| CMD | PowerShell | Bash |
| CMD, komut tabanlı özelliklere sahip Microsoft Windows işletim sistemi için komut satırıdır. | Powershell, sistem yöneticileri için özel olarak tasarlanmış ve .Net Framework tabanlı görev tabanlı bir komut satırı arabirimidir. | Bash, çoğu Unix/Linux tabanlı işletim sistemi için bir komut satırı ve komut dosyası dilidir. |
| Oluşturulan çıktı karakterler şeklindedir. | Powershell, giriş ve çıkışı nesne olarak ele alır. | CMD gibi, Bash da giriş ve çıkışı metin yapıları olarak ele alır. |
| CMD, metin tabanlı bir komut satırı arabirimi kullanır. | Powershell daha etkileşimli bir grafik komut satırı arabirimi CLI vardır. | Bash, CMD gibi metin tabanlı basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. |
| Tüm Windows işletim sistemlerinde varsayılan bir program olarak gelir. | Windows 2007 ve sonraki sürümlerde, PowerShell yerleşik bir programdır. Bundan önce, ayrı bir program olarak yüklenmesi gerekir. | Linux ve Unix sistemleri çoğunlukla Bash kullanır ve Linux ve Unix işletim sistemlerinde ilk günden itibaren kullanılır. |
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.