Toplu Fotoğraf Boyutunu Düşüren Program

AKINCILAR

Kilopat
Katılım
19 Mart 2015
Mesajlar
2.526
Makaleler
3
Çözümler
14
Arkadaşlar merhaba,

Web sitem de yüklenen fotoğrafların boyutu 7 GB'yi aştı önlem almam gerekiyor.
FTP içinde binlerce resim var kullanıcı tarafından yüklenen ve aylık artık 500 MB resim yükleniyor.
Bunları bilgisayara indirip boyutlarını ufaltıp tekrar FTP'ye yüklemek istiyorum.
Böylelikle tahmini 3-4 GB alan kazacak ve yedek alırken problem yaşamayacağız.
Resmin ismini, uzantısını değiştirmeden toplu seçilen resimlerin boyutunu düşürecek program arıyorum.
Kalitesi düşsün önemli değil yeter ki iş görsün. Hatta ekstra resize yapan program bile olur her iki türlü programa ihtiyacım var.
 
Sizin sorununuzu çözmek için özel olarak program yazılması gerekiyor gibi geliyor bana biraz zamanım olsaydı ben yazardım aslında.

Bugün PIXresizer ile biraz deneme yaptım ve çoklu resimlerde bile gayet başarılı resize yapıyor.Boyutuda oldukça düşürüyor,size tarif ediyim:

1- Work with multiple files sekmesine tıklıyoruz.
2- Source butonundan resimlerin bulunduğu klasörü seçip tamam diyoruz.
3- Destination butonundan resimlerin resize edilmiş çıktıları hangi klasörde oluşacaksa o klasörü seçip tamam diyoruz.
4- Select new size bölümünde "Set the size of the larger dimension" sürgüsüyle resize yapacağımız resimlerin en yüksek hangi genişlikte olması gerektiğini seçiyoruz.Yandaki oklarla ince ayar yapılabilir.Örn. burası 400 se en fazla resim genişliği 400 piksel olabilir,bunu geçemez.Bu genişliğe göre yüksekliği otomatik olarak kendi ayarlar.
5- Select file format bölümünden resize yapacağımız resimlerin formatını seçiyoruz.Eğer her resmin kendi formatında resize olmasını istiyorsak Same as original i seçiyoruz.
6- Son olarak en alttaki Save Pictures e tıklıyoruz ve resize yapmaya başlıyor.

Not:Sağdaki Show Preview tıklı olmasın çünkü hızı yavaşlatır,kolay gelsin..
 
Rica ederim sorununuzun çözüldüğüne sevindim.Bende web tasarım vb işlerle uğraşıyorum programın bu özelliğini yeni öğrendim,benim içinde faydalı oldu gerçekten.Az sayıdaki resimlerin resize kolay fakat sizinki gibi GB seviyesinde olunca belli bir yöntemde resize yapmak gerekiyor yoksa işler karışır,bazı resimleri resize yapmadan es geçer,siz hepsi resize oldu diye düşünürsünüz fakat bakmışsınız program bazılarını atlamış.Böyle bir durum var.Bunun çözümü için biraz biraz kafa yorup bir yöntem geliştirdim.Birazdan buraya eklerim.Kolay gelsin.. :)

Yöntem şöyle:
1- Bütün resimleri öncelikle uzantılarına göre ayırıyoruz.Windowsta Görünüm ayarını Ayrıntılara alıyoruz.Sonra Tür butonuna bastığımız zaman resim uzatısına göre alt alta sıralar.
2- Yeni klasörler oluşturup uzantılarına göre ayırdığımız resimleri bunlara taşıyoruz.Örn.jpeg,bmp,png vb klasörü oluşturuyoruz.jpeg klasöründe sadece jpeg ler,bmp de sadece bmp ler.
3- Her resmi belli adette ve boyut sırasına göre alt klasörlere bölmemiz lazım.Sizin resim adetiniz çok olduğu için 200 erli gruplara bölmenizi tavsiye ederim,hem hata payı azalır hemde resize çabuk biter.
Örnek olarak yukardaki adımla oluşturduğumuz jpeg klasörü üzerinden anlatıyım.jpeg klasöründe 1000 tane resim var diyelim.jpeg klasörünün içindeyken üstteki Boyut butonuna tıklıyoruz ve resimler boyut sırasına göre diziliyor.Belli bir düzende olması için en yüksek boyut en üstte olsun.
1000 resmimiz var ve bunları 200 erli klasörlere ayıracağız.Bunun için bize 5 tane ayrı klasör lazım.Yeni klasör deyip bir klasör oluşturuyoruz ve ismine 1 yazıyoruz.Bu boş klasörü kopyala yapıştır yaparak hızlı bir şekilde diğer 4 klasörüde oluşturuyoruz.Oluşan klasörlerin sonlarında numaralar var örn. 1-Kopya(2), buda hangi klasör olduğunu takip etmek için faydalı.
4- Resimlerin çıktılarını alacağımız klasörleri oluşturuyoruz.Yukarda jpeg klasörü demiştik.Çıktı içinde jpeg-cikti isminde ana klasör oluşturuyoruz.Alt klasörlerimiz olduğu için jpeg-cikti klasörünün içindeyken yine kopyala yapıştırla 5 tane alt klasör oluşturuyoruz.Hem jpeg hemde jpeg-cikti klasöründeki alt klasör isimleri aynı olsun.Bu isimlere göre çıktıları aynı isimde klasörlere alacağız.
Not:Niye bu kadar uğraştık derseniz çünkü resimleri uzantılara ve boyut sırasına göre bölmezsek program verimli çalışmaz.Bir resmi resize yapar,diğerini es geçebilir.Örn. 1000 tane jpeg den 700 ünü resize yapar,ciktiyi aldığımız alt klasörlere 300 ünü eklemez.Artık hangi resim vardı,hangisi yoktu uğraş dur.Bunun dışında eğer boyuta göre sıralama yapmazsak resize dan istediğimiz küçültme oranını alamayız.
6- Şimdi sıra geldi bu alt grupları resize yapmaya.Örn.olarak jpeg klasörünün 1.alt klasörünü resize yapacağız.Bunun için 1.alt gruptaki en yüksek ve en düşük genişliği buluyoruz.Alt klasörün içindeyken eğer boyuta göre dizilmemişse önce Boyut düğmesine tıklıyoruz.Fareyle resmin üzerinde bekleyince boyutu yazar.Örn.en üsttekinin boyutu 290 * 174,en alttakide 225 * 225 olsun.Burda birinci sıradaki yani 290 genişlik oluyor,290 piksel.Bu genişlik bizim için önemli çünkü buna göre resize yapacağız.
7- En büyük ve küçük genişliği tesbit ettikten sonra Pixresizer de Source ile jpeg klasörünün 1.alt klasörünü seçiyoruz.Destination ile jpeg-cikti klasörünün 1.alt klasörünü seçiyoruz.Select new size daki oran resize yapılan resimlerin alabileceği maksimum genişlik oranı.Burayı 290 nun yarısı olan 145 yapıyoruz.Bu mantığa göre yaklaşık %100 e yakın boyutu küçültmesi lazım fakat oranlar değişebilir.Örn %50-70 vb olabilir,o kadar önemli değil.
8- Same as original i işaretliyoruz ve Save Pictures e basıyoruz.
Eğer programın alt klasöre aktaramadığı bir resim varsa bunu işlem bitince bize söylüyor.Pixersizer status penceresi
açılıyor.Hangi resimleri aktaramadığı burda yazar.Save this info ya basarsak bu listeyi kaydetme imkanımızda var.Nereye kayıt olduğunuda gösteriyor.Tarih-saate göre toplu olarak hangi resimleri aktaramadığını burdan görüp bu resimleri elle o klasörlere aktarabiliriz.Karışık gibi fakat pratik yaparsa insan alışır..Kolay gelsin..
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı