Türkiye'de okumak mı yurt dışında çalışmak mı?

Türkiye'de okuyup yurtdışına gitmek. Arkadaşlar yurtdışı sandığınız gibi toz pembe değil. Garson olup, 3000 dolar maaş ile 1500 dolar ev kirası vs. verirseniz ay sonunda cebinizde 200 dolar kalır.
Bu yorumun alnını öpüyorum. 5 dakika pizzacıda çalışıp PS5 alacağını sananlar ağlıyor şu an.
 
Eyaletten eyalete değişir fakat bu miktar da biraz abartı.
Hayır. İyi bir okula yakın müstakil ev 2300 dolar civarında. Telefon giderleri, elektrik, internet vs. yaklaşık 300 dolar. Mutfak masrafları haftanın 3 günü falan et yesen 500 dolar en fazla aylık. İşte teknolojik giderler, gez toz araba şeyi falan filan derken giderler 4200 doları görecektir. Sağlık sigortası falan da var bunun. 4200-4400 dolar civarında giderin olacaktır. 5000 dolar alırsan rahatça yaşarsın. Para bile biriktirirsin.
 
Bir sürü parametreye bağlı bir durum. Ama tercihim burada okul okumak olurdu. Iki tarafı da inceleyip sebeplerine bakalım.

Ileriki iş başvurularımda, iş tecrübesine sahip olmam beni bir adım öne çıkarır. Hele ki yurt dışı ise. Ama bu yerin, kayda değer "marka" bir yer olması gerekli. Alelade bir işe girmek pek bir anlam ifade etmez. Sadece ilk başvurularımda CV'mde biraz parıldar. Ayrıca üniversite okumadan iyi bir yerin bana kucak açacağını sanmam.

Üniveristeye bakalım. Bakkal açar gibi açılan üniversitelerin, boş bölümlerini diplomayı alıp bitireyim kafasında okuyan biriyseniz buradan size ekmek çıkmaz. Yurt dışında mavi yaka iş hayali sizin yararınıza. Şimdi adam akıllı bir üniversite değerlendirmesi yapalım.

Prestijli bir üniversite okumak her zaman daha iyidir. Birkaç nedenine bakalım.
1- Öyle ya da böyle ilk iş başvurularında diplomanın presitiji birkaç adım sizi öne çıkarır.
2- Bölümlerin çoğu akreditasyon belgesine sahiptir. Olası yurt dışı planlarında iş görür. Ayrıca aldığınız eğitimin iyi, kötü iş gördüğünü gösterir.
3- En önemli noktalardan biri bu. Network geliştirmek için bulunmaz fırsattır. Network, kariyer hayatındaki en önemli etkenlerden biri.
Ayrıca Erasmus-Mevlana imkânları, kariyer günleri, düzgün yerlerde staj fırsatları, öğrenci toplulukları gibi bir sürü şeye sahip. Düzgün bir üniversiteyi dolu bir şekilde bitirip kalifiye insan olmaman imkânsız. Kalifiye olduktan sonra yurt dışına bakılır gerekirse.
 
Hayır. İyi bir okula yakın müstakil ev 2000 dolar civarında. Telefon giderleri, elektrik, internet vs. yaklaşık 300 dolar. Mutfak masrafları haftanın 3 günü falan et yesen 500 dolar en fazla aylık. İşte teknolojik giderler, gez toz araba şeyi falan filan derken giderler 4200 doları görecektir. Sağlık sigortası falan da var bunun. 4200-4400 dolar civarında giderin olacaktır. 5000 dolar alırsan rahatça yaşarsın. Para bile biriktirirsin.
Hocam rahatça yaşamak konusunda haklısınız, fakat önceki mesajınızda "yaşamak"tan bahsetmiştiniz. Minimum giderler için abartı bir miktar olduğunu belirttim.
 
Hocam rahatça yaşamak konusunda haklısınız, fakat önceki mesajınızda "yaşamak"tan bahsetmiştiniz. Minimum giderler için abartı bir miktar olduğunu belirttim.
Minimum giderler için eyaletten eyalete değişir fakat 3500 dolar yetecektir. Rahatça yaşamak için dediğim gibi, 5000-5500 dolar lazım.
 
Yurt dışında üniversite oku.

Dostlar şimdi gelip size "egonomi çok eyi yigenim" muhabbeti yapmayacağım ama fakir her yerde fakir, işçi her yerde işçidir. Avrupa'da garson olunca bir elin yağda bir elin balda yaşamıyorsun. Kesinlikle Türkiye kadar kötü olmaz durum ancak yine de düşündüğünüz gibi son model iPhone'lar, üst düzey PC'leri rahat rahat alamazsınız. Vasıflı eleman olun, hayaliniz Avrupa'da işçi olmak değil Avrupa'da mühendis olmak olsun. Azıcık vizyonlu olun.
İşte aradığım kafa yapısı.
Vasıfsız işçi her yerde vasıfsızdır. Batı ülkelerine gidince başlarından aşağı çantalarla para dökeceklerini sanıyorlar.
 

Geri
Yukarı