Toshiba P300 6TB HDD nasıldır?

UTKUSALONUR

Decapat
Katılım
29 Ağustos 2021
Mesajlar
237
Yer
Mykale Eteklerinde
Merhaba arkadaşlar, yeni kurmaya başladığım masaüstü sistemime sabit disk lazım. Bu bağlamda Toshiba'nın 6TB boyutlu P300 modelini seçecek gibiyim fiyatı sebebiyle.

Sizin bir bilginiz var mı bu model hakkında? İyi midir? Kötü müdür? Nasıldır? Alıp geçeyim mi ya da diğer firmalara mı yöneleyim? Cevaplarınızı bekliyor olacağım. Teşekkürler.

Not: SSD kullanıyorum, sadece depolama için sabit disk istiyorum.

 
Hocam model hakkında bir bilgim yok ama bence 2+2+2 yada 3+3 şeklinde tutun bir arıza çıksa tüm her şey gider. Dediğim gibi model hakkında bilgim yok ama en iyiside olsa teknoloji şans işidir.
 
@Misoju , ilginç bir öneri ama çok mantıklı geldi. Hali hazırda elimde 8TB, 5TB, 4TB, 2TB ve x2 1TB HDD var. Çok şanslıyım, hiçbirine bir şey olmadı şu zamana kadar.(Tanrım nazarlardan korusun!) Teknoloji kesinlikle şans işi tabii ki. Teşekkür ederim.
 
@Misoju , ilginç bir öneri ama çok mantıklı geldi. Hali hazırda elimde 8TB, 5TB, 4TB, 2TB ve x2 1TB HDD var. Çok şanslıyım, hiçbirine bir şey olmadı şu zamana kadar.(Tanrım nazarlardan korusun!) Teknoloji kesinlikle şans işi tabii ki. Teşekkür ederim.
Rica ederim.
Hocam bu kadar depolama ile ne yapıyorsunuz mesleğiniz nedir istemiyorsanız söylemeyin lutfen.
 
P300 1 TB ve 2 TB boyutlarda güzel bir model olmasına rağmen 4 TB ve üstünde SMR kayıta geçip ömrü, 5400 RPM devire düşüp hızı düşüyor.

SMR kayıt yönteminde CMR'nin aksine veriler yan yana değil üst üste yazılıyor. Bu da normal kullanıma hiçbir etkisi olmamasına rağmen uzun ömürde bad sector yüzünden kısa ömür sunuyor.

@Misoju arkadaşımızın kendi hem verileri farklı yerde saklamak açısından iyi. Ek olaraktan; 4 TB üstü diskler genelde kişisel kullanım için olmadığı için ve o kadar boyutlara çıkmak için SMR kayıt kullanmak zorunda kaldıkları için pek mantıklı bir seçim olmuyor.

smr cmr.jpg

Hocam bu kadar depolama ile ne yapıyorsunuz mesleğiniz nedir istemiyorsanız söylemeyin lutfen.
Hocam benim evimde 100 TB civarı depolama var ve ben normal bir kullanıcı sayılırım. Zamanla birikiyor. Türkiye'de nedense yüksek boyutlara çoğu kişinin çıkmadığını görüyorum. Bunu Türkiye'de internet yaşının küçük olmasına ve/veya yüksek depolama yeri kullanan verilerle işi olan kullanıcının az olmasına veriyorum.
Hali hazırda elimde 8TB, 5TB, 4TB, 2TB ve x2 1TB HDD var
Benim gibi data hoarder'sınız sanırsam. Önerim ileride bütçeniz olduğunda bir NAS sunucusu kurmanız yönündedir.

Birkaç HDD önerisi;

Birkaç NAS için HDD önerisi;
 
Son düzenleme:
@Misoju , akademik öğrenciyim şu an. Bundan anlaşılacağı üzere baya büyük doküman arşivine sahibim. Ayrıca yüksek kalitede dizi/film indirip arşivlemek hobim gibi bir şey. Bunlardan bağımsız olarak video kurgusu gibi konularda kullanabileceğim çeşitli araç-gereçler de fazla yer kaplıyor.

@Yiğit KAMURAY , çok teşekkür ederim epey kapsamlı bir şekilde anlatmışsınız. Aslında bu durumu biliyordum ama vermiş olduğunuz son harddisk tavsiyelerini gözden geçireceğim. Bile bile lades olmak hoş olmaz. NAS hakkında ise inşallah ileride yapabilirim, maddi rahatlığa eriştiğimde.

Not: Biraz geç cevap verdim sizlere, özür dilerim.
 
@UTKUSALONUR Merhaba. Konuda bahsi geçen HDD'yi satın aldınız mı acaba? Elektrik kesintisi gibi durumlarda sorun yaşattı mı hiç? Arşiv olarak kullanacağım ama sürekli bilgisayarda takılı kalması sorun yaratır mı? Sizin deneyimleriniz nasıl?
 
@Nesta Merhaba, maalesef o harddiski almadım ben SMR olduğu için. Onun yerine CMR olan şunu aldım;


Bundan 2 adet aldım. Elektrik kesintisine 11-12 kez yakalanmış olmalıyım ama şu zamana dek bir sorun yaşatmadılar. Memnunum sıkıntısı yok.

Bu diskler zaten sabit takılı olarak kasa içinde kullanılan diskler, tek amaç arşivse eğer harici dediğimiz taşınabilir disklere de bakabilirsin istersen.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı