Türkiye'de her yere üniversite açılması sonucunda ne olur?

@Paytak Penguen, Almanya'da üniversite bitirmek sanıldığı kadar kolay mı olduğunu sanıyorsunuz? Kusura bakmayın, orası Türkiye değil.;)

Kolay olmadığını biliyorum. 😉
Ama orada sıradan bir alman istediği bölüme yazılabiliyor. (nc-frei bölümlere, tıp vs. olmaz yani)
Ve istediği zaman da bırakabiliyor, ki zor diye bırakan çok Alman var.
Yorumun beni utandırdı açıkçası.
Moderatör bey, NC (Numerus Clausus) bir kısaltmadır ve büyük yazılır. Neden mesajımı düzenliyorsunuz acaba?
 
Son düzenleme:
Lise mezunu ile Üniversite mezunu arasında bırakmayan eylemdir. Bilgisayar mühendisi arkadaşlar var ama forumlarda takılan çocuklardan daha az bilgileri var. Makine mühendislerinin sadece imza yetkisi kullanılıyor ve asgari ücret veriliyor çünkü hiçbir iş bildikleri yok. Lise mezunu kendini geliştiren teknisyenler daha çok şey biliyor. Eğitim yok, sadece sınav geçme ve ben mühendis oldum, ben onu oldum bunu oldumculuk var. Okumak yerine elektronik işlerinde ustalık geliştirseydim şuan paranın da belini kırmıştım, boşa kendimi yorup masrafa da sokamamıştım. Kesinlikle teknik lise okuyun çünkü anadolu lisesi sana meslek vermiyor.
Mühendislik demişken açıkçası bu ülkede artık amcasının, dayısının veya üçüncü şahıs veya 'tanıdık'ların vasıtası olmasa, ülkenin her bir köşesine açılan ismine üniversite dedikleri bir yığın lise ayarı eğitim veren okulların mezunlarının hemen hemen %99'nun, içinde bu bahsettiğim şekildeki torpilli tiplemeler dışında düzgün ve maaşı iyi olan bir kurumda işe girme gibi bir şansı/şansları da pek yok zaten, ya çok kafa ve sağlam bir üniversiteden mezun olup kendini geliştirmiş adam X veya Y mühendisi olarak fena olmayan bir başlangıç maaşıyla iş bulabiliyor ya da siyasi yapılanma & ideolojik odaklı bir anlayışla yerleşimlerin yapıldığı, 'liyakat' esasının içine edildiği b*ktan bir rekabet ortamında bir nevi yapay seleksiyonun bir parçasına kurban gidiliyor.

Ben İstanbul'da Makine Mühendisi daha doğrusu otomotiv sektöründe yurtiçi/yurrtdışına iş yapan kurumsal bir firmanın AR-GE departmanında Tasarım Mühendisi olarak bu sene asgari ücretin birkaç katı kadar maaşla görev yapmaya başladım, imza yetkimiz evet, teknik prosedür veya proje onayı için işleyişe geçecek olan proses aşamalarının işleme alınabilmesi için çalışma öncesi, sonrası ve/veya başlangıcında dediğin gibi var evet fakat sadece imza atıp da bomboş bir adamın asgari ücretle dahi çalıştığına özellikle de sağlam bir üni okuyup da kendini geliştirmiş zehir gibi bir öğrencinin bu tarz bir iş yaptığını/yapacağını da düşünmüyorum, ama belki Anadolu'daki bu tarz küçük işletmelerde ismine 'üniversite' dedikleri lise ayarı okullardan mezun olanların bir kısmını bu şekilde köle gibi çalıştırıyorlardır belki, onu tam olarak görmediğim veya duymadığım için bilemiyorum.

Son söylediklerinize de katılıyorum, iyi okuyacak kadar kapasite yoksa bir an önce kolay yoldan bir meslek/zanaat edinmek, hayatının geri kalan kısmında en azından emekliliğe kadar ekmek yedirtecek alternatif bir kapı, özellikle okuduğu bölümün işini yapamayacak bir iş için gidip de senelerini çöp gibi üniversitelerde haracayacağına mesleki yatkınlığı veya yeteneği neye uygunlık sağlıyorsa bu şekilde bir yol izlenebilir, tabii Ahmet'in/Mehmet'in babasının parası boldur veya sağlam yerlerde torpili vardır; çocuk en boş yeri okumak için okuyup bitirse bile gidip o da rahat rahat yaşayabilir orası başka ama diğer türlü anca ya boş boş atama beklenir ya da boşta geziyoruz, iş bulamıyoruz şeklinde söylemler duymaya bu rezil boomerların yönettiği ülkede yaşamaya devam ederiz. Tabii bu olayı bu noktaya getirenler başta bu akli sağlığı ve IQ seviyesi yerinde olmayan millet başta olmak üzere asıl sorunlu kişi veya şahıslar yüzünden bu durum senelerden beri çıkılmaz bir çemberin içerisinde sıkışıp kaldı. Öğretmen boşta kalacaksa bölümünü niye açıyorsun, ya da açacaksan mantar gibi niye her yere açıyorsun, değil mi? Aynı şeyler özellikle mühendislik bölümü için de birebir geçerli, adam gidip içinde doğru düzgün akademisyeni, hocası, hatta bilimsel proje/stajlar için uygulama/araştırma laboratuvar(lar)ı bulunmayan eğitim kuruluşlarından sayısız boşta kalan mezunlar sebebiyle artık mühendisin de çok bir esprisi kalmadı, uzun bir süredir de yoktu zaten.

Şu anda kaç yaşındasın neler yapıyorsun bilmiyorum ama orta halli bir öğrenciysen ve ana mühendislik bölümlerinde ilerlemek istiyorsan işin senin de bildiğin gibi çok ama çok zor, hele ki bıraktım paşa paşa gibi yaşamayı, kurtlar sofrasında kendine bir yer ayırabilmen bile çok büyük bir başarı olur bu ülkede..
 

Yeni konular

Geri
Yukarı