Temmuz ayı asgari ücret zammı

IMG_20220520_112813.jpg

Durum bu herhalde.
Asgeri ücret artarsa daha beter olur zaten.
 
Temmuz ayında beklenen maaş zammı memur ve emeklisine. %40 yönünde artış bekleniyor. Toplu sözleşme ile birlikte %7 + enflasyon zammı alacak memur ve emeklileri. Bu konuda sıkıntı yok. Sıkıntı taraf asgari ücret alan kesim tarafı. Temmuzda asgari ücrete zam çok sıkıntı olur. Zaten hali hazırda işverenler asgari ücreti veremiyor ki? Büyük fabrikalar vs tamam asgari ücreti çok rahat karşılayabilir ama küçük esnaf? Ufak kafeler restoranlar lokantalar vs bir şey demiyorum.
 
Fark etmez. Asgari ücret 4 bin lira iken 10 liraya sattığı kahveyi asgari ücret 6 bin lira olunca 20 liraya satar kafe sahibi. İşveren ödeyemiyor, zorlanıyor vs. mevzusu yalan. Her şeye ona oranla zam geliyor. Asgari ücret - alınabilen ürün oranı her zaman sabit.
Anlamadıkları şey, asgari ücreti arttırınca ekonominin düzelmediği gerçeği. Sanıyorlar ki asgari ücret artınca her şeyin fiyatı aynı kalacak. Öyle bir şey yok. Yukarıda yazdım, kafe sahibi asgari ücret artarsa ödeyebilmek için kahvenin fiyatını arttıracak. Oran değişti mi? Hayır yine aynı.
Asgari ücreti arttırmak yerine, asgari ücreti 4 bin lirada tutup 10 liraya satılan kahveyi 5 lira yapmaları lazım. Ürünleri ucuzlatmaları lazım. Enflasyonu düzeltmeleri lazım.
 
Asgari ücret 6 bin TL ve üzeri olursa bir işçinin işverene mâliyeti 8 bin liraya yaklaşır. Bu da işten çıkarmaları falan oluşturur. Onun dışında memurlara da kayda değer bir zam gelmesi lazım asgari ücretlilere gelirse.

Memur maaşlarına çok yaklaştı asgari ücret burada da enflasyon bazlı bir yükselme gelirse eşitlenir diye düşünüyorum çok radikal bir karar olur memur kesminin artık olay çıkaracağı bir döneme girmiş oluruz.
6 bin olursa ilk maaşla dolar almaya bakın :D
her memur işini düzgün yapmıyor, o parayı haketmeyenlerde çalışıyor devlette ama neyse...
 

Geri
Yukarı