Türkiye'deki çalışanların köle olarak görülmesi

Olan gene insanlara oluyor. 17bin Tl veren adama patron diye tapıyorlar. Böyle olduğu sürece bu düzen devam edecek maalesef. Bir de gelen diğer etnik grupların ucuz işçiliği var. Artık çalışma şartlarımız iyi değil de kötü yönde etkilenecek bu çok açık.
Ülke diğer ülkelere kıyasla çok geride kaldı.

Fast Food restoranı nasıl personeli 14 saat çalıştırabiliyor?
Hukuksal olarak yasak zaten bu.
Fotoğraf veya video ile ispatlanırsa o işletme bakanlık tarafından cezadan kurtulamaz.
Öğlen 11:00 de işbaşı yapılıp 02:00 da iş bitecekmiş böyle patronlar olmaz olsun ya.

Fast Food restoranı nasıl personeli 14 saat çalıştırabiliyor?
Hukuksal olarak yasak zaten bu.
Fotoğraf veya video ile ispatlanırsa o işletme bakanlık tarafından cezadan kurtulamaz.
Öğlen 11:00 de işbaşı yapılıp 02:00 da iş bitecekmiş böyle patronlar olmaz olsun ya.
Yanlış anlamışsınız hocam, saat 12 de gidip gece 02.00 da çıktım sonraki gün saat 12 de başlayacak mesaimi bana sormadan saat 11'e çekmeye çalıştılar. Ayrıca fotoğraf veya video ile ispatlanması imkansız çünkü dediğim gibi telefonu müdür beyin odasına koyuyorduk. Yanımızda telefon bulundurmak yasaktı.

Yanlış anlamışsınız hocam, saat 12 de gidip gece 02.00 da çıktım sonraki gün saat 12 de başlayacak mesaimi bana sormadan saat 11'e çekmeye çalıştılar. Ayrıca fotoğraf veya video ile ispatlanması imkansız çünkü dediğim gibi telefonu müdür beyin odasına koyuyorduk. Yanımızda telefon bulundurmak yasaktı.

Fotoğraf veya video ile ispatlanması mümkün olsaydı o işletme cezadan kurtulamazdı bunu demek istedim sadece.
1 günde olsa Müdür bey dediğiniz insanın Fast food restoranında 14 saat çalışma durumunuz olmuş sonuç olarak.
Ayrıca 14 saat çalıştırıp cezadan kurtulmak için telefonu yasaklamış işte.

Fotoğraf veya video ile ispatlanması mümkün olsaydı o işletme cezadan kurtulamazdı bunu demek istedim sadece.
1 günde olsa Müdür bey dediğiniz insanın Fast food restoranında 14 saat çalışma durumunuz olmuş sonuç olarak.
Ayrıca 14 saat çalıştırıp cezadan kurtulmak için telefonu yasaklamış işte.
Hocam çalıştığım yer zincir restorandı, kendisinin yasaklama durumu yok ama haklısınız bir kaç şeyi saklamak için telefon yasaktı büyük ihtimalle. Mesela aynı gün bizimle gece 2 ye kadar duran kıdemli ekip üyesi vardı, müdür bey kendisinin çalışmadığını iddia ederek yaptığı mesaileri sildi. Normalde ne olursa olsun çalışan kişi orada durduğu sürece mesai silmeye hakları olmaması lazım. Çünkü başımızda vardiya müdürü vardı ve vardiyadan çıkmasını söylemedi. Bunun gibi bir çok olay vardı.

Hocam çalıştığım yer zincir restorandı, kendisinin yasaklama durumu yok ama haklısınız birkaç şeyi saklamak için telefon yasaktı büyük ihtimalle. Mesela aynı gün bizimle gece 2'ye kadar duran kıdemli ekip üyesi vardı, müdür bey kendisinin çalışmadığını iddia ederek yaptığı mesaileri sildi. Normalde ne olursa olsun çalışan kişi orada durduğu sürece mesai silmeye hakları olmaması lazım. Çünkü başımızda vardiya müdürü vardı ve vardiyadan çıkmasını söylemedi. Bunun gibi birçok olay vardı.

Peki kıdemli ekip üyesi olarak bahsettiğiniz insan gerçekten çalıştı mı o gün sizlerle aynı tempoda ve hiç mola falan yaptı mı siz çalışırken?

Peki kıdemli ekip üyesi olarak bahsettiğiniz insan gerçekten çalıştı mı o gün sizlerle aynı tempoda ve hiç mola falan yaptı mı siz çalışırken?
Hocam şöyle diyeyim, kıdemli olduğunu kullanarak kaytardığı oldu ama genel olarak çalıştı da. Kaytardığı dediğimde onun müdür olmak için sınavı vardı, müdüre bana ofis programlarını öğret diye yanına gidiyordu. Fakat ne olursa olsun saat gece 2 ye kadar restoranda kalan birine yapılan bir saygısızlıktı bu. Bunun gibi bir çok olay yaşanmıştı. Herkes günde en az 2 saat mesaiye kalıyordu, ona rağmen restoranda aylık en yüksek 20 bin Tl maaş alan olmuştu.

Telefonun yasak olması o restoran zincirinden beni soğuttu.
Maaş ne olursa olsun ben oraya hayatımdan 1 günümü bağışlamazdım.
Sonuç olarak ofis programlarını öğretir misin diye mesaiye başlamadan 1-2 saat önce yanına gidebilirdi bu da bir seçenek nasıl kıdemli ekip üyesi olmuşsa artık.

Telefonun yasak olması o restoran zincirinden beni soğuttu.
Maaş ne olursa olsun ben oraya hayatımdan 1 günümü bağışlamazdım.
Sonuç olarak ofis programlarını öğretir misin diye mesaiye başlamadan 1-2 saat önce yanına gidebilirdi bu da bir seçenek nasıl kıdemli ekip üyesi olmuşsa artık.
Hocam belki dediğinizde haklısınız belki değilsiniz buna bir şey diyemem zaten konumuzda bu değil fakat restoranda duran birinin mesaisini silmek sizce etik bir davranış mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı