Rehber Türkiye'de oyun geliştiricisi olmak

Hocam yazılarınız çok güzel ve yararlı olmuş. Ben de tavsiye almak isterim. Açıkçası daha hiçbir şeyden yüzde yüz emin değilim ancak yazılım tarafında en ilgimi çeken alan oyun kısmı oldu. Yeni başladığım için fikirlerim değişebilir tabii ki ancak şimdilik oraya yönelmek istiyorum gibi. Üniversiteye daha bu yıl başlıyorum ve bölümümün de oyun tarafıyla çok alakası yok hatta hiç alakası yok sanırım ama çok da umrumda değil (Yönetim Bilişim Sistemleri). Yolun daha en başındaki birine ne tavsiye verebilirsiniz? Yeni başlayan çoğu kişi gibi işe temelden başlayıp artık klasikleşmiş Python, C gibi dilleri öğrenerek başlayıp daha sonra mı yönelmek lazım oyun geliştirmeye? Yoksa direkt C#, C++ gibi oyun tarafında daha çok kullanacağımız diller ve Unity, UE gibi motorları mı öğrenmek lazım? İlk söylediğim seçenek biraz zaman kaybı olabilir gibi geldi bana. Bir de sektörde diploma çok önemli mi? Mühendislik diplomam olmaması kötü etkiler mi beni?

Yolun en başında olan birine tüm alanlara daha detaylı göz atmasını öneririm. Hiç ilginizi çekmeyen bir alan ilginizi çekebilecek olabilir ya da tam tersi. C öğrenmek size daha low level diye tabir edilen makinaya yakın seviyede programlama mantığı kadar. Zaten okulda gösterilebilir diye tahmin ediyorum. Eğer direkt oyun geliştirmeye başlayacaksanız saf c# ya da c++ öğrenmek yerine oyun motorlarıyla beraber öğrenip kullanmak daha mantıklı olabilir. Diploma çok önemli değil hayır. Zaten ilgili bir alandan mezun olacaksınız. Ancak oyun sektöründeki daralmadan ve iş ilanlarının azlığından yukarıda bahsettim okumadıysanız okuyun lütfen. O yüzden şu anda %100 yönelin buna demek ne kadar mantıklı bilmiyorum. Ha daha yolun başındasınız programlama mantığını oyun ile öğrenmek de çok faydalı olur. Yine öğrenmenizi öneririm yani. Ama genel olarak algoritma-programlama mantığını öğrendikten sonra doğrudan motoru öğrenmeye başlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Yalnız gelir bana biraz düşük geldi bunun sebebi nedir?

Son düzenleme:
Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Yalnız gelir bana biraz düşük geldi bunun sebebi nedir?
Bunu yazdığım dönem 1 sene önceydi gelirler ona göre. Şimdi güncellemek gerekirse jr 17.5 - 25 arası mid 25-40 arası sr 50+ diyebilirim. Ama çok fazla değişkenlik oluyor özellikle sr kısmında. 100 alan da var 40 alan da yani.

Bu konuya şimdiye kadar etkileşim veren insanlara bildirim gider umarım. Konuyu 1 yılın ardından güncelledim bi okumanızı tavsiye ederim. Gerçi Unity yeni fiyatlandırmasında değişiklikler yapacağını duyurdu ama olsun

Son düzenleme:
10 milyon kullanıcı 200 bin dolar demişsin, emerging markette göre mi, normali 1 kullanıcıya 0.20 dolar diyor, 10 milyon kullanıcı 2 milyon dolar olması gerekmez mi?

Ücretlendirme politikasında tekrar düzenlemeye gideceklermiş.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

10 milyon kullanıcı 200 bin dolar demişsin, emerging markette göre mi, normali 1 kullanıcıya 0.20 dolar diyor, 10 milyon kullanıcı 2 milyon dolar olması gerekmez mi?
Tam olarak değil. Çünkü belli sayıda install'dan sonra miktar değişiyor sanırım. Aynı zamanda farklı üyeliklere göre de değişebiliyor o yüzden direkt 2m yazmak istemedim.
Bakalım ne olacak. Bu kadar tepki yiyeceklerini bile bile niye böyle salakça bi şey yaptılar anlaması imkansız gerçekten.

Unity geri adım attı ve bazı değişikliklere gitti. Bu yapılan geri adım son dönemde oyun sektöründe iş bulmayla ve stüdyoların ayakta kalmasıyla ilgili negatif etkiyi ortadan kaldırır mı sence yani yeterli olur mu ?

Unity'nin attığı geri adım kesinlikle yeterli bir geri adım. Yani ellerinden gelenin en iyisini yaptılar ve stüdyoların bu fiyat etkisinden dolayı olan kararlarının %99'unu geri çevirmeyi başardılar. Ancak hala fiyat politikasından önce yazdığım durum güncelliğini koruyor. GIST ile bir sürü bilgisayar oyununun ortaya çıkması beni umutlandırıyor açıkçası. Bu sayede sektör tekrar eski günlerine hatta daha iyisine dönebilir ancak bu hala bir durum değil ihtimal. Ne olacağını ilerde göreceğiz.

Unity'e artık asla güvenilmez. CEO John Riccitiello istifa etmedikçe stüdyoların güven konusunda fikri değişmez.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…