Türk-Alman Üniversitesi Nasıldır?

@Huha57 @BeastHunter Lütfen durduk yere kalbinizi kırmayın. Bu üniversite ve Sakarya üniversitesi arasındayım. Gerçekten hangisi daha iyidir?
Değişir. Yurtdışına çıkma hayaliniz var mı? Türk-Alman ile Almanya'ya gitmek kolay. Bunun yanında şehirsel faktörler devreye giriyor. İstanbul'da yaşamak cidden zor ve pahalı. Ailenizin ekonomik durumu sizi İstanbul'da okutmaya yetecek mi veya okurken aynı zamanda çalışacak mısınız? Ekonomik olarak zorlanabilirsiniz. Eğitim olarak bakarsan alacağın eğitim açısından fark olmayacağını garanti edebilirim sana, Türk-Alman dediğim gibi öğrenci kırbaçlamayı eğitim sanan bir üniversite ancak diploması daha prestijli. Yurtdışına çıkmak istemiyorsanız diplomanın ne kadar prestijli olduğunun bir önemi yok Sakarya üniversitesine gidin. Çıkarım derseniz Türk-Alman ama yukarıda saydığım zorlukları göz önüne almanız gerek.
 
@Huha57 @BeastHunter lütfen durduk yere kalbinizi kırmayın. Bu üniversite ve Sakarya üniversitesi arasındayım. Gerçekten hangisi daha iyidir?

Arkadaşta benim dediklerimi destekledi katılıyorum :)

Değişir. Yurt dışına çıkma hayaliniz var mı? Türk-alman ile Almanya'ya gitmek kolay. Bunun yanında şehirsel faktörler devreye giriyor. İstanbul'da yaşamak cidden zor ve pahalı. Ailenizin ekonomik durumu sizi İstanbul'da okutmaya yetecek mi veya okurken aynı zamanda çalışacak mısınız? Ekonomik olarak zorlanabilirsiniz. Eğitim olarak bakarsan alacağın eğitim açısından fark olmayacağını garanti edebilirim sana, Türk-alman dediğim gibi öğrenci kırbaçlamayı eğitim sanan bir üniversite ancak diploması daha prestijli. Yurt dışına çıkmak istemiyorsanız diplomanın ne kadar prestijli olduğunun bir önemi yok Sakarya üniversitesine gidin. Çıkarım derseniz Türk-alman ama yukarıda saydığım zorlukları göz önüne almanız gerek.
 
Değişir. Yurtdışına çıkma hayaliniz var mı? Türk-Alman ile Almanya'ya gitmek kolay. Bunun yanında şehirsel faktörler devreye giriyor. İstanbul'da yaşamak cidden zor ve pahalı. Ailenizin ekonomik durumu sizi İstanbul'da okutmaya yetecek mi veya okurken aynı zamanda çalışacak mısınız? Ekonomik olarak zorlanabilirsiniz. Eğitim olarak bakarsan alacağın eğitim açısından fark olmayacağını garanti edebilirim sana, Türk-Alman dediğim gibi öğrenci kırbaçlamayı eğitim sanan bir üniversite ancak diploması daha prestijli. Yurtdışına çıkmak istemiyorsanız diplomanın ne kadar prestijli olduğunun bir önemi yok Sakarya üniversitesine gidin. Çıkarım derseniz Türk-Alman ama yukarıda saydığım zorlukları göz önüne almanız gerek.

Teşekkürler, gayet açıklayıcı yazmışsınız. Ekonomik olarak sıkıntıya her türlü düşülecek hocam. Yapacak bir şey yok. Almanya zaten hayalim ama üniversitenin ağır disiplini beni biraz korkutuyor.
 
Arkadaşlar, selamlar. Türk-Alman üniversitesine giden var mı? (Bilgisayar mühendisliği)
Yanıtlarınızı bekliyorum.
Ben bu üniversitede okuyorum ve sizin için kısaca bazı avantaj ve dezavantajlarını özetleyeyim. Ayrıca daha fazla bilgi almak için okulun aday telegram grubu var oraya katılarak aklınıza takılan soruları ilgili bölümün öğrencilerine sorabilirsiniz. Linki eklemiştim fakat yayınlarken silinmiş sanırım izin verilmiyor.

(-) Çok güzel bir kampüs yaşamı beklememek gerek çünkü aslında okul ormanın içerisinde ve etrafta vakit geçirmek için hiçbir yer yok. Yiyip içmek için de sadece kantin ve yemekhane var okulun içinde. Kantinin de fiyatlarının çok uygun olmadığını düşünüyorum. Yemekhane konusunda da şu an günlük 5 liraya 1 öğün yenebiliyor ve yemeklerden genel olarak şikayet duymadım. Vejeteryanlar için de ayrıca yemek çıkıyor.
(-) Okula ulaşım konusunda ne yazık ki öğrenciler çok zorlanıyor. Bazı arkadaşlarımız 3 saati geçen yolculuklar yapıyor bu da yolda gününün yaklaşık 6 saati geçmesi demek.
(-) Yurt senelerdir yapılıyor fakat hala tamamlanmadı. Kızların bir kısmı için bu sene apart sağladılar fakat erkekler kendi yurtlarını/evlerini bulmak zorunda bırakıldı. Bildiğim kadarıyla Anadolu yakasındaki tek erkek KYK Maltepede bulunuyor. Bu da ne yazık ki çok kısa bir mesafe değil (Yaklaşık 2-2.5 saat). Yine eğer kazanırsanız birçok öğrenci ev arkadaşı aramak ya da ev bulmak konusunda yol göstermeyi deneyecektir.
(-) Almanca eğitim görmek hiç kolay değil. Yoğun bir hazırlık sürecinden geçmenize rağmen en azından ilk sınıfta (özellikle hazırlıkta gerekli özeni göstermediyseniz) biraz tökezleyebiliyorsunuz.
(+) Ülkede almancayı daha iyi öğretecek bir yer bulmak çok mümkün değildir diye düşünüyorum ayrıca bu eğitimin ücretsiz de olduğunu düşünürsek
gerçekten çok kıymetli. Haftanın 5 günü eğitim alıyorsunuz günde toplam 6 saat. (Ben hazırlıktayken haftanın 3 günü 4 saat senkron+2 saat asenkron yani kendi ödev saatimiz şeklinde bir uygulama vardı. Muhtemelen devam ediyordur.) Hem Alman hem de Türk öğretmenlerimiz var ve Türk öğretmenler de Almanya geçmişleri olan kişiler ve herkes alanında yetkin. Elbette her okulda olduğu gibi sevmediğiniz öğretmenler olacaktır tabii. 4 beceriye yönelik bir eğitim alıyor ve her kurun sonunda sınava giriyorsunuz. Kur sonlarında 1 haftalık tatiller var ve ara tatiliniz yok. A1 kurundan C1 kuruna kadar gelmeniz bekliyor. Örneğin ben A2 seviyesindeyim derseniz başta seviye sınavına girebilirsiniz. Yaz tatiline de yaşıtlarımızdan daha geç giriyoruz hazırlıktayken çünkü temmuz ayının ortasında ya da sonunda girilecek bir TestDaF sınavı var. Senede bildiğim kadarıyla 3 kez TestDaF sınavı yapılıyor. Bu sınav uluslararası bir sınav eğer okula gelirseniz kendisi hakkında bolca bilgi sahibi olacak ve çalışacaksınız. Ilk sene yaz içerisinde 2 kez sınav masraflarını okul karşılıyor fakat kaldıktan sonrası için durum nasıl bilgim yok. Oldukça zor bir sınav bu yüzden çoğunlukla insanlar ilk senede geçemiyor ve 2 sene hazırlık okumak zorunda kalabiliyor. 2 sene içerisinde bitiremezseniz okuldan atılıyorsunuz ve başka bir okula yerleştiriliyorsunuz burada sistem tam nasıl işliyor bilmiyorum, umarım yaşamazsınız. Yine de belirtmeliyim ki psikolojiyi oldukça yıpratan bir süreç ama iyi bir çalışmayla ana diliniz kadar iyi almancayı konuşabilir, yazabilir, anlayabilirsiniz ve okulun öğrencileri de bu konuda birbirini çok destekliyor. Öğretmenleriniz de sık sık ödevlerle ve derste de sıkı iletişimle sizi gayet iyi hazırlıyorlar.
(+) Her kur sonunda sınıflar değişiyor ve bu sayede okulda neredeyse herkes birbirini tanıyor. Bu daha sonra iş ağı oluşturmak için de kolaylık sağlıyor.
(+) Hazırlığı geçen öğrenci sayısı çok olmadığı için genellikle bölümlerde öğrenci sayısı çok fazla olmuyor yine bu da eğitim kalitesini arttırıyor. Bölümlerde de hem Alman hem Türk öğretmenlerimiz oluyor ve eğitimin rakiplerine göre geri olduğunu düşünüyorum. Çoğu öğrenci on-onbeş sene sonrasında Boğaziçi-ODTÜ gibi üniversitelerin seviyesine ulaşabileceğini düşünüyor.
(+) İş bulma olanakları ve staj açısından özellikle Alman şirketlerde rakiplerimizden daha öndeyiz ve okula da sıklıkla şirketler staj çağrısında bulunuyor. Mercedes, Siemens, Bosch gibi firmalarda staj yapan çalışan birçok arkadaşımız var. Almanya'ya YL yapmaya giden hatta lisans için de Almanya'ya gidebilen çok öğrenci var. Elbette kendinizi geliştirmenize bağlı olarak iş bulma imkanınız doğru orantılı olarak artar. Yani hem okulun adı ve size kattıkları hem de kendinize kattıklarınız sayesinde iş bulmanız diğer birçok üniversitedeki rakibinize göre kolaylaşacaktır.
(+) Okul bölüme geçen öğrencilere 3 sene ingilizce eğitimi de veriyor ve hedefleri de yaklaşık B2 seviyesinde ingilizce öğrenmiş olmamız.
(+) Hazırlığın sonunda hiç kalmadan B2 kurunu başarıyla tamamlayan ilk 100 öğrenciyi Almanya'ya masraflarını karşılayarak bir aylık dil okuluna gönderiyor. 2 senedir pandemiden dolayı göndermediler ve online dil kursu imkanı sağladılar ilerisi için durum nasıl seyreder bilemiyorum.
(+) Her bölümün Almanyada bir partner üniversitesi var ve bazı bölümlerde çift diploma imkanı var. Mühendisliklerde sadece Endüstri ve Mekatronik bölümünde var. Bilgisayar için şu an planları var mı bilmiyorum ama ileriki zamanlarda getirilebilir belki. Kısaca bunun sistemini de açıklamak gerekirse öğrenci 1 sene Almanyadaki üniversitede eğitimine devam ediyor (Bildiğim kadarıyla 3. sınıfta) ve daha sonra kişiye hem Almanya hem Türkiye diploması veriliyor.

İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Başka sorularınız varsa tekrar sorabilirsiniz.
Öğretim Planı Bilgisayar mühendisliğinin 4 sene boyunca aldığı dersleri buradan görebilirsiniz.
Başarılar diliyorum umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Bizim arkadaş makine mühendisliğine gitti sanırım kaldığı yurtta ya da okulun yurdunda cemaat işleri doluymuş. Sürekli zorla namaza falan götürüyorlarmış izine bile çıkamamış arkadaş.

Okulun erkek yurdu yok bir kere, yalan konuşmayalım. Özel yurtta kalıyordur, kardeş bak, Türk alman üniversitesinde mekatronik 4. Sınıfım, 6 yıldır cemaatin yurdunda kalıyorum, hiç sıkıntı yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı