Türkiye'de binalar neden çirkin?

• Konuyu başlatan Roux
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 63
  • Görüntüleme 14.704
Örneğin ortalama bir işte beyaz yaka çalışan bir çift güzel görünümlü, garajlı ve havuzlu bir eve 4-5 sene belkide borç ödeyerek sahip olabilirler. Burda aynı bir eve sahip olabilmen için milyoner bir iş adamı olmalısın.
Buraya kadar iyi gidiyordun resmen atip tutmussun. Dedigin ulkelerde ev almak icin onceden belirli bi' miktar odeme yapacaksin (Down payment) sonra da 30 yil mortgage odeyeceksin. Nereye oyle 4-5 senede ev aliyormusuz soyle de isinlanayim o ulkeye.

Gelir seviyesi ile alakası yok bunun, tertip düzen ve siyaset ile alakası var.

Bodrum da yaşıyorum ve bodrumun belki denizinden havasından suyundan daha güzel olan yanı binaların tektip beyaz ve maksimum iki katlı olması kuralı, eğer eğilimli arazi ise de üç katlı olabiliyor.

Şimdi diyeceksiniz ki bodrum zengin yeri evet diyebilirsiniz ancak bu kültür çok daha öncesinden geliyor bodrum bir sürgün yeri iken ve turizmden önce fakir bir yerleşim yeri iken hatta daha da öncesinde rum döneminde de yapılaşma bu şekildeydi beyaz ve maksimum iki katlı evler örnek vermek gerekirse biraz görsel ekleyelim.

Standart bodrum evleri.
images.jpeg

Bu da bodrumun karşısındaki kos evleri.
images (1).jpeg

Burası da eğlencesi ile meşhue mikanos.

images (2).jpeg

Burası da santorini.

images (3).jpeg

Olay tamamen kültür ile alakalı. İnternette araştırırsanız akyaka evleri, muğla evleri, datça evleri gibi Türk kültürüne ait güzel evlerde görebilirsiniz bizim de kendi kültürümüze ait güzel yapılarımız ve tasarımlarımız vardı ama sonra ne mi oldu?

1. laz müthaitler. Karadenizli arkadaşlarım kızmasın bende anne tarafından rizeli sayılırım ama karadenizli müthaitlerin burada emeği çok büyük hepsi kendi kafasına göre ve mimari özelliği sıfır sovyet rusyasına ait olan yeter ki dört duvar olsun başımızı sokalım kafası ile ve para kazanmak için eğitim almadan girdiler bu işe.
2. si ise devletin her il için bir standart belirlememesi, isteyen evini mor isteyen mavi isteyen kırmızı yapıyor bir ev 3 katlı ikej yanında 20 katlı ama sıvasız evler oluyor. Çok çirkin bir görüntü.

Çözüm. Her ilin her ilçenin kendine ait mimari stilini belirlemesi gerekiyor kat sayısı ve bina renkleri belli olmalı ve duvarları sıvasız bırakmanın maddi cezası olmalı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Buraya kadar iyi gidiyordun resmen atıp tutmuşsun. Dediğin ülkelerde ev almak için önceden belirli bir miktar ödeme yapacaksın (Down payment). Sonra da 30 yıl mortgage ödeyeceksin. Nereye öyle 4-5 senede ev alıyormuşuz söyle de ışınlanayım o ülkeye.
Farkında ise kendi fikirlerim olduğunu söyledim. Atıp tutma yok bunun yanı sıra ABD için saatlik asgari ücret 7,25$ yani günde 10 saat haftada 5 gün çalışan sıradan bir çalışanın cebine aylık 1450$ giriyor. Bir beyaz yaka çalışan için bu ücretin 2000$ gibi düşük bir miktar olarak düşünelim. Evli bir çiftin geliri aylık 4000$, senelik 48000$ ve 5 sene için 240000$ ediyor. Bu civarlarda alınabilecek bir kaç ev örneği ve farklı meslek grupları için ortalama gelirleri gösteren bir bağlantı. Işınlanmak serbest.

Son düzenleme:
Farkında ise kendi fikirlerim olduğunu söyledim. Atıp tutma yok bunun yanı sıra ABD için saatlik asgari ücret 7,25$ yani günde 10 saat haftada 5 gün çalışan sıradan bir çalışanın cebine aylık 1450$ giriyor. Bir beyaz yaka çalışan için bu ücretin 2000$ gibi düşük bir miktar olarak düşünelim. Evli bir çiftin geliri aylık 4000$, senelik 48000$ ve 5 sene için 240000$ ediyor. Bu civarlarda alınabilecek bir kaç ev örneği ve farklı meslek grupları için ortalama gelirleri gösteren bir bağlantı. Işınlanmak serbest.
Bu sira tabi kari koca calisirken sigorta, kira, yeme icme, giyinme gibi giderlerim olmayacak sadece 240.000$ ev icin mi birikterecegim? Bana zaten oncesinde yasadigim yeri anlatma. Saati 7.25 demissin lakin bu rakam attigin eyalet California'da daha yuksek cunku yasam pahali. Sen ayda 2000$'a a o evlerin senelik toprak vergilerini veremezsin🤣 Bununla ilgili bi' konu mu acsam yahu gelen atip tutuyor ABD hakkinda. 5 senede bırak evi dediğim ''Mortgage'' için ön ödeme parasını bile biriktiremezsin asgari ücretle çalışarak anca karnın doyar.

Son düzenleme:
Yapacak pek bir şey yok oyuna otomatik başlamışız, piyangoda burası çıkmış. Manuel müdahale edebilseydiniz dilediğiniz yerden başlayabilirdiniz. O kadar çok olumsuzluklar var ki haklı olarak keza, ancak kendi yaşam alanımızda ve hayatlarımızda birer umut taşıyarak ve iyi ihtimalle kabuğumuzda bunu yaşamaya çalışıyoruz. Çünkü ulaşılabilecek son yer düşüncelerimiz, zihnimiz.🧠 Bedenlerimiz zaten çoktan satın alındı. Onun için simülasyonun versiyonu bu bölgede eski diye pek konuşmak dahi canım istemiyor ne yalan söyleyeyim. Çünkü kokmuş artık her şey. Ve sadece bu bölge değil dünya haritasının geneline bakacak olursanız batıda doğu da bitmiş artık. Zihinlerimizle baş başa kaldık. Doğayı izlemeyi yakalayın bence. Dinleyin. (Konudan sapmış olabilir belki bir kıyaslama olsun istenebilir fakat gerek yok böyle şeylere, çünkü sonu yok. Manası yok.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sıra tabi karıkoca çalışırken sigorta, kira, yeme içme, giyinme gibi giderlerim olmayacak sadece 240.000$ ev için mi biriktereceğim? Bana zaten öncesinde yaşadığım yeri anlatma. Saati 7.25 demişsin lakin bu rakam attığın eyalet California'da daha yüksek çünkü yaşam pahalı. Sen ayda 2000$'a a o evlerin senelik toprak vergilerini veremezsin🤣 Bununla ilgili bir konu mu açsam yahu gelen atıp tutuyor ABD hakkında. 5 senede bırak evi dediğim ''Mortgage'' için ön ödeme parasını bile biriktiremezsin asgari ücretle çalışarak anca karnın doyar.
Ben gelir düzeyi farkı olarak anlattım dikkat edersen. Tüm giderleri hesaba katmadan. Sonuç olarak orası ve burası arasında gelir düzeyi ve ev sahibi olmaya ulaşılabilirlik bakımından inkâr edilemez ciddi bir fark var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı