Türkçe yamaya para istemek

:D
Oyun satın aldıktan sonra türkçe yama indirmek isterim ve malum site.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Dosya Ekleri

  • 54b1681e58d34d633f3058f6b01727ef.png
    54b1681e58d34d633f3058f6b01727ef.png
    173,7 KB · Görüntüleme: 75
Türkçe yama bir nevi "mod" oluyor. Modların, kâr amacı gütmemesi gerekiyor. İnsanlar kurdukları modlarla, satın aldıkları oyundan daha cok zevk alabilmek, oyunu daha güzelleştirebilmek adına kuruyorlar o modları. Zaman zaman firmalar, modları yapan kişileri destekliyor. Ama oyunculardan ekstra para almıyor. Sizin yaptığınız etik değil. Oyunculara haksızlık. Para almanız doğru bir davranış değil. Bunu siz de iyi biliyorsunuz ki en ufak şikayet sürecinde hemen projelerinizi iptal ettiniz.
Evet, çeviri yapmak çok zor bir iştir. Bazı arkadaşlar gibi "Alt tarafı bir çeviri, ben bile çeviririm, neden bu kadar pahalı?" düşünceleri bu konuda bilgisiz olduklarını gösterir. Hiçbir işi küçümsemeyin. Hiçbir şey, sanıldığı gibi kolay değildir. Ama konu bu değil. Konu, etik olmaması. Ortada bir ticari hırsızlığın olması. Çeviri yapmak istiyorsanız "legal" olarak yapacaksınız. Hakkınızla para kazanacaksınız.
Para ile satılan her yama, mod hırsızlıktır.
Bu tarz sitelerden yama almayın, desteklemeyin. Yamayı alacak olan elbet çıkar.
Para sorunu yoktur, Türkçe olmadan oynayamamaktadir vs. Oyunu korsan indirip yamaya para veren tipler bile mevcut. Yama alan insanları eleştirmem ya da yargılamam lakin sizin yaptığınız şey doğru değil.
Ayrıca vergi kaçırıyorlarsa suç işlemiş oluyorlar. Şikayet edebilirsiniz CIMER'e.
Emek olayına gelirsek..
Benim gözümde korsandan farkı olmadığı için emek falan hikaye. Bir oyunu, korsan sunan insanların da emeği vardır. Onlara neden laf yapıyorsunuz o zaman? Ayrıca emekten bu kadar bahseden güruh, illegal yollarla çevirdiği oyunun firmasına mail yoluyla resmi Türkçe çeviri başvurusu yapsın. TechnoGame yapmıştı zamanında. Indie oyun stüdyolarının reddetme olasılığı çok düşük. Eğer işini iyi yapan bir grupsa. Hani emek var ya.
Son olarak şunu da belirteyim; malum grubun modları para karşılığında satsa bile birkaç ay içinde modları kırıp kendi sayfalarında paylaşanlar var. Araştırırsanız ücretsiz bulabilirsiniz. Bulamazsanız da bu malûm gruba para kazandırmayın. Translate çeviriler var. Olmadı İngilizce oynarsınız. Translate çevirilerden pek farkları yok zaten. Birkaç kez deneyim ettim.
 
Eskisinden çok fazla diyalog içeren oyunlara verilen emek için verilecek/istenecek birkaç liranın gayet makul olduğu kanaatindeyim. Artık yama işleri "gönüllü" yapılacak işler değil. Gerçekten zaman ayırmak gerekiyor. Oyun içerindeki dosyaları çıkarmak, düzenlenebilir hale getirip çevirmek, gerekirse font ayarlamak gibi birçok zahmeti var. Birinin kendi yaptığı tam zamanlı işini bırakmadan günümüzde çıkan bir yama yapması pratik olarak mümkün değil. Ben o birkaç liranın kesinlikle hakları olduğunu düşünüyorum.
 
TR yama olmadan oyunun tadı kalmıyor zaten.
Size bu konuda katılmıyorum, eğer bir kişi İngilizce biliyorsa İngilizce altyazı Türkçe altyazıdan daha çok zevk veriyor.
Oyuna parayı veren yamaya da vereceği parayı hazırlasın. Ayrıca korsan kullanmayı doğruymuş gibi göstermeniz yanlış.
Kesinlikle.

RDR2'yi Türkçe çeviri olarak bitirdim, daha önceki mesajlarda birisi RDR2'nin çevirisi iptal edildi gibi bir şey yazmış. Zaten çevirilerin çoğu öğrenebilen yapay zekalar üzerinden yapılıyor artık. Bence oyunlarda çeviri işi modculuktur, gönüllü olarak yapılması gereken bir şeydir ve parayı çeviriyi satarak değil bağışlar üzerinden kazanmaları gerekmektedir.
 
Bu ülkede insanlar, hak iddia edemeyecekleri şeyler üzerinde hak iddia edip, sonra tribe giriyorlar. Yama yapan adam isterse 2 milyon dolar yapar onun ücretini ve gıkını çıkarma hakkın olmaz.
Hadi ya git sat parayla, benim oyunum üzerinden bana pay ödemeden para kazanacaksın ne güzel dünya. Baksana RDR2 örneğine, diğer firmaların dur dememe sebebi belki haberleri yok belki de umurlarında değil.
 
Yamayı kaliteli ve fiyatları makul tuttukları takdirde benim için sorun olmaz.

Anonymous Çeviri adında bir ekip sitelerinde abonelik sistemi uyguluyorlar. 1 aylık abonelik alıp istediğiniz yamayı indirebiliyorsunuz ve sizde kalıyor. Merak edenler için link bırakıyorum.

 
Adamlar zaten İngilizce biliyor, bilmeyenler de anlayarak oynasın diye siz dışarda gezerken onlar çeviri yapıyorlar. Bu nedenle ücret istemeleri çok doğru, bu sayede çevirilerin devamı geliyor. Örneğin çok beğendiğim Anonymous çeviri. Yakında FF15, Wasteland 3 gibi büyük oyunların çevirilerini yayınlayacaklar. Ayrıca FF7 remake çevirisi oyun PC'ye çıktığı gün yayınlanacak.

Daha ne olsun? İstedikleri ücret para bile değil aylık üyelikle 30 tane yamaya ulaşıyorsun. Üstelik her ay üye de olmuyorsun yamayı bir kere indirip kurman yetiyor. Açıkçası oyuncuların yararına bundan daha iyi bir sistem yoktur.
 
Eğer ortada bir emek varsa para istemek hakkıdır. Alırlar almazlar orası ayrı. Siz herkes korsan kullanıyor sanıyorsunuz gibime geldi ama hayır. Hala daha ben de dahil korsan kullanmayan büyük bir kitle var. Ayrıca genelde o yamalar korsan oyunlara da uyarlanabiliyor.

Yani korsan kullanıcıları da o yamayı alıp kullanabiliyor. Ve bazı oyunlar cidden İngilizce bilmeyenler için çekilmez bir hal alırken bu yamaların alınması ve buna para istenmesi gayet normal. Yama için Game Pass gibi sistem yapan bile var. Tüm yamalar için aylık para ödüyorsun.
 
Hadi ya git sat parayla, benim oyunum üzerinden bana pay ödemeden para kazanacaksın ne güzel dünya. Baksana RDR2 örneğine, diğer firmaların dur dememe sebebi belki haberleri yok belki de umurlarında değil.
Yama olmadığı için bir oyunu almayan çok fazla insan var bu ülkede. Oyun yapımcıları (bağımsızları ayrı tutabiliriz) biraz sabreder, yama yapanların 5-10 TL'sini cukka yapmadan durabilirlerse, yama olduğu için oyunu alan kişilerden o 5-10 TL'nin katbekatını kazanabilirler.

Zaten birçok yama ücretsiz. Yamalar da çok pahalı değil.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı