TOGG araba hakkında düşünceleriniz nedir?

Zengin aracı. Siyasi propaganda malzemesi.
T.C. İçin üretilmediğini düşünüyorum. Çünkü çok pahalı olacak, muadillerine bakarsanız, fiyat tahmini yapmak zor değil.
Bu aracın muadili olan Tesla ile yarışamaz, fiyat ve vergilendirme ise zaten uçuk fiyat bekliyorum.
Tesla model X ve S, 2 milyon TL civarı fiyatı var. Varın siz düşünün kimler için ve neden üretilmiş.
Avrupalılar alır, Türkler yine fakir fakir bakar.
Elektrik zamlarından sonra benzinli, gazlı araçlar daha mantıklı.
Yani birçok sıkıntı var. Yaz yaz bitmez.
Fiyatı bize uygun olsa, arkasında durulsa neden almayayım?
 
Bak bakalım o projeler hakkında 1 tane olumlu bir şey demiş miyim geçmişte? O projeler iktidar değişse bile sermayeyi kontrol etmek için yapılmış, feshetmek istediğinde uluslararası hukukta sonraki hükümetin elini zora sokmak için yıllarca geleceği ipotek etmiş projeler. Bunların bir getirisi değil, senden her durumda götürüsü var.

Zamanında Cadillac'a kamuflaj giydirip yerli araba dediklerinde bu forumda en çok gömenlerin kimler olduğuna da bir bak. Orada da bizi göreceksin.

Yerli uçak göklerde diye palavra pankartlar asıldığında bununla ardını çatlata çatlata dalga geçenler kim onlara da bir bak. Orada da bizi göreceksin.

Sizler sapla samanı ayıramıyorsunuz. Öncekiler kötüydü, bu da iyi olamaz kafasındasınız. Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Proje bilginiz mi var? Hayır. Hayatınızda bir projede yer aldınız mı? Hayır. Mühendislik mi biliyorsunuz? Teknik konulardaki rezaletlerinize bakılırsa hayır. Projenin içeriğini araştırdınız mı? Hayır. Projenin gelecek yol planına baktınız mı? Hayır.

Sizlerin bu projeye çamur atmasının tek temeli önceki seçim palavraları, diğer şeyler umurunuzda olup araştırmadığınız için bu projeyi de onlardan biri zannediyorsunuz.

Bu projede Fiat, Ford ve BMC'de yıllardır yetişmiş mühendisler çalışıyor. Dünya'nın en önemli danışmanlık şirketlerinin birinden destek alınıyor. Kendi alanlarında kendilerini Dünyaca kanıtlamış Pininfarina ve Bosch gibi firmalarla ortak çalışılıyor. Projenin gelecek planlaması tamamen markalaşma üzerine ve rakip olmayı hedeflediği şirketlerle rekabetçi bir vizyonda. Otomotiv endüstrisi yeni markalaşmalara fırsat sağlayacak bir değişimin içinde ve projenin gelecek planları tamamen buna önemli bir adım atmak üstüne. Daha önceki saçma sapan seçim palavrasında bunların hiçbiri yoktu, temeli olmayan bir göz boyamadan başka bir şey değildi. Bu proje öyle değil, proje içinde yapılması gerekenler bu yola göre yapılıyor.

İktidar mı? İktidar desen İzmir'de belediyenin kendi kaynaklarıyla yaptığı projelerin bile gelip reklamını yapıyor kendi adına. Mock-up fuar araçlarını sanki tam bir arabaymış gibi lanse etmeleri (ki firma demiyor bunu) de kendi seçmenlerine yaptıkları bir reklamdan ibaret. Bunlara takılırsanız, bir şeyi doğru düzgün araştırmadan ya da bilgi almadan gelip yaftalarsanız bu projenin arkasının dolu olup olmadığına bile bakamazsınız.

Önceki fiyaskoları bildiğin halde bu projeden umutluysan yazık olmuş o zaman sana.

Projenin detaylarını bilmediğimi nerden çıkardın. Gereksiz olduğunu düşünmek yasak mı? Sen destekleyince bilgi sahibi olmuş oluyorsun, biz saçma bulunca bilgisiz mi olmuş oluyoruz? Bu projeyi ortaya atanlar allayıp pullamak için illaki şöyle güzel, böyle güzel diyecek. Yol planını araştırsan ne olur? Ben de olmayan bir proje için uyduruktan bir yol haritası oluşturabilirim 5 dakikada. Bu yol haritasını okuyunca bilgili mi olmuş olunacak?

Üretilebilecek yüzlerce basit fikir var. Adamlar en göz boyayıcı olanı, en yetersiz oldukları fikri seçmişler. Üretim olsa yüzlerce fikir içinden en basit olanları şimdiye kadar üretilirdi. "Elektrikli otomobil için artık son şans abi" , "köstek değil destek olmamız lazım abi" 10 yıl önce başlasalarmış da tren kaçmasaymış o zaman.

Şu an iktidar devletin ta kendisidir. İktidar süzgecinden geçmeyen hiçbir proje yapılmaz. TOGG'da onlardan birisi.
 
Son düzenleme:
Şu an iktidar devletin ta kendisidir.
Kendini devletin ta kendisi olan gören kaç tane iktidar oldu, büyük kısmına işin sonunda neler olduğuna hiç baktın mı? İktidarlar da vizyonlar da değişebiliyor, sizlerin sorunu ise hiçbir şeyin değişmeyeceğine kendini inandırmanız. Değiştiğinde de hiçbir şeyin çözülemeyeceğini zannetmeniz. Batan bir imparatorluğun ardından bile sadece 10 yılda yapılabilen şeyleri açıp tarihini okursan kendin de görürsün.

Önceki fiyaskoları bildiğin halde bu projeden umutluysan yazık olmuş o zaman sana.
Önceki seçim palavralarının hangisinde iş bu kadar küresel bir girişime dönmüştü? Hangisinde bu projedeki gibi mühendisler çalışmıştı? Hangisinde en büyük danışmanlık şirketlerinden birinden destek alınmıştı? Hangisinde şimdiki firmalarla küresel iş birlikleri yapılmıştı? Hangisinde 6 holdingin işbirliği yapılmıştı? Hangisinde 10 yıllık bir gelecek planı hazırlanmıştı? Hangisinde fabrika yapılmıştı? Hangisinde uluslararası fuarlarda tanıtım yapılmıştı? Hangisine bu proje kadar kaynak sağlanmıştı? Hangisinde ürün gamı planları paylaşılmıştı?

Bu projenin önceki seçim palavralarından farkı olan bir sürü şey var ortada, sizler o kadar sabit bakıyorsunuz ki bunları göremiyorsunuz.

10 yıl önce başlasalarmış da tren kaçmasaymış o zaman.
Bundan 10 yıl önce elektrikli araç piyasasının bu kadar kısa sürede yayılabileceğini kim biliyordu? Tesla'nın piyasayı değiştirme aşamasının ilk adımı olan Model S'i bile piyasada daha yoktu. Öncüsü Tesla oldu, orta sınıfa araba yapabilmeye başlamaları sadece son 3 yıl öncesine gidiyor.

Değişen endüstride şu anda geç kalınmış bir şey yok. Elektrikli araç piyasasına şirketler daha yeni giriyorlar, tek farkı bizimki gibi yeni markaların piyasada oturmaya başlaması biraz daha uzun zaman alacak.

Üretim olsa yüzlerce fikir içinden en basit olanları şimdiye kadar üretilirdi.
Türkiye'de nitelikli üretim sorunu yok, bir sürü alanda Dünya çapında üretim ve ihracat yapılabiliyor. Tahmin ettiğinden çok daha fazla şeyi şu anda üretiyoruz zaten. Bizim sorunumuz üretememek değil, firmaların küresel rakipleri kadar fazla üretim yapacak endüstri eksikliği.
 
Projenin bir yol alamayacağı zaten daha piyasaya çıkmadan marka imajını zedelemelerinden belli. Daha marka imajını koruyacak yeterlilikte bile değiller. (İktidarla bir alakaları varsa da, yoksa da diyorum bunu.)

Domain rezaleti, oldukça kötü logo seçimi, bagaj rezaleti. Proje baştan sona fiyasko.
 
Projenin bir yol alamayacağı zaten daha piyasaya çıkmadan marka imajını zedelemelerinden belli.
Bu projenin marka imajının zedelendiği tek ülke Türkiye, nedenini de aynaya bakarsan göreceksin. İktidar reklamına karşı tepki olarak daha projenin tabanını bile bilmeden yaftalıyorsunuz. Dünya'nın genelinin projenin içeriğinden yeni yeni haberi oluyor küresel tanıtımlar başladığı için, hiç yabancı kaynakları açıp yapılan yorumları okumadığın ortada.
 
Bu projenin marka imajının zedelendiği tek ülke Türkiye, nedenini de aynaya bakarsan göreceksin. İktidar reklamına karşı tepki olarak daha projenin tabanını bile bilmeden yaftalıyorsunuz. Dünya'nın genelinin projenin içeriğinden yeni yeni haberi oluyor küresel tanıtımlar başladığı için, hiç yabancı kaynakları açıp yapılan yorumları okumadığın ortada.
Seni TOGG'un yeni CEO'su ilan ediyorum. Mevcut CEO bu kadar ölümüne savunamazdı.

Doğru evet. Yabancıların projeden haberi olmadığı için sadece Türkiye'de marka imajının zedelenmesi normal :D
 
İyi akşamlar kıymetli hocalarım, biiiyorsunuz özellikle son zamanlarda yerli arabamızın haberlerini epey duyduk, bana göre gerek tasarımları gerek de teknolojisi ile tank gibi bir araç. Fakat kafamı karıştıran olay bu aracın fiyatının ucuz olup halkın araba almasını kolaylaştırmak yerine çok pahalı bir fiyat listesi var, bu gerçekten üzücü. Sizin TOGG hakkında kafanıza takılan sorular neler.
Paranız olursa alır mısınız?
Benim en sevdiğim otomobil modeli bu.
Eki Görüntüle 1276328

Cıksada almam 1milyon TL olsun ister 200bin TL olsun nedeni şu vw grubu varken ve Fiat grubu psa grubu varken almam almayacağımda test sürüşü olarak denerim daha aracın yabancı testleri yok cok şey derimde dersem olmaz.
 
Cıksada almam 1milyon TL olsun ister 200bin TL olsun nedeni şu vw grubu varken ve Fiat grubu psa grubu varken almam almayacağımda test sürüşü olarak denerim daha aracın yabancı testleri yok cok şey derimde dersem olmaz.
Aman deme boşver. Fanatikleri yol haritası mol haritası diyerek ölümüne savunmaya başlar çünkü birazdan.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı