Türkiye Resmen F-35 Projesinden Çıkarıldı

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon),Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunduğu belirtildi. Bildiride, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye'nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti. Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi. Programın katılımcıları Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç'ten oluşuyordu. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. 2018'de 4 F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ancak uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti. Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığından bu 6 uçak Türkiye'ye transfer edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye ayrıca uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD Aralık 2020 itibarıyla da 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulmuştu.

F-35 bataklığı hem başlamadan bitti hem de bizi içine çekerek bitti diyebiliriz artık.

F-35.jpeg
 
Düşünsenize Hocam uçak yapıyorsunuz ama lisans verecek kurum yok.🤬
Söylenecek çok şey var da tam ifade edemiyorum burada ne yazık ki. Hemen ban yerim:) Umarım şu buhran dönemimiz bir an önce biter diyeyim bari. Ama görünen o ki bir süre daha dertlerimiz bitmeyecek.
 
Tazminat ödemesi gerekli diye biliyorum. Miktarı bilmiyorum fakat o parayla Rus'lardan alım yapabiliriz. İllaki zorluk çıkartacaklardır. S400'de ne olduysa aynısı olur.
 
2 milyar dolar s400'e verip 1 milyar dolar da F35'e verip sonra ikisini birden kullanamamak:D 8 trilyon yıllık devlet aklı bu işte.
Ayrıca Türkiye'nin üreteceği 1005 adet f35 parçasının tamamı için Amerika yeni tedarikçiler buldu 2020 yılı içerisinde. Türk şirketlerinin yaptığı milyonlarca dolarlık altyapı çalışmaları vs.de çöpe gitti böylece.
Putin'e helal olsun ama. Türkiye'nin düşürdüğü su24'ün bedelini hem s400 satarak hem TR'yi F35 ederek çok güzel ödetti. Canı sıkılınca bombaladığı Türk askerlerini saymıyorum bile.
 
Ülke ne değildir, nasıl yönetilmez canlı dersleri. Bunun olacağı belliydi. Dışa bağımlı ülkeler ABD gibi üreticilere kafa tutamaz maalesef. İnat ettik NATO'nun baş düşmanından savunma almaya.
Asıl komik olan bu zaten. Seneye Türkiye'nin yerli üretimi katmanlı hava savunması envantere girecekmiş. İçinde hisar A gibi kısa-orta menzilli hava savunma sistemleri var. Ondan sonra uzun menzillisi de gelecek zaten.
E arkadaş sormazlar mi o zaman neden s400'e inat ettin de hem F35'den oldun üzerine bir de bir sürü yaptırım yedin.
Siyasal islam bu ülkenin en büyük belası.
 
Geçmişe dönelik yaşamaya gerek yok. F-35'den olduysak F-35 projesinden kazanılan bütün tecrübeler ve genel havacılık bilgimizin hepsi büyük yatırımlarla birlikte milli uçağımız için harcanmalıdır.

Tıpkı zamanında SİHA vermeyip bizi SİHA yapmaya ittikleri gibi, her şerde bir hayır vardır lafı doğru olabiliyor bazı konularda. Bugün SİHA konusunda sayılı ülkeler arasında yer alıyoruz. İngilizler fabrikaları gezmeye falan geliyorlar. Belki savaş uçağı konusunda enlere giremeyeceğimiz ama İHTİYACIMIZI KARŞILAYAN bir uçak yapabiliriz.

Sadece TF-X gecikebilir ve ara dönem bir uçak ihtiyacımızı daha derinlerde hissedebiliriz zaman geçtikçe. Bunun için de her kurum farklı bir şey söylüyor. Kimi F-35 yok, ara dönem uçağı yok, TF-X bekleyin derken kimi de ara dönem uçağı şart diyor.
 
Son düzenleme:
Asıl komik olan bu zaten. Seneye Türkiye'nin yerli üretimi katmanlı hava savunması envantere girecekmiş. İçinde hisar a gibi kısa-orta menzilli hava savunma sistemleri var. Ondan sonra uzun menzillisi de gelecek zaten.
E arkadaş sormazlar mi o zaman neden S400'e inat ettin de hem F35'den oldun üzerine bir de bir sürü yaptırım yedin.
Siyasal İslam bu ülkenin en büyük belası.

S-400 ülke için gerekli idi.
 

Geri
Yukarı