TSMC’nin ‘3nm Plus’ Üretim Süreci 2023’te Başlayacak

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
52.825
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
TSMC

2022 yılında başlayacak olan 3nm üretiminden hemen bir yıl sonra 3nm Plus yenilemesi geliyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Ağustos ayında 5nm ve 3nm üretim teknolojileriyle ilgili bazı ayrıntılar vermişti. Sonrasında şirketin 3nm üretim tesislerini tamamladığını ve 2022 yılında seri üretime geçeceğini öğrenmiştik. Şimdi ise 3nm sürecinin revize edilmiş hali olan ‘3nm Plus’ üretiminin 2023 […]

Devamı: TSMC’nin ‘3nm Plus’ Üretim Süreci 2023’te Başlayacak
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
NM limiti 2 idi yanlış hatırlamıyorsam. Son demlere yaklaştık yani ve şu 3 NM'ye geçersek şu ana göre MAX erişebileceğimiz performans artışı %325 daha fazla oluyor, bu vaziyette de seyredecektir o zaman. Sizce tatmin edici mi bu değerler, yoksa başka işlemci teknolojilerine mi geçilecek?
 
@Windows nm limiti ile beraber performans artışı tamamen teorik değerler aslında. Zira işin mühendislik kısmında birçok problem ortaya çıkabiliyor.

Asil limit, performans kazancı - üretim maaliyeti - geliştirme kapasitesi - mühendislik zorluğu gibi faktörleri de hesaba katınca ortaya çıkıyor.

Yoksa daha küçük transistörler var lakin bir CPU oluşturmak çok çok zorlaşıyor.
 
@Windows nm limiti ile beraber performans artışı tamamen teorik değerler aslında. Zira işin mühendislik kısmında birçok problem ortaya çıkabiliyor.

Asil limit, performans kazancı - üretim maaliyeti - geliştirme kapasitesi - mühendislik zorluğu gibi faktörleri de hesaba katınca ortaya çıkıyor.

Yoksa daha küçük transistörler var lakin bir CPU oluşturmak çok çok zorlaşıyor.
Makalede verilen değerlere göre böyle bir çıkarım yaptım. Ve sanırım OC potansiyelleri de git gide azalıyor bileşenlerin. Yani daha saf performans alacağız gibi geliyor. Mühendislik zorluğu kısmını ise tam anlayamadım, ne değişiyor tasarımsal olarak transistörlerin daha yakın olması dışında? Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirm.
 
Ve sanırım OC potansiyelleri de git gide azalıyor bileşenlerin. Yani daha saf performans alacağız gibi geliyor.

Bu biraz da üretim teknolojine ve geliştirdiğin mimariye bağlı. Intel işlemcilerini baştan sona kendi geliştirip üretiyor. Özellikle üretim kısmı, oldukça masraflı oluyor. Ancak bunun sonucunda, işlemcileri daha kararlı ve O.C. kabiliyetleri de daha fazla.

Mühendislik zorluğu kısmını ise tam anlayamadım, ne değişiyor tasarımsal olarak transistörlerin daha yakın olması dışında? Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirm.

nm düşünce, var olan mimariyi daha düşük nm ile üretmiyorlar. nm'nin düşmesi demek, senin herşeyi en baştan yapman anlamına geliyor. Zira ilk başta, nm düşürmenin sebebi birim başına daha fazla transistör sığdırabilmek. Daha fazla transistör, yeni bağlantılar demek. Bu da mimarinin en baştan tasarlanması demek.

Bu kısımın iki zorluğu var işte: İşlemciyi ve o işlemciyi üreten makineyi tasarlamak.
 
@Windows 7, 1nm ve altı fiziksel bir engel. 1nm demek atom seviyesine kadar inmek demek. Burada artık kuantum fiziği devreye giriyor ve günlük hayatta kullandığımız formüller, kurallar burada işlemiyor.

Transistör dediğimiz şey bir düğmeden başka bir şey değil. Kapalı olduğunda elektrik geçmez, açık ise elektrik geçer. Elektrik geçmediği durumlarda 0, geçtiği durumlarda 1 değerini alır. Mantık kapıları oluşturarak bizim bildiğimiz programları çalıştırırlar. Transistörlerin içinden geçen elektriktir, elektrik dediğimiz şey elektronların hareketidir. Atom boyutuna indiğiniz zaman elektronu engellerseniz "Kuantum Tünelleme" denilen olay nedeniyle o elektron önünü kapatsanız dahi karşı tarafa geçecektir. Bu da işlemciden çıkan sonucun yanlış olmasına neden olacaktır.

Şu anda kuantum evrenini tamamen anlamadığımız için buna nasıl çare bulacağımızı bilmiyoruz. Bundan sonra ya başka bir teknolojiye geçilecek veya firmalar çekirdeğin kapladığı alanı arttırarak nanometre küçültmeden transistör sayısını arttırarak performansı arttıracak. İşlemci ve ekran kartlarında alan sorunu çok fazla yok ancak telefon gibi her milimetre alanın değerli olduğu cihazlarda asıl performans kazancı nanometre ile olduğundan mobil alanda performansta bir durgunluk yaşanabilir.
 
Son düzenleme:
Transistör dediğimiz şey bir düğmeden başka bir şey değil. Kapalı olduğunda elektrik geçmez, açık ise elektrik geçer. Elektrik geçmediği durumlarda 0, geçtiği durumlarda 1 değerini alır. Mantık kapıları oluşturarak bizim bildiğimiz programları çalıştırırlar.

Transistör bir düğme değildir. Düğme diye anlatılır ancak aslında düğme değildir. Mantık kapıları işin görece küçük bir tarafında rol sürüyor. Compute Unit ve Execution Unit gibi yapılar, modern işlemcilerin asıl gelişme gösterdikleri yerler.

Şu an işlemcilerde asıl kritik nokta, nm düştükçe üretim zorluğuyla karşılaşılması ve birim kareye daha fazla transistör sığdırmanın, bu transistörleri aynı verimlilikte çalışmasının zorlaşması. Yoksa 1 atom büyüklüğünde de transistörler var ancak bir CPU oluşturmak için uygun değiller.

Ki, firmaların açıkladıkları nm değerleri bir noktada gerçek değil. Birisi iki transistör arası uzaklığı nm cinsinden ölçüp, mimarisine X nm derken, diğeri transistörün gate aralığını ya da zar genişliğini ölçüp, mimarisine Y nm diyor.

Bu noktada iki önemli unsur var: Daha verimli ve doğruluğu yüksek üretimle daha yenilikçi çekirdekler. Üretim maliyetleri, özellikle Ar-Ge tarafında oldukça pahalıya mal oluyor. Intel'in de 14 nm'den kurtulamamasının bir nedeni bu zira üretim tesisini üretmek oldukça zor ve masraflı bir iş. Bunun yanında ortaya çıkan tesinin, belirli bir doğruluk oranının üstünde üretim yapması lazım. (Ya da belirli bir hata payının altında). Ayrıca çekirdek yapılarının evrim geçirmesi de gerekiyor. Daha verimli ve daha sıkı paketlenmiş çekirdeklerin yanında, ARM'nin big.LITTLE tarzı çekirdek mimarileri, işlemcilerde performansı ve verimliliği arttırabilir.

Tüm bunların yanında, farklı alternatifler de var: TPU ve QPU. TPU, Tensor Proccessing Unit, yapay zeka destekli bir CPU ünitesi, kabaca. Her ne kadar TPU'lar, şu anlık uygulama bazlı işe yarıyor olsa da (Google kendi TPU'larını TensorFlow için geliştiriyor), ilerde yapay zeka destekli CPU ünitelerini her alanda kullanılabilecek şekilde görebiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı