Topraklama hat nasıl çekilir?

chon

Kilopat
Katılım
28 Temmuz 2015
Mesajlar
1.070
Çözümler
2
Yer
Milky Way
Arkadaşlar yaşadığım evde topraklama hattı yok. Ben güvenilir yoldan eve topraklama çekmek istiyorum.
Bunun bir kaç sebebi var. Birincisi yeni PC topluyorum, ikincisi ise evde kayıt yapıyorum.

Sorum şu:

15 x 15 cm metal levhayı toprağa gömsem ve evden çektiğim kabloyu herhangi bir prize taksam evi topraklamış olur muyum? Bir prizin topraklaması, aynı sigortaya bağlı diğer prizleri etkiler mi?

Bu konuda fikri olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Topraklama yapmış olursunuz ama asıl önemli olan topraklama direncinin sizi koruyan bir seviyede olup olmadıgıdır. Doğru direnç değerini yakalayamazsanız faydası olmayacaktır. Uzman bir firmadan veya elinde ölçüm cihazı bulunduran birisinden topraklama tesisatı yapımından sonra topraklama ölçümü hizmeti almalısınız.
 
Evdeki su boruları eski metal ise musluğun birine kabloyu bağla, al sana topraklama. Eski evlerde şofben için çok bağlanırdı. Aynı şekilde balkon varsa ve balkonda demir korkuluk varsa işe yarayabilir.

Topraklamanın sağlam olup olmadığını anlamak için eline kontrol kalemi al ve faza kontrol kalemini değdir. Şuan da kontrol kaleminin ışığı yanıyor. Diğer elini de o yaptığın topraklamaya değdir. Işık parlak olduysa topraklaman hazır. (Not: ayağına terlik giy ve sağa sola değme daha kolay anlaşılır topraklamanın olup olmadığı.)

Ha birde şu var ben öyle çok uğraşamam diyorsan nötrden şöntleme yap (Sıfırlama da diyen var). Prizi aç nötr ile toprağı birleştir. Tabii şu da var eğer TEDAŞ ekipleri ve ya eve gelen elektrikçi faz ile nötrün yerini değiştirirse bu sefer cihaza her dokunduğunda ananı diye küfür edersin.

Son olarak da şu var bahçeye in ve yaklaşık yarım metre kaz. Sonra topraklama elektrodunu toprağa sapla ve balyoz ile çakmaya başla. Elektrod yüzeyin 30 cm altına inince (kazdığın yüzeyin 20 cm üstü) topraklama klemensi ile ile tercihen 6lık yoksa da 4lük kabloyu bağlayıp eve kadar çek. Tabi şu da var bu topraklamanın tutması için bakırın toprak ile birleşmesi lazım ki bu da en iyi 6 ay sürer.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı