TLOU 2 Remastered'ın PC sistem gereksinimleri belli oldu

Eğer bilgisayar toplanıyorsa mümkünse oyunlar için ayrı bir disk alınmalı. Çünkü 512 GB hatta oyunları bilgisayarda tutan biri ise 1 TB ve altı yerel diskleri oyunlar ile beraber kullanmak tam bir işkence. Yerel disk olduğu için pat küt 1 2 GB doluyor kendi kendine zaten.

Yakın zamanda m2 ssd genişletme kartı yani pci express alacağım. 512'yi sadece program ve Windows için kullanmayı, Genişletme kartına oyun ve fotoğraf gibi verileri koymak için 1 TB M2 SSD takmayı düşünüyorum.

512 GB SSD dönemi kapandı galiba. 2 AAA oyunu aynı anda yükleyemez olduk.

Baldur's Gate 3 kaç GB?

512 döneminin çoktan kapanması lazımdı zaten. Geçen ismini hatırlamıyorum buradan bir arkadaşla bunun muhabbetini yapmıştık diye hatırlıyorum. Şöyle örnek vereyim. Benim ilk bilgisayarım bana 98 yılında alındı. Bugünün giriş seviyesi tadında bir cihazdı. Babam saklamış faturalarını katoloğunu filan geçen gördüm 800 dolara almış o zaman. Eskiden bilgisayarlar direkt dolar üzerinde satılırdı. Bu da bir dipnot olsun.

Hard diski 1.7 GB. O zaman FIFA 98-99 yüklüyordum. 700 MB filan olurdu onların boyutu. Hard diskin yarısı dolardı zaten. Bir de age of yüklerdik anca yanına.

Daha sonra üniversite zamanları laptop elzem oldu. Laptop aldılar 2010 senesinde. O zamanın fiyatıyla 2000 TL. Dolar 1.4 filan oradan hesaplayın dolar fiyatını. Hard diski 640 GB klasik sataydı. Hadi 1.7 giriş diye 98 senesinde düşük olsun ama 1200 dolar civarında olan bilgisayarlarda 4 GB filan anca hard disk oluyordu. 12 senede SATA cinsinden 160 kat hafıza artışı olmuş. 2010 senesinde de oyunlar 10-20-30 GB civarındaydı sanırım. Tam anımsamıyorum.

2025 senesine geliyoruz. Geçen MediaMarkt'ta geziyorum. 28-34 bin civarı laptopların eğer içinde ekran kartı varsa iyiyse yani hafızaları 512 mm2 SSD'ye sabitlenmiş. Bu çok düşük. 2 sene önce ben de bir laptop almıştım kendime. Onun da 512 falandı SSD'si. Gittim sağlam bir Samsung M.2 SSD aldım 1 TB, toplam 1.5 TB yaptım hafızasını. O dahi anca yetiyor.

Bir arkadaş sıkıştırma sistemlerinden bahsetmişti bunun çözülebileğinden bahsediyordu. Çözülebilir muhtemelen ama şu an öyle bir çözümle muhatap değiliz. Bir RDR2 bir God of War yükledin mi yapıyor sana 350 GB filan. Bir de bunun zırt pırt güncelleme alması da var.

SSD ve M.2 SSD geçişi oldu evet 2010'lu yıllardan sonra. Tamam disk okuma hızlandı ama ben 2010 yılında default 640 GBlı bir PC alabilirken bugün 512 olması bunların hadi 1 TB olsun kötü. Şu an eğer eski günlerin hızı olsaydı en az 5 TB filan kullanmamız lazımdı. Yani ben 2010 senesinden bakıp 15 sene sonra hafızalar ne olur diye düşünsem 20-30 TB olur herhalde derdim.

@Maxtoric 150 GB ne demek be. Bellek yönetiminde bordo bereli olduk bunlar yüzünden. Benim bayağı alan açmam lazım o zaman. Bir dahaki laptop alışımda 1 TB'dan aşağısına bakmayacağım.

@NaBuSe Ekran kartı iyi olsun diye her şeyden kısıyoruz. Her bileşen ayrı pahalı olduğu için 512 GB'a mecbur kalıyor insanlar. Geliştiriciler bırakın sıkıştırmayı vs. optimizasyonla bile uğraşmıyorlar. Harika bir bilgisayar aldım Ultra'da oynarım diyorsunuz 60 FPS'i zor görüyor.

@Maxtoric 150 GB ne demek be. Bellek yönetiminde bordo bereli olduk bunlar yüzünden. Benim bayağı alan açmam lazım o zaman. Bir dahaki laptop alışımda 1 TB'dan aşağısına bakmayacağım.

@NaBuSe Ekran kartı iyi olsun diye her şeyden kısıyoruz. Her bileşen ayrı pahalı olduğu için 512 GB'a mecbur kalıyor insanlar. Geliştiriciler bırakın sıkıştırmayı vs. optimizasyonla bile uğraşmıyorlar. Harika bir bilgisayar aldım Ultra'da oynarım diyorsunuz 60 FPS'i zor görüyor.
Dediğim gibi mümkünse oyunlar için ayrı bir disk alın. Çünkü C ile aynı diskte kalınca çok sıkıntı oluyor. Ayrıca diskin %100 oyunlar için ayrılıyor olması çok daha iyi.

RTX 3050 laptop var TV'ye 4K bağlasam açar mı? 8 gb RAM var bir de. Yada 4070 Super açar mı?

Günümüz oyunları iyice çığırından çıkmaya başladı. Evet oyunlar teknoloji ile beraber gelişiyor güzel fakat 150 GB SSD gereksinimi çok fazla be. Mâlum, SSD'ler çok fazla kapasiteye sahip değil. Forumda sistemi iyi olan kişilerin SSD'si maksimum 2 TB falandır. Bana göre bir PC de en az 8 TB bir alan olması lazım ki rahat olsun. Ama 8 TB SSD fiyatları da 25K'yı geçiyor.

RTX 3050 laptop var TV'ye 4K bağlasam açar mı? 8 GB RAM var bir de. Ya da 4070 Super açar mı?

Yani 3050'den 4070'i sormanız da biraz garip değil mi? 3050 4K için yetersiz kalır. 4070 Super'li bir PC'ye sahipsen hayli hayli oynarsın zaten.

4K açar mı sence? Yoksa 2K mı açayım.

4K'da Frame Gen ve DLSS ile rahat oynarsın bence. Ama eğer o teknolojileri açmayı düşünmüyorum diyorsan 2K da oyna.

Geri
Yukarı