Türkçe yama şirketleri nereden para kazanır?

emirhannk

Hectopat
Makaleler
4
Yer
Mersin
Bu adamlar bunu hayır işi olarak yapmıyorlar herhalde. Ücretsiz olarak sunulan yamaların geliştiriciler için nasıl bir kazanç sağladığını merak ediyorum. Bu yamaları hazırlamak için zaman ve çaba harcanıyor, ancak bunun geliştiricilere nasıl bir getirisi var?

Bu adamlar bunu hayır işi olarak yapmıyorlar herhalde. Ücretsiz olarak sunulan yamaların geliştiriciler için nasıl bir kazanç sağladığını merak ediyorum. Bu yamaları hazırlamak için zaman ve çaba harcanıyor, ancak bunun geliştiricilere nasıl bir getirisi var?

Kimisi hobi ve tanınırlık için yapıyor. Bir nevi hayır için de diyebiliriz çünkü net bir maddi gelir durumu yok. Anonymous gibi gelirini reklam ve paralı yamalardan elde edenler de var.

Hocam, YouTube'da telifli şarkıları Türkçeye çeviren elemanlar niye yapıyorsa ondan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ilk baslayanlar hobi olarak basladilar sonrasini bilemem. Ama her emegin karsiligi vardir illaki.

Nereden ne götürüyorlar bilemem, ama şöyle bir olay yaşadım:

Bir oyunun, adını vermesem de bilen bilir, 20 yıldır yaması çıkmıyordu. Son 5 yıldır yama yapmaya başlayan kim varsa vazgeçmiş, yarım dosyaları da paylaşmamıştı.
Ben de dedim ki, ben yapıyorum. İletişim adresim şu, yardım edecek varsa yazabilir.
Yazan ilk kişi, paralı bir çeviri ekibinden birisi. "Kardeşim, biz %99'a kadar bitirdik, test ediyoruz. Sen kendini yorma." dedi. Ben de çeviriyi bıraktım. Çeviri, bu olaydan 2 yıl sonra yayınlandı. Zamanında oyunu yapan 3 kişilik ekip 6 ayda yapmıştı.

Direkt olarak firmalarla anlaşıp oyunu lokalize edip oyunun resmî olarak Türkçeyi desteklemesini sağlayan lokalizasyon grupları var. Bunlar direkt paralarını çalıştıkları oyun firmasından alıyorlar, direkt bir bilgi sahibi olmasam da bu Türkçe çeviri olaylarında en fazla para kazanan ekipler bunlar diye tahmin ediyorum.

Bunun haricinde resmî olmadan oyunu Türkçeye çevirerek bunu yama olarak satan/ücretsiz paylaşan ekipler var. Benim gördüğüm bu alanda çok tanınır Anonymous Çeviri var, abonelik sistemiyle tüm yamalara tek ücretle sahip olabiliyorsun ki bence gayet makul bir sistem. Bunun haricinde ücretsiz paylaşanların en azından yama üzerinden bir kazançları yok. Artık etrafta gezinen ücretsiz yamalar genellikle ücretlilerin seviyesinden uzak, makine çevirisi oluyor gördüğüm kadarıyla.

Bazıları dışında çoğu virüs, o bazı kesim ise hobi olarak yapıyor. Ayrıca makine çevirisi zor değil oyunu daha çöp yapıyor. El çeviri olmayan yama kullanılmaz. Bunu da yazayım dedim :)

Geri
Yukarı