Tıp okumak için geç mi?

Kajmera

Hectopat
Merhaba bu sene 20 yaşıma girdim. Liseden 2023'te mezun oldum. Bir sene mezuna bıraktım ve 53K sıralama yaptım. Çok daha iyi yapabileceğimi biliyordum fakat sınava bir iki ay kala en yakın bildiğim dostlarımdan büyük bir kazık yedim ve cidden çok değer verdiğim insanlardı mental olarak çöktüm diyebilirim. Bunlar bahane değil neyse tıp istiyordum. Fakat ailemin baskısını düşündüm ayrıca bir kız arkadaşım da var ciddi düşündüğüm fakat tıp okursam çok beklemek durumunda da kalacaktım bu yüzden yazılım mühendisliği tercihi yaptım. Fakat şunu fark ettim. Ben tıp istiyormuşum gerçekten. Daha öncesinde istemek konusunda kararlı olduğumu hiç bu kadar anlamamıştım. Cidden kendimi tıp okurken düşününce mutlu hissediyorum. Şu an tekrar çalışmaya başlasam kırık OBP ile yapabilir miyim bilmiyorum ama hayatımı sevmediğim bir işi yapmak düşüncesi cidden beni korkutuyor. Sizce geç mi kaldım? Şu an girsem ve kazansam bile 26 yaşında mezun olacağım. Beni en çok korkutan da kırık OBP.

Tıp için ben yaşın önemi olacağını düşünmüyorum tabii ki sizin de görüsunuz önemli. Tıp için çoğu doktor meyvesini asıl olarak 40larindan sonra yiyor zaten burada çok bir kayıp yasayacaginiz görülmüyor.

40 yaşına kadar gençsin, yani şu an geç değil. Dünya'nın başarılı ve işini severek yapan sağlıkçılara ihtiyacı var. Yazılım mühendisinin ileride asgari ücretli çalışandan farkı kalmayacak. İstihdamda arz talep dengesi şaşıyor. Şu an vinç operatörü 100B maaş alabiliyor ama okulu yok.

Hayata bir kere geliyorsun istediğin, sevdiğin gibi yaşa. Önemli olan sadece kendi yolunu düşünmen. Sevenlerin o yolda yanında oluyorlarsa eyvallah. Çomak sokuyorlarsa bırak uzak olsunlar. Sen başarı yolundan şaşma

Baba ben 27 yaşımda mezun olcam sen bu halinle baya öndesin 2 sene kaldın gibi düşün.

26 yaşında mezun olup sevdiğin meslek, ya da 24 veya 23'ünde mezun olup hayatın boyunca sevmediğin meslek, seçim senin.

Hayatın en önemli dönemleri 26-33 arası. Zaten birisi mühendislik de okusa tıp da okusa hukuk da okusa günümüz şartlarında kendine harcayacak parayı anca 26-27 yaşında elde ediyor. İş bulma, buldun düzen kurma vs derken o yaşları buluyorsun.

Tıp okursan diğer bölümlere nazaran iş bulma konusunda daha rahat olacağın için buna değer. Senin durumunda arkadaşım var 2 sene mezuna kaldı tıp için 21 de başladı tıpa 27 de bitirdi 28 de tus kazandı şuan Giresun da çalışıyor geliri de gayet iyi (tabi kirası, kenara atması vs derken eline net kalan 30k civarı).

Hiçbir şey için geç değil diye fakir edebiyatı yapamam çünkü mesele sadece yaşın bir sayıdan ibaret olması değil insan 25-30 arasında yaşamak istiyor 30-35 den ziyade. İçindeki gençlik hevesi bitmeden yaşamak istiyor ama her 10 gençten 7 si sen gibi zaten 26-27 gibi yeni yeni atıldı hayata günümüz şartlarından dolayı. Hükümet bitirdi bir nesli maalesef.

O yüzden okuyabilirsin merak etme ama bu sene de giremezsen kritik eşiğe girersin onu da diyeyim.

Son olarak bu klasik fakir edebiyatlarına da kanma rehber öğretmenleri gibi değer okumaya, asla geç değil, yeter ki çaba olsun vs vs. Realiteden bakman da lazım sen daha eline para alırken yaşıtların arasında evlenen, biriktirdiği para ile belki hayatında ilk kez yurtdışına çıkan vs olacak o zaman için ciddi bir hüzünle dolabilir. Bu sene de kazanamazsan daha da zorlamayıp başka iyi alternatif bölüm seç (mühendislik-diş-eczacılık vs)

18 yaşında tıp başlasan 24'ünde bitecekti. asla ama asla geç değil. geç olayını düşünmeyin bile. insanların başına neler geliyor, hasta olup okulu 2 dönem de donduranlar, sağlık okuyup sınıfta kalanlar...

Benim de sana benzer bir hikayem var 21 yaşında tıpa başladım 27 yaşında mezun olacağım. Ama yazılım okurken kafam rahat değildi. Tıp okurken kafam rahat ve daha memnunum sadece çok zor . Seçim sizin önünüzdeki 30 40 yıl mutlu mu mutsuz mu yaşamak istiyorsunuz ona göre kararınızı verin.

Siz ciddi düşünüyor olabilirsiniz ancak karşı tarafın ciddi düşündüğünü "Sizin tıp bölümünü kazanıp bitirene kadar yanınızda kalmasıyla" anlayabilirsiniz. 53K sıralama yapacak kadar çalışkansınız ve bir şeyleri biliyorsunuz. Bu sene yaklaşık 6 ay var tıp kazanmak için cidden uğraşmanız gerekiyor. 53k sıralama yapan birisi için bu zor değildir.

Sizin kafanıza taktığınız şey ders değil ortamınız. Ortamınından yediğin çelmeyi ikinci kez yemek istemiyorsun bu yüzden kız arkadaşınla gelecek düşünüyorsun. Allah mutlu etsin ayrıca. Ancak dediğim gibi ne tıp okumak için geç ne de kız arkadaşınız için geç. Yukarıda da denildiği gibi 26 yaşında mezun olacaksın ancak çok güzel bir maaşla hayata başlayacaksın ve bunun meyvesini 35li yaşlarında yaşayacaksın. Güzel bir gelir, güzel bir ailen, yapacağın tatiller..

Diğer tarafta da 24 yaşında mezun olup ömür boyu sevmediğin bir meslek yapmak.. Maaşı çok daha az, sevmeyerek yapacaksın ancak ailen ve tatillerin yine olacak. Ancak burada da işi sevmediğin için bu durum ailene de yansıyacak. Yani demek istediğim işinde bir şeye sinir olduğunda eve de tavırlı geleceksin vs vs.

Ayrıca gerçekten kız arkadaşın da ciddi düşünüyorsa illa ki mezun olmayı beklemene gerek de yok. Yani biraz saçma gelecek ancak bazı insanlar daha okurken evlenebiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…