektrik verse yeter :) Tabi bu maliyetten kısmanın bir de ihale alma kısmı var. İnşaatçılar bulabildiği en ucuz yerlere başvururlar. Elektrikçi de fiyatı buradan kısıyor işte :)
 
@Korkmaz02 maliyet kısmak, topraklama gibi bir sistemde söz konusu bile olamaz. Topraklama yoksa, onun yerine koruyucu özellikte başka sistemler ekleniyor. TV'lerde topraklama yok demek, bunlar güvensiz, en küçük elektrik sorununda çöp olur demek değildir.

Modern teknolojiyle beraber, koruyucu sistemlerde ve özellikle yalıtım sistemlerinde birçok ilerleme kaydedildi.

Ayrıca konu, evlerdeki topraklama hattıyla da alakalı değil. Günümüzde yeni yapıların evlerin hemen hemen tamamında topraklama hattı bulunuyor.
 
@SideWinder

En küçük elektrik sorunlarında çöp olur demedim. Koruyucu mekanizmaların belirli bir ömrü var dedim. Dediğim gibi yeni teknolojik aletlerin korumaları iyi ama bu her türlü elektrik kaçağına karşı sonsuza kadar korur diye bir şey yok. Forumda bile elektrik gittikten sonra elektronik eşyalarımda arıza meydana geldi diye onlarca konu var. Hatta Technopat Samsung 860 EVO kullanım testinde SSD elektrik gidip gelmesi sonucu arızalanmıştı. Tabi bu ihtimal çok düşük ve onların prizleri topraklı mı bilmiyorum ancak bu ihtimal her zaman var.

Evet, günümüzde modern binaların çoğunda bu hat bulunuyor ancak eski yapılar ve bazı yerel, küçük müteahhitler bu konuda sınıfta kalıyor. Mesela konu sahibinin evinde de topraklama kablosu çekilmemiş prizlere. Başka neden topraklama yapılmaz ki hocam? Maliyet dışında mantıklı bir cevap bulamıyorum.
 
@SideWinder

En küçük elektrik sorunlarında çöp olur demedim. Koruyucu mekanizmaların belirli bir ömrü var dedim. Dediğim gibi yeni teknolojik aletlerin korumaları iyi ama bu her türlü elektrik kaçağına karşı sonsuza kadar korur diye bir şey yok. Forumda bile elektrik gittikten sonra elektronik eşyalarımda arıza meydana geldi diye onlarca konu var.

Bu konuda asıl nokta TV'ler. Dediğim gibi, bu cihazların korumalarının standartları var ve bunlar cidden yüksek standartlar, zira en küçük bir gevşeklikte insan hayatı tehlikeye girebilir.

Korumaların ömürleri oluyor, doğru. Ancak genellikle cihazın ömründen daha uzun oluyor. :)

Hatta Technopat Samsung 860 EVO kullanım testinde SSD elektrik gidip gelmesi sonucu arızalanmıştı. Tabii bu ihtimal çok düşük ve onların prizleri topraklı mı bilmiyorum ancak bu ihtimal her zaman var.

860 Pro modeliydi, kontrolcüsü bozulmuştu. Bu da aslında topraklamayla alakalı değil zira topraklama, elektrik kesintisinde pek bir şey yapamaz, PSU'ya bağlı bir komponente. :)

Ben de zamanında SanDisk marka bir SSD'yi elektrik kesintisi sonucu kaybetmiştim. SSD'lerin içindeki kontrolcüler, elektrik kesintilerine karşı hassas olabiliyorlar.

Konuda TV'ler baz alındığı için TV'lere göre yazdım. Ancak elektrik kaynaklı sorunlar ve korunma yolları çok geniştir, cihazdan cihaza da değişir.

Mesela konu sahibinin evinde de topraklama kablosu çekilmemiş prizlere. Başka neden topraklama yapılmaz ki hocam? Maliyet dışında mantıklı bir cevap bulamıyorum.

Eskinden koyulmuyordu zira bilinmiyordu, yapı denetimleri de eskisi gibi sık değildi. Mesela topraklama hattının olmaması kadar, sarma sigorta olması da tehlikeli. Ya da topraksız evlerde bilinçsiz kişiler tarafından yapılan sıfırlama tekniği.

Konu sahibinin evinde topraklama var sanırım. Ancak TV gibi pahalı cihazların kablosunun, neden toprak hattı için bağlantı içermediğini sorguluyor. :)
 
Evimin elektrik tesisatında topraklama var. Genel kontrollerini yaptırdım. Sigortaları da yenilettim. Yani elektrik tesisatı eksiksiz ve sorunsuz çalışıyor. Konuda bahsi geçen olay televizyonlardaki kablonun toprak hattı olmaması.
Her ne kadar günümüzde teknolojik aletler korumalı olarak üretilse de belli bir ömürleri var. Örneğin metal oksit varistörleri ele alalım. Bunlar belli bir yere kadar yüksek voltajları emebiliyorlar. Sonrasında bunlar da patlayınca devre korumasız hale geliyor.

Neden topraklama hattını çekmiyor konusuna gelirsek maliyetten kısmak diye düşünüyorum. Kablonun fiyatı bir şey değil elbet ancak elektrik hattını döşeyen adamlar sadece bir binada iş yapmıyor. Onlarca bina söz konusu olunca bu kabloları görmezden gelebiliyorlar. Onlar için elektrik verse yeter :) Tabi bu maliyetten kısmanın bir de ihale alma kısmı var. İnşaatçılar bulabildiği en ucuz yerlere başvururlar. Elektrikçi de fiyatı buradan kısıyor işte :)
Konuya cevap yazan herkeze çok teşekkür ederim. Ne güzel anlatmışsınız. Pür dikkat okudum tüm yazılanları. Aslında boşuna kuruntu yapmışım sanırım. Modemim 7/24 prizde 6 yıldır çalışıyor ve arızalanmadı. Cep telefonlarının şarj adaptörlerinde de toprak yok ve her gece sabaha kadar sabit çalışıyorlar ve arızalanmadılar. Çokta kafaya takmamak lazım. Geçen benim tasarruflu ampül patladı ondan sonra bana bir haller oldu. Hafif bir tedirgin oldum. Sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra rahatladım.
 
Merhaba. 220 volt AC ile çalışan tüplü (CRT), LCD TV'ler, halı yıkama makinelerinde, vb. topraklama ucu (veya topraklı fişleri) yoktur, çünkü bunların "kendi içinden topraklanma" durumları bulunur. Adaptörle düşük DC'de çalışan cihazlarda zaten topraklanmaya pek gerek kalmaz, olması da pek anlamlı olmaz. Ancak laptopların kendi adaptörlerinde topraklama ucu veya topraklı bir fişi vardır, çok iyi bildiğiniz gibi, masaüstü PC'lerin PSU girişleri gibi. Laptopların AC ile çalışırken olası statik elektriklerin oluşmasında DC'nin GND'si (- ucu) üzerinden deşarj amaçlı bu topraklama kuvvetle muhtemel olarak da düşünülmüştür.

Kendi içinden topraklamada, SMPS giriş besleme katlı CTR, LCD TV'lerde SMPS'in primer ve sekonder sarım uçları yüksek megaohm'lu çok yüksek omajlı olan bu dirençlerle by-pass edilir. TV'nin fişi değişik olarak takılsa bile (faz ve nötr ucu yer değiştirerek) TV kartı her halükarda toprakla (Faz veya nötr ucundan alabildiği için) buluşmuş olurlar. Yine halı yıkama makainelelerinde ayni durum söz konusu olup suyla temas eden iç plastik gövde kısmı yüksek megaohm'lu dirençlerle şebekedeki nötr veya faz ile ile temas ederek bu topraklanma kendi içinden otomatik (220 volt AC ile çalışan TV'lerde de olduğu gibi) sağlanır.

TV'lerin kendi devre şemalarında bypass amaçlı kullanılan yüksek dirençleri bu devre şemasından kolayca görürsünüz. Halı yıkama makinelerindeki iç topraklanmayı ise; bu makinelerden birine sahip olup detaylı incelemeyi kovanın konduğu bu alanda (boşlukta) yaparak yüksek megaohm'lu ve birbiri peşi sıra seri bağlanmış bypass görevli dirençleri kolayca görürsünüz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Çözüm

Yeni konular

Geri
Yukarı