Türkiye'deki eğitim sistemi neden iyi değil?

7 yaşından itibaren çocuğu her sene 20 tane sınava sokarsa çocuk okulu mu sever? Üniversiteden mezun olacağım Pazartesi günü olacak sınavı geçersem. O bile artık çok zor geliyor çalışmayı bıraktım. Türkiye'nin iyi sayılan üniversitelerinden birinde bile boş boş şeyler anlatılıyor boş boş sınavlar yapılıyor. Öğrenci okulu sevmedikten sonra hiç bir şey olmuyor. Yarış atı sanki öğrenciler anasını satayım.

Aslında çok sorun yok, iki şey sorunlu sadece "Eğitim" ve "sistemi" :)

Yalnız az veya çok hemen hemen tüm dünyada eğitim sistemi tamamen tek tip insan yaratma üzerine kuruludur.

Ayrıca en kötüsüde verilen konuda eğitim çok iyi olsa bile sadece o konu hakkında eğitim verip, basit genel kültür, tarih, sanat vs. gibi konulardan uzak nesiller yetiştirme. Adam doktor olmuş iki cümleyi bir araya getiremiyor, Fransız devrimi falan desen bön bön bakıyor. Ayrıca bölümlerde çok fazla öğrenci alıyor. Örneğin oturduğum muhitte yaşıtım arkadaşlarımdan 12-13 kişiden 7-8'i mühendislik okudu :) Yaşları 40'a dayandı şimdi, 2-3 tanesi okuduğu bölümle ilgili iş yapıyor sadece. Türkiye'de tamamen donanımlı insan yetiştiren okul ve bölüm gerçekten çok az. Daha çok sanat okulları, konservatuvarlar bu tip öğrenci yetiştiriyor. Onlarda 3-4 tane Devlet konservatuvarı sadece. ODTÜ ve Boğaziçiyle yanlış bilmiyorsam Koç Üniversitesi bu tip çok yönlü insanlar yetiştirebiliyor. Ama maalesef gerisinin eğitimi çok yetersiz...

23a2399558aca02b56ad43f77ab7e6e6.jpg

Ben şahsen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk beye güveniyorum. Diğerleri eskisinin ismini çevirip yerine koydu ama bu baya değişiklik yaptı. YKS denilen yeni sınav sisteminde TYT'de formüle ihtiyaç kaldırıldı. Artık formüller sınavda veriliyor ki öğrenci boş ezberden kurtulsun.

Soru stilleri tamamıyla değişti. Artık kalıp sorular değil uzun ve anlamaya dayalı sorular çıkıyor. Gerçek hayata daha uygun.

En büyük sorun, bir sistem olmaması. Eğitim sistemi diyoruz ama oradaki sistemin tanımı, şu an uygulanan eğitim adı altında gerçekleşen şeyler değil. 3-4 yılda bir sıfırdan sistem deniyorsun deneme tahtası gibi.

Sıkıntı sadece bunda da değil, öğrencide de var. Okul sınavından geçeyim, bir tane üniversiteye gidip diploma alayım şeklinde yaşanan bir öğrencilik hayatı, sistem ne kadar iyi olursa olsun size eğitim namına bir şey katamaz.

Bir kere bu işin temeli yanlış. Sonradan yapılan düzeltmeler de, bu nedenle eğreti duruyor. Değişiklik değil, tam bir reform lazım. Ancak bu kadar değişken varken, sistem aynı bırakılıp, küçük oynamalar yapılıyor.

Genelleme yapacak olursak; Türkiye'de matematik, yabancı dil ve fen bilimleri sıfır. Bunu düzeltmek için ilkokul birinci sınıftan, üniversite mezuniyetine kadar tasarlanan bir sistem gerekli. En önemlisi ise eğiticinin eğitimi. Okullarımızın çoğu, öğretmeninden profesörüne kadar; belli bir düzeyde bilgili olmasına rağmen, bilgiyi nasıl aktaracağını bilmeyen, amaçsız hocalarla dolu.

Bu arada; eğitim-öğretim kadrosunun idealist, iyi bireyler yetiştirmek isteyen, verimli kişiler olması için; öğrecilerin, velilerin ve kanun koyucuların kafa yapısının buna müsait olması lazım.

Eğitim ailede başlar. Bu işi başarılı bir şekilde yürüten ülkelerde bireyler, çocukluk dönemlerinden itibaren meraklı olmaya, eğitime, müziğe ve zihin geliştirici oyunlara yönlendiriliyor. Okula başlayan çocuk, kültür şokuna uğramıyor. Çünkü; okulda da aynı bakış açısı hakim.

Bu konu irdelendiğinde, ülkemizde eğitimin istenen düzeyde olması; en az bir bilinçli neslin üreyip, aynı prosesle yeni yavrucakları eğitime kazandırmasıyla alakalı. Orta ve uzun vadede imkansız görünüyor.

Eğiten sıkıntılı eğitilen sıkıntılı. (Çoğunluk) Sistemin kralını getir, gökdelenin temeli zayıf.
Eğitilen bitik zaten de, eğiten de çok sıkıntılı. Eğitim; tünaydın diyerek, bütün müfredatı 40 dakika boyunca kusmak demek değildir. İşin ilmini bilmek lazım. Eğitim bilimleri oku, kpss kas, şanslıysan atan. Derse ilgili 5-6 öğrenciye anlat, gerisi çöp.

Pür dikkat dinlediğimiz hocalar da vardı, dersle hiç alakası olmayan, tanımadığımız hocalar da. O dinleten hocaların farkı, despot olmaları değildi. Kendilerine çeken bir metodları vardı. Git gide azalıyor. Katılmıyorum.

Bir kere eşitlik yok. Liseyi bitiren bireyleri sınava sokuyorlar ve diploma notlarından 30 ile 60 arası puan veriliyor (diploma notun 50 ise 30, 100 ise 60 yani ona göre) ve çoğu özel okulda performansları 100 giriyorlar. Bu yönden üniversite sınavı için 1-0 öndeler.
Eğitimin iyi olmamasını anlatacak pek sevdiğim bir söz var, ''gökkuşağı gibi öğrenciler renk körü öğretmenler ''...

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı