Çözüldü Termal macunun işlemci soketine dökülmesi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wenX

Hectopat
Katılım
10 Şubat 2019
Mesajlar
596
Makaleler
1
Çözümler
5
İşlemcinin üstündeki eski termal macunu sildikten sonra kenarlara taştığı için işlemciyi çıkartıp öyle sileyim dedim. Çıkartınca kenarlarındaki bir parça fotoğraftaki gibi döküldü. Hafif hafif aldım tornavidanın ucuyla ama ne yapmam lazım? Sıkıntı çıkartır mı
image.jpg
image.jpg
?
 
Çözüm
Termal macun "conductive" sınıfındaysa anakart iptal olur diye biliyorum. Ama eğer "non-conductive" sınıfında bir termal macun ise kurtarma şansın var. İzopropil (yüksek saflıkta) alkol ile temizleyebilirsin. Çok ince kürdan ya da çok ince telli diş fırçası ile nazik bir şekilde temizlemen lazım. Sonra kuruması için birkaç gün açıkta bırakman gerekir.

Emin olmamakla beraber WD-40 ile termal macun çözünmekte. O yüzden biraz sıkıp, şırınga ile çekilebilir. CRC qd electronic cleaner diye bir sprey var, onunla çok rahat temizlenir. Ama Türkiye'de bu spreyi göremedim maalesef.

Ama bu işlemlerde sakın metal ve sivri bir araç kullanmayın.

Arkadaşlar sorunu çözdüm. Çözümüne gelecek olursak şeffaf çift taraflı bandı soketin üzerine serdim. Kürdan ile pıt pıt pıt diye termal macun bulaşan yerlere dokundurdum. Çektikten sonra hepsi üzerindeydi zaten. Herkese teşekkürler.
Sol alt köşeyi diyorsun sanırım, en azından bir işaret koysaydın anlamam 3 dakika sürdü. Altında devre yoksa peçeteyle silebilirsin yavaş yavaş. Tornavidayla kazımaya kalkma sakın.
 
Termal macun iletken olduğu için sorun olmaz diye düşünüyorum.
Sıvı metal olmadığı sürece pek iyi iletken değil diye biliyorum termal macunları. Aşırı iletken bir şey olsa tam söylediğinin aksine anakarta zarar verirdi.
 
Biraz çift taraflı bantla temizledim şu an bu şekilde. Daha net görünüyordur herhalde.
Ben çok yanlış anlamışım 😅 altında devre olmadığı için sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

İşlemcinin pinleri gelecek üzerine ama ya pinlerin değmesini engellerse diye korkuyorum.
 

Dosya Ekleri

  • image.jpg
    image.jpg
    177,5 KB · Görüntüleme: 47

Yeni konular

Geri
Yukarı