Temu Uygur zulmü ve kötü çalışma şartları hakkında ne düşünüyorsunuz?

LLuser

Centipat
Daha fazla  
Bu iş Temu'dan da öte Çin hükümetinin Uygur'ları ucuza fazla mesaili işlerde çalıştırmasıyla alakalı. Temu'nun ucuz olma sebebinin dandik mallar üretmesi olduğunu düşünenler var, dandik malların nasıl ve kimler tarafından üretildiği asıl sorulması gereken soru bu nedenle bu mantıklı bir savunma değil. Uygurlu kardeşlerimizden de öte Çin kendi halkına da pek farklı davranmıyor, Reddit'de yeterince başlık var kimse ‘sağlıklı' bir çalışma ortamı olduğunu düşünmüyor. Sabah 10 akşam 10 mesai yaptıklarını söyleyenler var. Kendi halkına böyle davranan bir milletin Uygur'lara neler yapacağını düşünün. Bunlar yeterince kesin kanıt olmasa da şu gayet yeterli bana kalırsa;

Temu, ucuz tüketim mallarına olan doymak bilmez ihtiyacını karşılamak için Çin'deki ucuz üretim yöntemlerine güvenen Çin merkezli bir şirkettir. Çin hükümetinin Uygur azınlığı sömürdüğü iyi belgelenmiştir. Çin genelinde zorla Uygur işgücünün "kiralanması" uygulaması nedeniyle, Çin'de üretilen herhangi bir ürünün, titiz ve şeffaf bir tedarik zinciri denetimi olmadan Uygur zorla işgücü içermediğine güvenmek zordur.

Temu'nun sözleşmeye uygunluğu sağlayacak bir sistemi yoktur. Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası (UFLPA)Uygur yapımı ürünlerin ABD'ye girişini engellemeye yönelik mevzuat yürürlüğe girdi. Rapor Çin toplum partisi temsilciler meclisi seçim komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu, Temu'dan gelen sevkiyatların zorunlu çalıştırmayla yapılmış ürünler içerdiğini garanti ediyor ve Amerikalı tüketicilerin "Temu'nun tedarik zincirlerinin zorla çalıştırmayla kirlenmesi yönündeki son derece yüksek riskin" farkında olması gerektiğini söylüyor.

Metnin kaynağı: Temu bağımlısı mısın? Düzeltmeniz zorunlu çalıştırmayla sağlanabilir

Olay sadece kalitesiz ürün değil, sıfıra yakın işçilik maliyeti. Temu'nun ve benzeri Çinli platformların tedarik zincirinde şeffaflık olmamasının temel sebebi budur. Bahsettiğin ABD Temsilciler Meclisi raporunda da Temu'nun, UFLPA uyumluluğu konusunda hiçbir denetim yapmadığı ve gümrük muafiyeti açığını kullanarak bu ürünleri pazara soktuğu açıkça belirtilmiştir.
Bunun bedelini cüzdanımızla değil, vicdanımızla ödüyoruz maalesef.

Olay sadece kalitesiz ürün değil, sıfıra yakın işçilik maliyeti. Temu'nun ve benzeri Çinli platformların tedarik zincirinde şeffaflık olmamasının temel sebebi budur. Bahsettiğin ABD temsilciler meclisi raporunda da Temu'nun, uflpa uyumluluğu konusunda hiçbir denetim yapmadığı ve gümrük muafiyeti açığını kullanarak bu ürünleri pazara soktuğu açıkça belirtilmiştir.
Bunun bedelini cüzdanımızla değil, vicdanımızla ödüyoruz maalesef.

Zaten Uygur'lulardan da öte çinlilerde olumlu şartlarda değil. Bu bile boykot etmek içi yeterli bir sebep. Çok fazla Uygur tanıdığım var benim özellikle fabrikalar iğrenç yerler.

Zaten Uygur'lulardan da öte çinlilerde olumlu şartlarda değil. Bu bile boykot etmek içi yeterli bir sebep. Çok fazla Uygur tanıdığım var benim özellikle fabrikalar iğrenç yerler.
İşin içine tanıdık faktörü girince olay haber olmaktan çıkıp trajedinin kendisine dönüşüyor. Birinci ağızdan duydukların, medyada gördüklerimizden muhtemelen çok daha çarpıcı ve gerçektir. Boykot kişisel bir duruştur ve en saygın tepkilerden biridir. Senin gibi bizzat tanıdıkları üzerinden bu acıya şahit olan biri için zaten başka bir seçenek düşünmek bile zor.

İşin içine tanıdık faktörü girince olay haber olmaktan çıkıp trajedinin kendisine dönüşüyor. Birinci ağızdan duydukların, medyada gördüklerimizden muhtemelen çok daha çarpıcı ve gerçektir. Boykot kişisel bir duruştur ve en saygın tepkilerden biridir. Senin gibi bizzat tanıdıkları üzerinden bu acıya şahit olan biri için zaten başka bir seçenek düşünmek bile zor.
Aslında birkaç kişide olsa olaya tepki göstermekti amacım ama siz dışında kimseden dönüş gelmedi. Size teşekkür ediyorum.

Bu konuda bilgim yoktu. Bilgi için teşekkürler.
Uygurlar inşallah daha iyi şartlara sahip olurlar zaman içinde.
Orada korkunç bir zulüm var ancak dünya pek bilmiyor.

Maalesef maalesef, yapılan zulüm akıl edilemez. Arkadaşımın annesi anlatıyordu, annelerinin dedelerini kendi dışkılarında çürüyerek ölmeye mahkum ediyorlarmış. Nasıl bir kafa yapısı ya bu, insanlık dışı. Çok şükür önce Çin'den sonra Türkiye'den kurtuldu şu an İngiltere'de yaşıyor Avrupa'yı geziyor mutluyum onun için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı