O halde quartz ile otomatiğin arasındaki farka bakabilirsiniz, quartz pille çalışırken otomatik saatler bileğinizin hareketiyle ufak, ağır bir parçanın saatin içerisinde yerçekimi kuvvetiyle dönüp saatte bulunan zemberek adlı çok ince bir yaya kinetik enerjiyi depolamasıyla çalışıyor. Ortada elektronik bir aksam olmadan, tamamen dişli, çark, köprü ve taşlarla çalışan, mekanik bir harika taşıyor olursunuz kolunuzda.
Diğer yorum yapan, muhtemelen yaşı küçük kardeşimiz gibi ad hominem yapacak kadar ukala değilim, bir argüman sunabiliyorum en azından size.
Şimdi baktım da fiyatlara, Tissot'nun otomatiği kalmamış 25 binin altına. Benim tavsiyem temiz, garanti kapsamında Sahibinden üzerinde satılan ilanlara bakmanız olur. Ülkemizde zaten ederinin oldukça üstünde satıldığı için bu saatler çok daha uyguna gelecektir, örnek ilanlar bırakıyorum fikir vermesi açısından, bu modellere bakabilirsiniz keyfinize göre:
Tissot PRX Powermatic 80
Tissot Gentleman Powermatic 80
Farklı bir marka düşünürseniz de:
Hamilton Khaki Field Mechanical - bu kurmalı bir modeldir, otomatik dolmaz güç rezervi
Hamilton, Tissot, Glycine, Seiko Alpinist/Prospex, bu marka ve serilerden bakarsanız ilanlara ömürlük bir saat almış olursunuz. Alacağınız quartz, elektronik aksamlı saat çok yüksek ihtimal 5-10 seneye ya bozulacak ya da zaten kötü işçiliği olduğundan kozmetik anlamda değersiz kalacak. Otomatik saatlerde böyle olmuyor, hem çalışan aksamı mekanik olduğu için sizden sonraki nesillere bile kalıyor hem dış işçiliği daha özenle farklı, daha kaliteli üretim koşullarında yapıldığından göze daha çok hitap ediyor.
Sadece sıfır almayı düşünürseniz şu linklerdeki saatler gayet iyi tercihler olacaktır:
ABT Saat, güvenilir bir firmadır, Bağdat cdsinde mağazası var, ziyaret edip saatleri deneyebilirsiniz de. Buradaki markalar İsviçre yapımı Tissot, Hamilton'a nazaran daha da giriş seviye olacaktır.
Saatlere çok çok yeniyseniz Erk Koçak, Mert Kalafat gibi isimleri aratıp biraz bilgi edinebilirsiniz bu farklılıkları kavrayabilmek adına. Sadece dipnot düşeyim, Erk Kocak müşteriyi uçuk fiyatla çarpan markaların reklamını yapıyor, Aslan Saat indirimlerine aldanmayın.