Toplumun kalkınmasında sanayi mi, tarım mı önemlidir?

Sanayileşme ve kapitalizmin doğurduğu emperyalist savaşımların ve neticesinde meydana gelen olayların üzerinden araştırma yapıp argüman sunabilirsin.

Tarım çöp. 5 liraya muşmula satıyom adam pahalı diyor. Taş ye dedim. Piyasa ölü.

Bence zaten kaybetmiş bir taraftasınız. Çünkü her türlü sanayi daha önemlidir. Tabii ben size tarım alanlarını kapatın demiyorum ama sanayi daha önemli.
Şöyle örnek vereyim:
Patates tarlanız var. 20 işçi çalıştırıyorsunuz günlük 40 TL'den aylık 1200 TL yapar. 20 işçi çalışan tarladan 40 ton patates rahat çıkar zaten ağır bir şey. Üretici bunun 30 tonunu halletti bir şekilde ihracat yapacak. Yurt dışına açılacak. Bunun kilosunu 30 Cente sattı. 9000$ etti. Bu da maksimum fiyat. Bunun vergisidir falan 4-5K götürür. Yine temiz para. (Çiftçilerimize aşırı destek verildiği için.)

Bir de siz fabrikatörsünüz. Ekipman üretiyorsunuz. Yaklaşık 100 işçiniz var ve asgari ücretin üstü olarak 4500 TL gibi bir ücrete çalışıyorlar. 450.000 TL yani 32910 dolar yapar. Sizin günlük ürettiğiniz şeyler 20$ sadece bir tanesi. Bunun üretim maliyetidir vergisidir bunun 10 dolarını götürdü. 10$ kar ediyorsunuz hala daha. Bundan günde 250 tane üretseniz günde 2500$ yapar. Bu da aylık 75.000 dolar yapar. Kuru 13'e sabitlersek 975.000 TL yapar aylık gelirimiz yaklaşık diğer ihtimalleri de göze alırsak 925.000 TL oldu. Aylık 60.000 TL elektrik faturası ve 30.000 TL de diğer masraflar olarak düşünürsek çok iyi para kalıyor.

Eğer bu sorunun cevabı sadece tarım veya sadece sanayii olsa isi komünizm sembolu orak + çekiç olmazdı. Saygılar.
Sanayii daha önemli diyen yanlış yoldadır. Tarım önemli diyen daha yanlış yoldadır.

Gardaşım tarımla uğraşıyorum aynı zamanda babam bizim köyün muhtarı sor gelsin. Hepsini madde madde sor cevaplayayım.

Eğer bu sorunun cevabı sadece tarım veya sadece sanayii olsa isi komünizm sembolu orak + çekiç olmazdı. Saygılar.
Sanayii daha önemli diyen yanlış yoldadır. Tarım önemli diyen daha yanlış yoldadır.
Tarım olmazsa adam ne yiyecek? Sanayi olmazsa adam ne kullanacak?

Ben sizi destekler nitelikte söylemiştim ama siz bilirsiniz.

İkisi birbirinden bağımsız değildir. Gelişmiş ülkelere bakın akla ilk olarak gelişmiş sanayileriyle gelmekte ve yanı sıra bu ülkeler tarımda da aynı şekilde gelişmiş haldeler.

Gelişmiş bir sanayi yanı sıra, ekonomik kalkınma ile teknolojiyi (zaten teknoloji sanayiyi iteler) ivmeler ve ziraat tekniklerinin gelişmesinde tarımda son usüllerin kullanılarak en verimli şekilde üretim yapılabilmesini sağlar. Gelişen tarım ile kalkınmakta olan bir ekonomiyle sanayiye yapılabilecek yatırımların önü açılarak, yeni girişimlere imkan sağlanır.

Bu yüzden sanayi ve tarım birbirinden ayrı, biri olursa diğeri olmaz/hangisi olmalı şeklinde değil ikisi birlikte birbirini besleyerek gelişmelidir.

Ve hepsi için tabii tek koşul bilimden geçmekte.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…