Termal Macun Ne Kadar Dayanır? Ne Zaman Değiştirilmeli?

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Termal-Macun-CPU-Islemci-Degisim-Ne-Kadar-Dayanir.jpg

Sisteminizde ister sıvı ister hava soğutma olsun, termal macun uygulamadan bilgisayarınızı kullanmaya devam edemezsiniz. Termal macunu sürmek bir kenara, bir de yenileme dönemleri var. Pek pahalı olmasa da fazlasıyla önem taşıyan termal bileşikler sonsuza kadar dayanmaz, zamanı gelince değişim gerekir. Termal macunun ne kadar dayanacağı PC kullanımına, termal macun kalitesine ve ortam şartlarına bağlı. Çip […]

Devamı: Termal Macun Ne Kadar Dayanır? Ne Zaman Değiştirilmeli?
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Çok sık gelen bir soru ile ilgili güzel makale. Bir ara farklı marka modelleri de test etme şansınız olursa tadından yenmez.

Kolgeyt en güzel termal lahmacunumuzdur.

Masaüstü sistemlerde ortalama bir sisteminiz varsa (üst düzey işlemcili sıvı soğutmalı değilse) termal macunu uzun süre yenilemeseniz de aşırı zorlanmaz gibi. R5 5600 için ufak bir hava soğutmam var ve 1 yıl oldu neredeyse, 90-100W'a kadar üstesinden geliyor soğutucu. Laptoplarda bu çok daha kısa süre tabii.

Ben daha önce 1500X (hava soğutma) - RX580, 3600 (sıvı soğutma) - 5600 XT ve 5600 (sıvı soğutma) - 6700 XT kullandım. Şimdi de 5700X3D (sıvı soğutma) - 6900 XT kullanıyorum. Bu sistemlerde Thermalright TFX, Cooler Master High Performance, Arctic MX-4 kullandım ve son olarak SYY-157 kullanmaya başladım. Kullandığım 3 kasa da gayet iyi hava akışı olan kasalar olmasına ve macunları farklı şekillerde sürmüş olmama rağmen bu sistemlerde aldığım ısı değerleri hemen hemen aynı. Yazın sıcak odada çalışan kasa ile morg gibi soğutulmuş odada yan kapağı açık ve dibine vantilatör konulmuş kasada taş çatlasın 5 derecelik fark oluyor. Termal macun sayfalarında kullanıcı yorumlarında yazdığı gibi "Macunu bir sürdüm 20 derece düştü." falan hikaye yani.
IMG_20250427_134532.jpg

Böyle bir şey muhtemelen yok 🤣

Ben daha önce 1500X (hava soğutma) - RX 580, 3600 (sıvı soğutma) - 5600 XT ve 5600 (sıvı soğutma) - 6700 XT kullandım. Şimdi de 5700x3D (sıvı soğutma) - 6900 XT kullanıyorum. Bu sistemlerde Thermalright tfx, Cooler Master high performance, Arctic MX-4 kullandım ve son olarak SYY-157 kullanmaya başladım. Kullandığım 3 kasa da gayet iyi hava akışı olan kasalar olmasına ve macunları farklı şekillerde sürmüş olmama rağmen bu sistemlerde aldığım sıcaklık değerleri hemen hemen aynı. Yazın sıcak odada çalışan kasa ile morg gibi soğutulmuş odada yan kapağı açık ve dibine vantilatör konulmuş kasada taş çatlasın 5 derecelik fark oluyor. Termal macun sayfalarında kullanıcı yorumlarında yazdığı gibi "macunu bir sürdüm 20 derece düştü." falan hikaye yani.
Eki Görüntüle 2479057

Böyle bir şey muhtemelen yok 🤣

Kullandığınız macunlarin hiçbiri kötü macunlar değil soğutucu olarak da bir tek 1500X'de hava soğutma kullanılmış ona da stock fan bile yeterli. Hangi kosullarda karsilastirdiniz bilmiyorum ama sistem yük altindayken 3600 ve 5700x3d arasinda 10-20 derecelik bariz bir fark oluşur.

Öyle yorumlarda bulunanlar genelde macun işlevini yitirene kadar bakimsiz sekilde kullaniyor, bakimdan sonra da olmasi gereken değerleri görünce macunun inanilmaz olmasina bağlıyorlar.

En basitinden pumpout yemis bakimsiz bir laptop macunsuzdan farksiz olduğu için viskozitesi yüksek bir macuna gecince yuksek sicaklik farklari sergiliyor.

Ayni şartlarda kaliteli macunlar arasinda en fazla birkac derece oynadığı zaten testlerden bile belli oluyor.

Geri
Yukarı