Türkiye'nin Almayı Reddettiği Uçak: A-10 Thunderbolt II

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 50
  • Görüntüleme 16B
Bunu boşverin bizim üretmemiz gerekiyor. Başkasından aldığımız uçakları vs düşman ülkeleri dost olarak görüp saldırı yapılamıyor maalesef.
 
Başkasından aldığımız uçakları vs düşman ülkeleri dost olarak görüp saldırı yapılamıyor maalesef.
Temel amaç bu değil. NATO ülkelerinin yardımlarıyla yaptığın yerli sistemlere zaten NATO'nun kullandığı dost - düşman tanıma podu olan IFF'yi entegre ediyorsun.
 
Yanlış bilmiyorsam bu yazılımı değiştirecekken Aselsan mühendisleri bu yüzden öldürüldü diye bir söylenti var doğru mudur ? ve A-10 Thunderbolt efsane bir uçaktır. yıllara meydan okuyor. ama teknolojisi eski ve yeniden düzenlemeler katılınca maliyeti fazla. Daha farklı uçaklar alınabilir
 
Doğru. Irak yediği ambargolar yüzünden uçaklarına yedek parça alıp bakım bile yapamıyor. Maalesef dışarıya bağımlı olduğun sürece üretici ülkenin sözü geçer. Silah sistemleri konusunda ülkeyi çöplüğe çevirmeden önce dışa bağımlılığı azaltmak önemli. Kötü de olsa ipler bizim elimizde olur ve yine bir yerden başlamışız deriz. Ki yaptığımız silahların kötü olmadığını da biliyoruz.
Şimdiki durum biraz iyileşti değil mi?
 
Bir keresinde de ABD bizim gemimizi vurup yanlışlıkla vurduğunu söyleyerek özür olarak bize gemi satmıştı. Biz bu yüzden milli savaş gemisi projesinden dönmüştük. Bu gemilerin kodlarını ABD yazdığı için ABD ile yapacağımız bir savaşta ABD gemileri bize dost gemi olarak gözükecek ve savaşamayacağız.
Savaşmaya gerek mi var hatırlamıyor musunuz 2 sene önce adam bi bağırdı ekonomi çöktü...
 
1600419573983.png

Asker olsam böyle bir uçağın benimle olmasını isterdim.
 
ABD yakın hava desteği uçağının önemini kavradıktan sonra ve A-10'ların başarısını gördükten sonra F-16'yı A-16 adıyla yakın hava desteği uçağı yaparak zırhlı birliklere karşı kullanıp A-10'ları da ellerinden çıkaracaktı ancak A-16, A-10 kadar düşük irtifa/düşük hızda istenileni vermeyince proje iptal edildi.

Bu süreçte filolarda yarı ömrünü tamamlayan A-10'lar Türkiye dahil birkaç NATO ülkesine teklif edildi. Türkiye uçakları inceledikten sonra hem uçakların yaşlı olmalarından çekindi hem de bu uçakları işletmesi, yeni bir altyapı kurması masraflı olacağından dolayı teklife sıcak bakmadı. Ayrıca uçakta kullanılan motorlar ve makineli top da yine Türkiye'nin alıştığı standartlarda olmadığı için böyle bir uçağı kuvvetlere sokup işletmek son derece zor olacaktı.

Türkiye'nin dağlık ve düz olmayan coğrafyası da A-10'lardan alınacak verimi düşürüyordu bazılarına göre. Yine almamak için sebeplerden biriydi.

Bunların dışında uçağın hangi kuvvetlerde görev yapacağı da büyük bir tartışma konusu oldu. Bu konuda da altyapımızın olmadığı için uçağın hava kuvvetlerine mi, kara kuvvetlerine mi verileceği büyük soru işaretiydi.

Bu tartışmalar F-35B konusunda da çıktı. Uçak bir nevi donanmaya ait olacaktı ama uçağı uçuracak pilotlar ABD gibi donanma çıkışlı mı, yoksa donanmadan bağımsız hava kuvvetleri mi çıkışlı olacağı yine bir tartışma konusuydu. Sonuç olarak bir uçağı hür irademizle almadık, diğerini de alamadık. :)

Diğer NATO ülkelerinden de red yiyen ABD A-10'ları kullanmaya karar vererek diğer ülkelere atak helikopteri sattı. Yaşlanan ve servis ömrü azalan uçakların kullanılabilir olanları modernizasyondan geçti. ABD A-10'ları 2040'lara kadar kullanmayı düşünüyor.

Eki Görüntüle 662285

A-10 eğitim uçuşu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Yazınız için güzel olmuş. Dağlık olması uçaklar için daha iyi olmaz mı? Radar'da görünürlüğünü düşürmez mi? Bizim o yıllarda ana düşmanımız SSCB idi. Bir savaş olursa THK'nin Sovyet zırhlılarını imha etmesi için biçilmiş kaftan değil mi?
 
Yazınız için teşekkürler. Dağlık olması uçaklar için daha iyi olmaz mı? Radar'da görünürlüğünü düşürmez mi? Bizim o yıllarda ana düşmanımız SSCB idi. Bir savaş olursa THK'nin Sovyet zırhlılarını imha etmesi için biçilmiş kaftan değil mi?
90'larda SSCB tehdidi yoktu ki. SSCB tehdidi 2. Dünya Savaşı sonrasında ve Kore Savaşı öncesinde vardı. NATO'ya dahil olmamızla ortadan kalktı bu tehdit.

80 ve 90'larda en büyük tehdidimiz terör örgütü PKK idi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı