TN panel vs. VA panel yan yana görsel farklar

@levent_yavuz

Oyun oynayan bir insan kafayı sağa sola oynatma ihtiyacı duyuyorsa oyuncu değildir zaten. TN ezer demişim. Ne konuda ezer demişim, onu sorman lazım

2 gün önce, yan monitör olarak kullanmak üzere IPS panel monitör aldım ve TN panel ile arasında devasa bir fark yok. Ben oyun oynuyorum, kafamın açısı umrumda olmaz. Bana Hz ve Ms performansı lazım. IPS panel ve türevleri film, durağan sahneler ve tasarım için önemlidir.

Bu görüntüleri TN panelden görüyorum. Gerçek fark bu durumda tespit edilebilir mi? Yoksa gerçekte aradaki fark daha mı fazla?

@Kavin

Şunu net olarak söyleyebilirim ki: Telefondan, kameradan çekilince absürt bir fark ortaya çıkıyor fakat yan yana baktığında daha makul. Bendeki TN panel ile IPS'i yan yana koydum. Evet, bir miktar renk doygunluğu farkı var fakat şu videoda ve fotoğrafta gördüğün kadar absürt derecede yok.

Özellikle de başlıktaki videoyu yan yana izledim. Çıplak gözle baktığında farklı, telefon kamerasından baktığında ise daha farklı (videodaki gibi) gözüküyor.

Neyi kastettiğini bildiğim için sorma ihtiyacı duymadım.
Asıl sen ne konuda ezdiğini yazman lazımdı ki konuyu okuyanlar ne olduğunu anlasınlar.
Bilgisayarda sadece oyun mu oynuyorsunuz? Hiç mi film dizi video izlemiyor, internette gezinmiyor musunuz?
Ben sosyalde mesaj yazarken bile koltuğumda hafif arkama yaslanıp görüş açımı bir miktar değiştirince bile renkler bozuluyordu, özellikle beyaz-çok açık mavi tonlarının geçişlerinde renkler birbirine karışıyor. Bunu 24" ve 27" iki adet TN panelde deneyimledim.

TN bana gelmez, varsa rekabetçi oynayanlar alsınlar ama hobi amaçlı günlük oyun oynayanlar için gereksiz para. Aynı paralara IPS-VA alınsın daha iyi. Çünkü renk kalitesi ve görüş açılarında ciddi fark var.
Gözümle gördüm test ettim.
Belki sizin kullandığınız IPS panel eskidir. Renkleri soluktur.

Umarım saygı çerçevesinden çıkmıyorumdur fakat sadece bunu yazmak için kayıt oldum.

Öncelikle iyi günler eğer ağırlık olarak oyun oynuyorsanız ve daha competitive ağırlıklı multiplayer oyunlar oynuyosanız kesinlikle TN panel şu günün teknolojisiyle en iyisi.

VA panellerde kontrast ve renk canlılığı daha iyi olabilir. VA paneller yavaş story based single oyunlar için harika tabii ki ama görüntü hızlandığı anda istediğiniz kadar 1 ms olsun ghosting ve blur görebiliyoruz çok rahat.

Herkes 1 ms 4 ms ne fark eder diye düşünüyor bazıları insanın gözünün bunu algılamadığını bile savunuyor buradan onlara da selamlar ama asıl önemli olan nokta orada olan 1 ms ibaresi minimum anlamına gelir kimseyi yanıltmasın.
Düzgün 1 ms TN panellerde ortalama ms 3'tür en kötü durumlarda 5'i görebilir belki ama 1 ms VA panellerde sizin alacağınız ortalama ms yaklaşık 13 civarıdır ve kötü durumlarda 30'a kadar çıkabilir ki o zaman zaten 144hz'in hiçbir anlamı kalmamış oluyor :/.

Sizin demek istediğinizi de anlıyorum ama şahsen ekranda herhangi bir şey yapan birisinin neden ekrana başka açılardan bakabilir o kısmı anlamadım.

Şu en sevmediğim mantıksız kısıma da gelirsek arkadaşlar kimse maksimum performans istiyor diye profesyonel oyuncu olmasına gerek yok, hepinizin bildiği gibi competitive oyunlar çok yaygın ve herkes alabileceği her türlü yardımı almak istiyor yani TN panele kötü VA panele iyi deyip geçemezsiniz tamamen tercih. Şahsen bende renkleri daha canlı görmektense veya ekrana çaprazdan bakamamaktansa maksimum yenilenme hızı ve en düşük gecikmeyi tercih ederim.

Yukarıda yazan kişinin tabiriyle dizi filmde daha iyi görüntü almak için veya mesaj yazarken, internette dolaşırken renkler birbirine karışmasın diye(?) veya kafanızı sağa sola çevirince renkleri kırılmasın diye VA panel tercih edebilirsiniz tamamen kişiseldir.

Kendi tecrübe ettiğim şeyleri ve araştırdığım şeyleri sizlerle paylaşmak istedim hatam varsa tekrardan kusura bakmayın.

İyı günler Samsung CFG73 VA panel monitör kullanıyorum bunun değerlerini nasıl ölçebilirim. CS GO oynadığım zaman bazen panelinden şüphe ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…