Tüm dağıtımları katmanlara bölmek

Mesajımı düzenledim bu tepkiyi alacağımı bildiğim için ama biraz geç düzenlemişim. :D

O zaman Gentoo diyeyim. Eski bilgisayarlar için uygun değil bu arada, yazılımları kendiniz derlediğiniz için iyi bir işlemci gerektiriyor.
Gördüm düzenlemeyi. :) Geçici olarak kullanacağım, nasıl zorluktalar denemek isterim.

Mesela dağıtımları zorluk seviyesine göre katmanlara bölsek nasıl bir sıra olurdu?

Böyle güzel bir soru ile beni yanıltmadın, geleceğin GNU/Linux öncüsü olacaksın.

Soruna gelince, GUI kuruluma sahip dağıtımlar yeniler için en kolayıdır, text kurulumlu dağıtımlar zordur, sıfırdan inşa edilen dağıtımlar ise en zorudur.
GUI kurulumlara örnek olarak Calamares kuruculu dağıtımlar verilebilir. Text kurulumlu olanlara Nutyx, Arch, Slackware gibi dağıtımları örnek verebiliriz. Gerçi Nutyx kurulumu Arch'dan kolay ama sonuçta o da text kurulumlu. En zor olarak Gentoo diyeceğim ama Gentoo'nun zor olan kurulumdan ziyade süresidir, yine de en zor kategorisine girer.
Lakin şöyle bir durum var, GNU/Linux temel prensibini anladıktan sonra hiç biri zor değildir, ancak bunu anlamak için de araştırma ve deneyim gerekiyor. İstisnalar da var, örneğin hayatında hiç GNU/Linux kurmamış ve kullanmamış birisi daha ilk merhaba dediğinde Gentoo'yu ilk denemesinde kurduğu olmuştur, buna şahit arkadaşlarımız var. Tabi bu arkadaşımız İngilizce bildiğinden yararlandı ama yine de takdire şayan bir durum.

Ayrıca şunu da belirteyim, Debian ve ALT Linux her üç kategoriye giriyor, çünkü ikisinin de GUI, text ve sıfırdan inşa edilen kalıpları var.

Böyle güzel bir soru ile beni yanıltmadın, geleceğin GNU/Linux öncüsü olacaksın.

Soruna gelince, GUI kuruluma sahip dağıtımlar yeniler için en kolayıdır, text kurulumlu dağıtımlar zordur, sıfırdan inşa edilen dağıtımlar ise en zorudur.
GUI kurulumlara örnek olarak Calamares kuruculu dağıtımlar verilebilir. Text kurulumlu olanlara Nutyx, Arch, Slackware gibi dağıtımları örnek verebiliriz. Gerçi Nutyx kurulumu Arch'dan kolay ama sonuçta o da text kurulumlu. En zor olarak Gentoo diyeceğim ama Gentoo'nun zor olan kurulumdan ziyade süresidir, yine de en zor kategorisine girer.
Lakin şöyle bir durum var, GNU/Linux temel prensibini anladıktan sonra hiç biri zor değildir, ancak bunu anlamak için de araştırma ve deneyim gerekiyor. İstisnalar da var, örneğin hayatında hiç GNU/Linux kurmamış ve kullanmamış birisi daha ilk merhaba dediğinde Gentoo'yu ilk denemesinde kurduğu olmuştur, buna şahit arkadaşlarımız var. Tabi bu arkadaşımız İngilizce bildiğinden yararlandı ama yine de takdire şayan bir durum.

Ayrıca şunu da belirteyim, Debian ve ALT Linux her üç kategoriye giriyor, çünkü ikisinin de GUI, text ve sıfırdan inşa edilen kalıpları var.
Çok teşekkür ederim, Gentoo'yu deneyeceğim.
Daha sonra openSUSE, Alt Linux gibi dağıtımları deneyip ders alacağım ki kendi dağıtımım üzerinde çalışabileyim. :)

İlledelinux hocamız çok güzel anlatmış. Şu dağıtım zor, şu dağıtım kolay demekten ziyade en çok zorluk farkı kurulum aşamasında oluyor. Geri kalanında hepsi neredeyse aynı sayılır. GUI kurulumlar son kullanıcıya hitap ederken CLI kurulumlar biraz daha tecrübeli kullanıcılar için uygun diyebiliriz. O yüzden de bu biraz yıldırma aşaması olabiliyor. Arch Linux, CLI kurulumlu bir dağıtım olduğu için zor ama bunu kolaylaştıran scriptler ya da dağıtımlar var. Örneğin Archman, Arch'ın ta kendisidir. Canlı masaüstü ve Calamares ile kurulum imkanı sağlıyor, diğer Arch tabanlı dağıtımlar kadar özelleştirilmiş değil.
Tavsiyem, Arch kurmadıysanız onu kurup kurulum ve yapılandırma aşamasını biraz daha iyi anladıktan sonra biraz sabır gerektiren Gentoo kurulumuna geçin. Umarım bu süreç kendi dağıtımınızı çıkartana kadar ilerler, başarılar.

Bence distro zorlugunu degil, kurulum zorlugunu kiyasliyorsunuz bu baslikta.
Her distronun belirli bir kullanim amaci var, release cycle'i var. Kolaylik da zorluk da bunu amacina gore kullanmaktan geciyor.

Ubuntu kolay diyenler var ama Ubuntu server kullanimini ne yapacagiz o zaman? Kurulumundan kullanimina, bastan uca GUI yok, her sey terminalden ibaret?

Bence zaten kolay - zor dogru karsilastirma degil. 2 sene kullanacagim isletim sistemini kurmak icin 5 saat ugrasmayi ben zorluk olarak kabul etmiyorum sahsen, o sistemde harcadigim zamanin %0.0006'si bu basliktaki "zor" kisim icin gecmis. Gerci ben zaten 5 saat ugrasmam isletim sistemi kurmak icin. Esas zorluk rolling-release bir distroda stabil sekilde KDE kullanabilmek bana gore.

Yaklaşık 2 senedir linux kullanıyorum windowsu tamamen bıraktım ve bu süre içerisinde birçok dağıtımı deme şansı elde ettim sizin için şu şekilde siralayabilirim:

basit: mint , ubuntu (efsane driver yükleme konusunda sorun yok , basit kullanışlı)
orta: backbox , kali , red hat linux (orta düzey kullanış fena değiller ama backtrack ten sonra kali bozmuş diyorlar )
zor: arch strike , black arch , parrot is (ekran kartı driver ı yüklemede tonlarca sorun vesayre)

Kurulum ve kullanım odaklı bakarsak:
Basit: Bütün Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar, Solus, Fedora, Arch for Dummies dağıtımları örn. Manjaro, Android-x86
Normal: Arch Linux ve Arch for Dummies mantığıyla geliştirilmeyen dağıtımlar örn. Artix, Void, openSUSE
Zor: Gentoo (tek sebebi paketleri kaynaktan derlemesi), LFS (eğer dağıtım olarak kabul edebilirsek)

Bilgilendirme: Herhangi bir dağıtımda yaşadığınız, genellikle donanım ve sürücü kaynaklı ortaya çıkan problemler o dağıtımı zor yapmaz! Sizde sıkıntılıdır, başkasında gayet iyi çalışıyordur. Ayrıca şu anki durumda herhangi bir dağıtıma ekran kartı sürücülerini yüklemek ve bunları sıkıntısız kullanmak hiç de zor değil. Burada sadece GPU'dan bahsediyorum, mesela ses çıkışı almak veya Wi-Fi kartınızın sürücüsünü yüklemek ve o kartı düzgün kullanmak Linux altında şu durumda sıkıntılı olabilir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı