Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Hocam satıcı neden savunma yapmadı halen süreç içinde yapacağız diyor. Geçen ay 21'in de başvurdum, 23'ün de savunma istemişti. Savunma yapmazsa iptal mı olacak veya ne kadar süresi kaldı bunun yapması için?
 
@BilgisayarKurdu hocam satıcı neden savunma yapmadı halen süreç içinde yapacağız diyor. Geçen ay 21'in de başvurdum, 23'ün de savunma istemişti. Savunma yapmazsa iptal mı olacak veya ne kadar süresi kaldı bunun yapması için?

Satıcı 30 gün içinde savunma yapmaz ise bu süre sonunda tüketici hakem heyeti senin şikayetini artık karara bağlayacaktır. Çıkacak kararın ilgili şirkete bir tebliğ süresi bulunuyor bu kararı sen indirip ilgili şirkete epostadan da atabilirsin. Şirkete hakem heyeti kararı tebliğ ettikten sonra 15 gün boyunca şirketin karara itiraz hakkı var bu süre bitimi karar kesinleşir. Artık icra yoluyla iade bedelini alma hakkınız olacaktır.
 
@BilgisayarKurdu hocam ben Superonline ile bir sorun yaşadım. Aynı döneme ait faturayı iki kez ödemek durmunda kaldım ve onların araştırması, bankamın harcama itirazı süreci derken üzerinden 3 ay geçti. Bu olay için başvuru yapabilir miyim ve 3 ay geçtiği için zaman aşımına uğramış sayılır mı? Geç mi kaldım?
 
@BilgisayarKurdu hocam ben Superonline ile bir sorun yaşadım. Aynı döneme ait faturayı iki kez ödemek durumunda kaldım ve onların araştırması, bankamın harcama itirazı süreci derken üzerinden 3 ay geçti. Bu olay için başvuru yapabilir miyim ve 3 ay geçtiği için zaman aşımına uğramış sayılır mı? Geç mi kaldım?
Merhaba, zaman aşımı gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. 3 ay zaten yeni bir zaman dilimi, ki zaten bu süreç dahilinde her iki taraf da oyalamış seni: çözüm sunamamışlar. Başvurabilirsin kesinlikle.
 
@BilgisayarKurdu hocam selamlar, bir THH mevzusunda karar lehimize çıktıktan sonra 15 gün itiraz süresinden bahsediliyor, bu 15 günlük süre karar tarihinden itibaren mi geçerlidir? Şimdi karar tarihi 08/02/2021 diyor ve bana geldiği zaman 10/02/2021 diye bir tarih var ( tebliğ tarihi sanırım). Ve diyelim firma itiraz etmedi o süre esnasında, bu aşamadan sonra nasıl yol izlenmelidir? Firmanın asistanına durumu ilettim fakat dönüş alamadım hala. Ne yapmalıyım? Uyuşmazlık tarafıma gönderilmeyen ürün ile ilgili idi.
 
Tebliğ tarihi baz alınır her zaman, bu diğer bir çok konuda da böyledir. Hatta posta kapıya bırakılıp giderse ve zaman aşımın uğrarsa yine durumu düzeltebilir karşı taraf. Bu tip gönderiler direkt olarak alıcı kişinin kendisine teslim edilir çünkü.

Özetle genelde zaten itiraz edilmez çok extreme durumlar haricinde. 15 gün sonra firmadan hakkını talep et tekrar, yüksek ihtimalle sorun çıkarmadan karara uyacaklardır.
 
Tebliğ tarihi baz alınır her zaman, bu diğer birçok konuda da böyledir. Hatta posta kapıya bırakılıp giderse ve zaman aşımın uğrarsa yine durumu düzeltebilir karşı taraf. Bu tip gönderiler direkt olarak alıcı kişinin kendisine teslim edilir çünkü.

Özetle genelde zaten itiraz edilmez çok Extreme durumlar haricinde. 15 gün sonra firmadan hakkını talep et tekrar, yüksek ihtimalle sorun çıkarmadan karara uyacaklardır.

Uyap sistemine girdiğim zaman 01/03/2021 tarihinde firma bana dava açmış görünüyor, bu konuyla ilgili emsal kararlar nereden bulabilirim?
 
@BilgisayarKurdu merhaba, ben geçtiğimiz hafta trendyoldan anker q10 bluetooth satın aldım ve beğenmediğim için ürün bana geldiği aynı gün iade talebi oluşturdum ve bir gün sonra paketleyip geri yolladım. Ürüne veya kutusuna hiçbir şekilde zarar vermedim ama buna rağmen satıcı ürünü kendisine ulaştığı gün hemen iade talebini reddetti. Trendyolu aradığımda ise bana ürünün ambalajı açıldığı için ürünün ikinci el durumuna düştüğünü ve bu yüzden ürünü benim teknik servise yollayıp sağlam raporu almamı ve bu raporla birlikte iade için yollamamı söylediler. Bunlarla uğraşmak istemiyorum ki zaten bunun tamamen uydurma olduğunu düşünüyorum. Bana yardımcı olur musun ne yapmam lazım? Sadece bu konuda anlattıklarını yapsam yeterli olur mu?
 
Bilgisayarkurdu hocam,ben 4 gün önce Asus Rog Zephyrus G14 aldım ve laptopun sol menteşe çıtası açılmış 15-20 açmada bir çit çıt sesleri geliyor. Sonrasında cw den bağımsız gpu aktif değilken bile aynı seste sabit cızırdama var. Şimdi Asus'a yolluyorum servis raporu için daha 4 günlük ürünü ama eminim ki kabul etmeyecekler. Şimdi benim aldığım ürün 10 bin TL ve tüketici hakem heyetine girmiyor galiba 8400 TL üstü ürünler. Ben nasıl internetten başvuracağım acaba? İçim içimi yedi hocam bi yardımcı olur musunuz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı