Topraklama sorunu nasıl çözülür?

Makaleler
1
Geçen gün oyun oynarken kolumu kasaya yakın koydum hafif bir elektriklenme oldu. Bundan önce de arkadaşlarıma sesim cızırtılı gidiyordu bazen. Sonra aldım kontrol kalemini ne göreyim lamba yanıyor. Sonra hemen aldım kasayı yeni değiştirdiğimiz topraklı olduğunu bildiğim prize taktım. Hemen kontrol kalemi ile kontrol ettim ışık sönmüştü. Şu an mutfak masasının üstünde sistemim duruyor ve oradan yazıyorum. Sorum şudur ki benim odamdaki prizde büyük ihtimalle topraklama hattı yok ya da bağlı değil. Ne yapmalıyım? Daha doğrusu elektrikçi çağırsam ne yapabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ben elektrikçiyim. Bu işleri bilmiyorsanız elektrikçi çağırın. Prizde bulunan topraklamayı kontrol etsin. Prizde bulunan metal tırnaklar topraklama pinleridir. Prizin arkasında bulunan sarı+yeşil kablo topraklama kablosudur. Bu kablo prizin gövdesine bağlanır. Diğerleri faz ve nötr dür. Bunlar diğer iki klemense bağlanır. Sırası önemli değildir. Size örnek bir topraklı priz görseli bırakıyorum.

Screenshot_20200728-154020.png

Merhaba. Gündüz vaktinde bu evin elektriğini girişteki elektrik panosundan kestikten sonra, toprak hattı geliş sıkıntısı olan bu topraklı prizi sıva altından önündeki vidalarıyla tornavidayla söküp ön plana çıkarın. Arkasındaki mavi ve kahverengi (veya siyah) kablonun bitişiğindeki, iki yanındaki toprak metali çıkıntılarına bağlı bir vidaya tek damarlı çıplak bakır kablo veya sarı-yeşil tek damarlı kablo bağlanmış olacak. Bu kablo vidalı yerinden çıkmışsa onu uygun tornavidayla yerinde sıkıp, sıva altı bu topraklı prizi tekrar yerine monte edip takarsanız ve bu sıkıntı % 100 bununla ilgiliyse biter, işlem tamamlanır. Ancak daha önce bu tür işleri yapmış iseniz ve eliniz yatkınsa bu işlemi yapın, (uzatmalı prizleri, uzatmalı topraklı fiş, topraklı dişi fiş, vb. yaptıysanız bu işin çok farkı yoktur) ancak bu konuda hiç bir tecrübeniz + bilginiz yoksa mutlaka elektrikçiye yaptırın.

Şu anda kullandığım masaüstünün toprak hattını bu odadaki evin panel radyatöründen çektiğim 0.75 çok damarlı kablonun, bir uzatmalı prizdeki toprak kısmından olan iyi bir temasla sağlıklı olarak sağlıyorum. Ancak bunu yapabilmenin şartı; evin toprak hattının çok sağlıklı olabilmesine ve radyatör sisteminin, musluk, batarya, vb. metal eşyalardan bu toprak hattını çok sağlıklı olarak alabilmenin doğrudan bu şarta bağlı olabilmesidir.

Başka bir çözümse, o odaya en yakın buatların içinde evin toprak hattını taşıyan çıplak tek damarlı bakır kablo, sarı-yeşil kablo varsa ondan çekilen 0.75'lik tekli, çok damarlı bir kabloyla o odaya kadar bu toprak hattını kablo tutucularla tutturup getirip masaüstünün uzatmasındaki veya enerji aldığı prizdeki bu hatta harici olarak dışarıdan taşımaktır. Bir görüntü kirliliğinin yanında bu işlemi yapmak için de daha önceden elektrik uygulama tecrübenizin yine bulunması gerekir, bulunmuyorsa hiç yapmayın, elektrikçi gelip prizdeki iç temassızlıkla % 100 ilgiliyse bunu doğrudan kendisi yapsın.

Toprak hatsız masaüstü PC'nizi asla çalıştırmayın, statik elektrik riski yüzünden tüm PC parçaları için tehlikeli olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı