Türkiye ve ABD ile alım gücü karşılaştırılması

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dünya'da üretimi en düşük olan ülkelerden birisi ABD
ABD nin bundan haberi var mı ?
Bir ülkenin toparlanması için kaç yıl gerekiyor? Almanya'ya, Güney Kore'ye, Japonya'ya bakarak sen kendin gör. O süre geçeli çok oldu...

Haklısın. Ama neden gelişemedi toparlayamadı bu zamana kadar bir de onu sormak gerekiyor.
Türkiye'de Vatan'ı için hizmet eden adamları bir bir ekarte ettiler. Menderes asıldı. Özal zehirlendi.
Darbeler yapıldı. Darbe girişimlerinde defalarca bulunuldu. Bu linkten inceleyebilirsin.


Bu adamlar ülkeyi rahat mı bıraktı ki ülke toparlansın bir şeyler üretsin. Devrim arabası yapıldı engel oldular. Uçak fabrikaları kapatıldı. Vecihi Hürkuş, nuri demirağ bunları bir araştır. Amerika türkiyeyi nato ya alarak nasıl köleleştirdi bunlara da bir bak istersen. İlk silah fabrikasının başına gelenler ve dahası Türkiye halen daha devam etmekte olan terörle 30 yıldır uğraşıyor. Onun haricinde arakan libya suriye yemen bu Türkiyenin derdi bitmedi ki. Almanya güney kore ve japonyaya bu türkiyenin başına gelenler gelse dayanabilirmiydi hiç sanmıyorum.

Türkiyenin yerinde taş olsa çatlardı.
 
Son düzenleme:
Maker'lık öldü. Gençlerde hobi edinecek ne motivasyon ne de para kaldı. En küçük 5 Dolarlık komponent, ülkeye girince 50 - 60 TL'ye kadar çıkar oldu.

BU çok kötü işte. Ülkenin geleceği yitiyor.
 
Almanya, Güney Kore ve Japonya bu Türkiye'nin başına gelenler gelse dayanabilir miydi hiç sanmıyorum.
Şaka yapıyorsun herhalde. :D Almanya 2 Dünya savaşında yerle bir oldu, ordusundan tut topraklarına kadar her şey dağıtıldı ya da bölüşüldü. 1965-1980 yılları arasında şimdiki endüstriyi kurdu, babam da tam olarak 1965 yılından itibaren mühendis olarak bunun ufak bir parçası oldu Bosch ve Mercedes'te.

Kore desen yıllarca Japonya işgalinde kaldı, öncesinde Moğollar tarafından kılıçtan geçirildiler, sonra Soğuk Savaş çekişmesi içinde ikiye bölündüler, milyonlarca kişi öldü. Güney Kore'ye şu anda bakıyorsun toprakları ufacık ama Samsung, LG, Hyundai, Kia gibi markaları küresel yapabildi 1990-2005 yılları arasında. Zihniyetini değiştirmemiş olan Kuzey Kore'nin hali zaten malum.

Japonya desen 2 tane atom bombası yediler kafalarına, 2. Dünya Savaşı sırasında genç nüfusun neredeyse tamamı yok oldu, boyunduruk altına girmek zorunda kaldılar ama 1970-1990 yılları arasındaki endüstri ve teknoloji devrimleri malum. 1970 yılında bundan 15 yıl öncesinin kalitesiz fason Çin üretimi muamelesi yapılan ürünleri sadece 15-20 yıl içinde en kaliteli ürünler oldular.

Eskiden Almanya kendi işçilerinin sayısı az diye başka ülkelerden işçi ve mühendis topladı. Defalarca bölündüler, kısıtlandılar da ayağa kalkabildiler. Güney Kore'nin başına gelmeyen katliam ve bölünme kalmadı, 15 yılda küresel bir sürü marka çıkarıp ufacık boyuttaki ülkede şimdiki ihracat başarısını yakaladılar. Japonlar son Dünya savaşında mahvoldular, 1970'li yıllarda Japon ürünlerine dandik denirken sadece 20 yıl sonra Dünya'nın teknolojide en ileri ülkesi oldular 1990-2000 arasında. Bunların yanında Türkiye'de olanlar bir hiç, önemli olan zihniyeti değiştirmekti ama bu milletin önemli kısmı bir şeyler için çabalamayı değil, bir yapıya tebaa olup eldeki hazır kaynakları tüketme yolunu seçtiler. Başta olan partiler de onlarca yıldır eldeki her şeyi satarak bu tebaaları ellerinde tuttular, şimdi hazır da kalmadı bundan sonra neler olacağını göreceğiz... Bundan sonra bu işin orta yolu yok çünkü, ya toparlanacaksın en az 2 neslin hayatını feda ederek ya da bundan sonra giderek kötüleşen şartlarda varlığını sürdürmek zorunda kalacaksın ülke olarak. Sen halk olarak kendine daha iyi ve çağdaş bir hayatı layık görmezsen böyle her şeye şükrederek her şeyin kötüleşmesine seyirci kalırsın.
 
Son düzenleme:
en halk olarak kendine daha iyi ve çağdaş bir hayatı layık görmezsen böyle her şeye şükrederek her şeyin kötüleşmesine seyirci kalırsın.

Buna son derece katılıyorum. Genel olarak sorunumuz bu. Gözünü en tepeye dikeceksin.
 
Red Dead Redemption 2 yanlış hesaplanmış sadece, Amerika fiyatı 60 Dolar, 10 Dolardan hesaplandığına göre 3 saatte değil 6 saatte alınabilir olmalıydı.
 
Üstte asgari ücret yazıyor, altta Lamborghini'ler, iphone 12'ler havada uçuşmuş.
 
Şaka yapıyorsun herhalde. :D Almanya 2 dünya savaşında yerle bir oldu, ordusundan tut topraklarına kadar her şey dağıtıldı ya da bölüşüldü. 1965-1980 yılları arasında şimdiki endüstriyi kurdu, babam da tam olarak 1965 yılından itibaren mühendis olarak bunun ufak bir parçası oldu Bosch ve Mercedes'te.

Kore desen yıllarca Japonya işgalinde kaldı, öncesinde Moğol'lar tarafından kılıçtan geçirildiler, sonra soğuk savaş çekişmesi içinde ikiye bölündüler, milyonlarca kişi öldü. Güney Kore'ye şu anda bakıyorsun toprakları ufacık ama Samsung, LG, Hyundai, Kia gibi markaları küresel yapabildi 1990-2005 yılları arasında. Zihniyetini değiştirmemiş olan Kuzey Kore'nin hali zaten malum.

Japonya desen 2 tane atom bombası yediler kafalarına, 2. dünya savaşı sırasında genç nüfusun neredeyse tamamı yok oldu, boyunduruk altına girmek zorunda kaldılar ama 1970-1990 yılları arasındaki endüstri ve teknoloji devrimleri malum. 1970 yılında bundan 15 yıl öncesinin kalitesiz fason Çin üretimi muamelesi yapılan ürünleri sadece 15-20 yıl içinde en kaliteli ürünler oldular.

Eskiden Almanya kendi işçilerinin sayısı az diye başka ülkelerden işçi ve mühendis topladı. Defalarca bölündüler, kısıtlandılar da ayağa kalkabildiler. Güney Kore'nin başına gelmeyen katliam ve bölünme kalmadı, 15 yılda küresel bir sürü marka çıkarıp ufacık boyuttaki ülkede şimdiki ihracat başarısını yakaladılar. Japonlar son dünya savaşında mahvoldular, 1970'li yıllarda japon ürünlerine dandik denirken sadece 20 yıl sonra dünya'nın teknolojide en ileri ülkesi oldular 1990-2000 arasında. Bunların yanında Türkiye'de olanlar bir hiç, önemli olan zihniyeti değiştirmekti ama bu milletin önemli kısmı bir şeyler için çabalamayı değil, bir yapıya tebaa olup eldeki hazır kaynakları tüketme yolunu seçtiler. Başta olan partiler de onlarca yıldır eldeki her şeyi satarak bu tebaaları ellerinde tuttular, şimdi hazır da kalmadı bundan sonra neler olacağını göreceğiz... Bundan sonra bu işin orta yolu yok çünkü, ya toparlanacaksın en az 2 neslin hayatını feda ederek ya da bundan sonra giderek kötüleşen şartlarda varlığını sürdürmek zorunda kalacaksın ülke olarak. Sen halk olarak kendine daha iyi ve çağdaş bir hayatı layık görmezsen böyle her şeye şükrederek her şeyin kötüleşmesine seyirci kalırsın.

Bu dediklerinde haklılık var ona bir şey demiyorum. Lakin diğer yazdıklarımıda okumuşsundur umarım. O yazdıklarımda haklılık payı var mı? Türkiye'ye yapılanları benden çok sen biliyorsun.
 
Türkiye'nin içler acısı durumuna bakın. Türkiye'yi kıskandıkları çok açık(!) ABD'de asgari ücretli çalışan oranı %1,9. Türkiye'deki çalışanların %40 asgari ücretle çalışıyor.(2014 yılının verisi) biden asgari ücrete saatlik 15 dolara çıkartmayı planlıyor. ABD'deki %1, 9 en alt dilimin bile iyi seviyede alım gücü var.

Türkiye’deki asgari ücret ile alım gücü (2825 liradan hesaplandı)ABD’deki asgari ücret ile alım gücü (saatliği 10 dolardan hesaplandı)
S21, 3,5 ayda alınır. İphone 12 pro max 5,3 ayda alınır.S21 ve İphone 12 pro max 12,5 günde alınır.
1 aylık asgari ücret ile 47 kg et alınabilir.320 kg et alınabilir.
Nvidia GeForce RTX 3090, 14 ayda alınabilir.Nvidia GeForce RTX 3090, 1 ayda alınır.
AMD Ryzen Threadripper 3990X, 15 ayda alınabilir.AMD Ryzen Threadripper 3990X, 2,5 ayda alınabilir.
1 aylık asgari ücretle 400 litre benzin alınabilir.1 aylık asgari ücretle 2000 litre benzin alınabilir.
PS5, 2,5 ayda alınabilir.PS5, 6 günde alınabilir.
Lamborghini Huracan, 147 yılda alınabilir.Lamborghini Huracan, 10 yılda alınabilir.
Red Dead Redemption 2, 1 günde alınabilir.Red Dead Redemption 2, 3 saate alınabilir.
1680 adet 500 gr makarna alınabilir.1600 adet 500 gr makarna alınabilir.
70 kg ceviz alınabilir.200 kg ceviz alınabilir.

Karşılaştırıyorsunda türkiyedekini Türk ürünle amerikadakini amerikan ürünle karşılaştır.
 
Lakin diğer yazdıklarımı da okumuşsundur umarım. O yazdıklarımda haklılık payı var mı?
Cumhuriyetin ilk 15 yılındaki bütün gelişmelere rağmen halkın önemli bir kısmının zihniyetinin geçmişle aynı kalmasından dolayı yaşanılanlardan bahsediyorsun, haklılık payı var. Yalnız örnek verdiğin ülkelerin başlarına gelenlerin yanında, Atatürk'ün ölümünün ardından başımıza gelenler hiçbir şey değil. Çok basit bir zihniyet değişimi o 15 yılda atılan bütün adımları ileri taşıyabilecekken sonrasındaki herkes o 15 yılın ekmeğini onlarca yıl yemeyi hedefledi. Halk olarak da sen kendi standartlarını yüksek tutmak yerine kendinden olan "halkın" bir kısmına düşman olup fanatizme yönelirsen, vatandaş değil de tebaa olmayı kabul edip her şeye şükredersen işte durum bu oluyor.

Halkın, gücü eline geçirmek ve onu tutmak için her şeyi yapabilecek yöneticilere karşı birbirlerine düşman olmasını asla anlayamadım, bundan sonra da asla anlayamayacağım. İnsanların aslında kendisi gibi halk olduğunu fark etmeden hem karşıdakine hem kendine yaptığı düşmanlığın, ayrışmanın ve dayanışma gerektiğinde güç yanlısı olmanın kabul edilebilir bir tarafı yok bence.

1923 yılında hiçbir şeyin yoktu ülke olarak, savaşların ardından yıpranmış ve dağılmış bir imparatorluktan kurtarabildiklerini kurtardığın yeni bir devlettin sadece. 15 yılda endüstri kurdun, geçen yıllara kadar hâlâ sat sat bitmeyen şirketler oluşturdun, kendi uçağını yapmaktan tut para biriminin değeri bakımından her alanda giderek yükselen bir ülkeydik. İlk 15 yıldaki atılımların ardından GDP olarak 1940'larda Dünya'da ilk 10-15 içindeydik. O kadar kısa sürede böyle bir gelişim gösterildikten sonra şu anda olanlara inanmak istemiyor insan. Bilmeyenler araştırsınlar 1940 ve 1950'lerde Türkiye'nin gerçek anlamda çoğu alanda ilk 10-15 ülkeden biri olduğunu görsünler. Bir de şimdi Konya il sınırları boyutundaki ülkelerin yanında ne kadar güçsüz bir ekonomik durumumuzun olduğuna baksınlar.
 
Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı