Türk toplumu neden bu kadar geriye düştü?

Ben Çin'in iç savaşlarından bahsetmiyorum ki burada. Çin kurulduğundan beri ayakta olan bir devlet. Adı değişmedi hiç ya da ne bileyim farklı bir uygarlığa dönüşmedi. İngiltere'de öyle. Güneşin hiç batmadığı ülke derler bugüne kadar hiç yıkılmadığı için misal.

Çin birçok kez yıkıldı. Ayakta olan durumlarda bile iç bölünme yaşadı.

Çin için cevabı hocam vermiş. İngiltere'ye üzerinde güneş batmayan imparatorluk denmesinin sebebi ise dünyanın her tarafında sömürgeleri bulunmasıdır. Örneğin Avrupa'da batan güneş Avustralya'da tekrar doğuyordu.
 
Attığın linki okudun mu? Bu tırnak içinde yazanların hepsi senin attığın linkte yazanlar. Lütfen bana cevap vermek için ellerini yorma bir daha.

"Osmanlı devleti'ndeki bölgelerin okuryazar oranları belirtilerek paylaşılan tabloda kaynak olarak ise Kemal karpat gösterildi. Karpat'a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan tablonun bulunduğu kitabın “osmanlı nüfusu 1830-1914” olduğu anlaşılıyor. Ancak, Kemal karpat kaynak gösterilerek paylaşılan bu tablonun sonradan oluşturulduğunu söylemek mümkün. söz konusu kitap incelendiğinde Karpat'ın böyle bir tablo kullanmadığı ve belirtilen verileri ifade etmediği görülebiliyor.

Harf Devrimi'nden önce yapılan 28 Ekim 1927 tarihli nüfus sayımı da söz konusu iddianın değerlendirilebilmesi için farklı veriler sağlıyor. “28 teşrinievvel 1927 umumi nüfus tahriri, fasikül 3, usuller kanun ve talimatnameler neticelerin tahlili” isimli çalışmaya TÜİK'in kütüphanesinden de ulaşmak mümkün.

Söz konusu kitap incelendiğinde harf Devrimi'nden önce Arap harfleri ile okuma yazma oranının erkeklerde yüzde 12.99 kadınlarda ise yüzde 3.67 olduğu, toplamda da okuryazar oranının yüzde 8.61 olduğu görülebiliyor. ayrıca raporda 7 yaş üstü dikkate alındığında bu oranların erkeklerde yüzde 17.42 kadınlarda ise yüzde 4.63 toplamda da yüzde 10.58 olarak değiştiği de belirtiliyor."

Hocam harf inkılabından sonra yepyeni bir eğitim sistemine alfabeye geçildi. Bunun sebebi olarak istatistikler osmanlıca bilen okuyan değil de Türkçe bile okuyan olarak değiştirildi. Yani sıfırlandı. O yıllardan sonraki artışta bunu gözlemlemek mümkün.
 
İyi de ben burada sonrasında şöyle olduk falan demiyorum ki. Madem Osmanlı 600 yıl sürdü diyosun niye yıkıldı. Sultan Süleyman'dan sonrası zaten berbat. Yönetim hatalarından dolayı işte. Yani iş dönüp dolaşıyor kötü ülke yönetimine geliyor.
 
Son bin yıldır hep gerideydi zaten. Osmanlı zamanında halkın entellektüel, gayet eğitimli falan mı olduğunu sanıyorsunuz?
"Son bin yıldır gerideydi" derken bunu Osmanlı'yı günümüzdeki ülkeler ile kıyaslayarak mı yoksa o dönemki diğer ülkeler ile kıyaslayarak mı söylüyorsunuz?
Sonsuza dek kalmasa bile gerekenler yapılsa uzun süre kalırdı. Misal Çin, ya da İngiltere. Daha başka örnekler de verilebilir tabii ki.
Türkleri Çinlilerle ve İngilizlerle kıyaslayamazsın. Çin'in bu kadar yıldır ayakta olmasının bir sebebi varsa o sebep kesinlikle nüfusunun çok fazla olmasıdır, Çin'in nüfusu o kadar kalabalıktır ki başka hiçbir millet Çinlilerin üzerinde uzun süreli üstünlük kuramaz. İngiltere ise zaten diğer ülkelerden denizler ile ayrılmış bir ülke.
 
18.yüzyıl da Türkler dini kullanmaya başladı Osmanlı bilimde geri kaldığı için yıkıldı zaten diğer devletler bundan yararlanıp topraklarımızı işgal etti Avrupa silah üretiyorken Osmanlı kılıç peşindeydi din peşindeydi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı