Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
1-2 haftalık süre çok değişken. Örneğin benim bağlı olduğum Odunpazarı İlçe Hakem Heyeti 1 aydan kısa mümkünatı yok karar çıkarmıyor.

Öte yandan rehber güzel, hakem heyetleri çok yardımcı oluyor. Kullanın, kullandırın.
Aynen öyle, yinede olumsuz bir sonuç çıkacaksa kötü haber çok tez ulaşıyor :)
Karar alınması için şikayet edilen firma ile de iletişime geçildiği için haliyle süreç biraz daha uzuyor.
Şikayet sağlayan kişinin ürünü teslim etmesi - iadeyi teslim alması bile minimum 1 hafta anlamına geliyor. Son olarak rapor ettim, uygun görürlerse konuyu başa çekerler.

Umarım bu rehbere ihtiyaç duymam gerekmez.
Bu kısım güldürdü cidden :) Benim ihtiyacım oldu ancak "Satış sözleşmesi düzenlemediğim için" hak talep edemedim.
-------
Yinede firma ile iletişimi hiçbir zaman koparmamak gerekiyor. "Sizi şikayet edicem olum görürsünüz" moduna girmenin size hiçbir faydası yok :) Ben Tüketici Hakem Heyeti ile alamadığım hakkımı firma yetkilileri ile iletişime geçerek - ilgili konu ile alakalı forumlara konu açarak, sesimi duyurarak almaya çabalıyorum. Accell Bisiklet ile uğraşıyorum şuan, eğer olumlu sonuçlanırsa bu konuda da muhakkak paylaşırım. Karşılıklı iletişim yoluyla da çözüme ulaşabiliyor bazı sorunlar.
 
Son düzenleme:
Yakin zamanda İtolya firmasi bana sorunlu ve kullanilmis HDD gonderdi. İcinde garanti belgesi ve faturada HDD aldigima dair belirtilmiyordu. Su an yogunuz bize gonderin, su zaman falan diye yasal sureci gecirttiler. Elimde birtek aldigima dair sey yoktu. Birtek banka kaydi vardi fakat sagolsun hakem heyeti onunla ugrasmadi. Öyle yedigimiz kazikla kaldik. Zaten yogunum fazla ugrasamadim.
 
Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Ekran kartımda ki coil whine yüzünden heyete başvurmayı düşünüyorum. Sorun şu ki bugün servisten geldi ve ''belirttiğiniz üzere kartınızda coil whine bulunmuyor'' gibi saçma sapan form göndermişler. Ekran kartını takıp oyuna girdiğim vakit, cayır cayır vızıltı veriyor kart. Sorum şu olacak bu aşamalardan sonra kartı nereye ve nasıl teslim etmemiz gerekiyor? Onlardan mı haber bekleyeceğiz yoksa bizmi ürün teslimi için harekete geçeceğiz?
 
@Anakin SkywaIker O kısmı tam araştırmadım ancak bisiklet sürerken tanıştığım bir avukat söylemişti.
Çünkü ürünün çalıntı olup olmadığı hakkında en ufak netlik sağlanamıyor sözleşme olmadığında.
Herkes, herkesin adına şikayette bulunabilir hale geliyor bir nevi.

Bir ürünün garantisi kişi üzerinden devam etmez, ürün üzerinden devam eder, yalnızca sahibi net olarak bilinmek zorunda. Mesela garanti kapsamı içerisinde olan bir araba satın aldınız, 2. sahibine geçtiği anda tüm garantisi devre dışı kalmıyor hukuki açıdan.

Yakin zamanda İtolya firmasi bana sorunlu ve kullanilmis HDD gonderdi. İcinde garanti belgesi ve faturada HDD aldigima dair belirtilmiyordu. Su an yogunuz bize gonderin, su zaman falan diye yasal sureci gecirttiler. Elimde aldigima dair sey yoktu. Sadece banka kaydi vardi fakat sagolsun hakem heyeti onunla ugrasmadi öyle yedigimiz kazikla kaldik.
Maalesef bu tip; müşteri memnuniyetinden bir haber firmalar işin çakallığını da öğrenmiş vaziyetteler. Ve en önemlisi; Sıfır aldığınız bir ürün kusurlu geldiğinde asla ama asla beklemeyin, satıcıya iyi niyet göstermeyin. İnternet üzerinden her ürünü koşulsuz şartsız iade edebilirsiniz.
Geldiği gün test etmelisiniz, 14 gün boyunca kullanıp memnun kalıp kalmadığınıza iyi karar vermelisiniz. Kesilen faturada ürüne ait bilginin girilmemiş olması başlı başına olay zaten.

@BilgisayarKurdu Ekran kartımda ki coil whine yüzünden heyete başvurmayı düşünüyorum. Sorun şu ki bugün servisten geldi ve ''belirttiğiniz üzere kartınızda coil whine bulunmuyor'' gibi saçma sapan form göndermişler. Ekran kartını takıp oyuna girdiğim vakit, cayır cayır vızıltı veriyor kart. Sorum şu olacak bu aşamalardan sonra kartı nereye ve nasıl teslim etmemiz gerekiyor? Onlardan mı haber bekleyeceğiz yoksa biz mi ürün teslimi için harekete geçeceğiz?
Coil Whine dediğimiz olay elektronik devre üzerinde kullanılan indüktör adı verilen devre elemanlarının yeteri kadar iyi yalıtılmadığı veya zamanla yalıtım özelliğini yitirdiği için ağlama diye nitelendirilen bir sestir. Aynı model ekran kartların üretiminde genel olarak aynı indüktörler kullanıldığı için hemen hemen her kartta bir süre sonra bu ses duyulmaya başlanır zaten.
Bugüne kadar Coil Whine şikayeti ile servise gönderilen hiçbir kartın değişim veya iadesinin, kartın üretici firması tarafından yapıldığına şahit olmadım zaten ben :) Kart sipariş ederken bu kadar ince ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olamıyor ne yazık ki tüketiciler. Hatta konu hakkında bilgili birilerine danışmazsa bahsi geçen sesin nereden çıktığını bile kestiremeyebiliyorlar.

Normalde aynı şikayet ile 3 defa servise giden ürünlerin değişimi yapılır ancak böyle bir şikayette ne olur inan hiç bilmiyorum. Çok arada derede bir konu bu.

Tüketici hakem heyetine başvur, eğer senin lehine karar çıkarsa ürünü satıcıya teslim etmeni isteyeceklerdir zaten, satıcının onayının ardından para iadeni de alırsın zaten. İnşallah seni haklı bulurlar. Şuan kartı bir yere göndermeyeceksin, kullanmaya devam et. Son olarak garanti sürecinin devam edip etmediği bilgisini de ulaştır bana.
 
Süre konusunda kesın bısey yoktur. 31.01.2018 afyon thh verdıgım telefonum hala sonuclanmadı. Basvurdugumda thh dekı yetkılı 3-4 ay surer demıstı.
 
Bu konuda Coil Whine probleminin ayrıntıları, sebepleri anlatılıyor, kendi yorumlarım mevcut.
İlgili devre elemanı değişmeden kesilmesi mümkün olmayan bir ses. Özellikle kart; yüksek sıcaklık altında uzun süre çalışınca yalıtım malzemesi daha çabuk iş görmez hale geliyor; R9 290 cızırtı sorunu
 

Yeni konular

Geri
Yukarı