Türkiye'nin ekonomisi

Hayır efendim hiç kimse abartmıyor, ekonomimiz berbat.

Abartıyordan kastım "ekonomi ne?", "hayattan bunaldım bu ekonomi yüzünden." gibi laflar gayet abartı. Ülke bu yıla gelene kadar onlarca ekonomik kriz geçirdi. 16-20 yaşında olup sadece 1 ekonomik kriz görerek böyle cümleler söylemek abartı bence. Ekonomi şu an rezalet biliyorum 2023'de iktidarın değişmesiyle iyi olur umarım. Aramızda belki yaşı fazla olup bir sürü ekonomik kriz görmüş insanlar vardır.
 
Çoğu kişi fazla abartıyor. Fakat evet ekonomi berbat.

Abartıyor? Almanya ve Türkiye ülkelerinde yaşayan insanların kazandıkları parayı ele alalım istersen. Almanya asgari ücreti haziran 2020 tarihinde 1584 euro. Aynı tarihte Türkiye'de yaşayan insanların aldığı asgari ücret yine aynı tarihin kuruyla 440 euro ediyor. Fakat 20 Haziran 2020 tarihinde 1 euro 7.66 Türk lirasına denk geliyor. 2021 yılına baktığımızda Türkiye'de asgari ücret artışı %21.56. Fakat 1 Euro'nun Türk lirası karşısındaki değeri %35 artmış. Bu ne demek oluyor peki? Hemen açıklayayım. Günden güne senin alım gücün düşüyor ve bu daha yeni başladı. Matematik asla yanılmaz bilim asla yanılmaz eğer sen bu yaptığın yanlışları yapmaya devam edersen, bahsettiğin reformları özellikle eğitim ve hukuk alanındakileri gerçekleştirmezsen, bundan 10 yıl sonra çok daha kötü bir durumda olacaksın. Ve şunu da ekleyeyim Almanya ve Türkiye asgari ücret karşılaştırdık ama Almanya'da asgari ücrete çalışan insan sayısı nüfusa oranla Türkiye'ye göre çok daha az. İnsanlar abartmıyor. Sadece bundan 10 yıl sonra yaklaşık olarak ne durumda olacaklarını tahmin edip korkuyorlar.
Abartıyordan kastım "ekonomi ne?", "hayattan bunaldım bu ekonomi yüzünden." gibi laflar gayet abartı. Ülke bu yıla gelene kadar onlarca ekonomik kriz geçirdi. 16-20 yaşında olup sadece 1 ekonomik kriz görerek böyle cümleler söylemek abartı bence. Ekonomi şu an rezalet biliyorum 2023'de iktidarın değişmesiyle iyi olur umarım. Aramızda belki yaşı fazla olup bir sürü ekonomik kriz görmüş insanlar vardır.

Ekonomik kriz eğer dünya çapında oluyorsa senin ülkenin ondan etkilenmesine çok da sesini çıkartamazsın. Yine yapılan yanlışlar olabilir fakat küresel krizden kurtulmak Türkiye gibi bir ülke için imkansız gibi bir şey. Buna tamamım. Ama eğer ülken her yer dolar kaynıyorken dolar bulamıyorsa bak işte orada bir sorun var demektir. Yapılan yanlışlar var demektir.
 
Bu ülke fırsatçılar ülkesi. Dolar 2 TL artar ve birçok şeye %100 zam gelir, dolar 2 TL azalır ama indirim uygulanmaz. Ardından tekrar 2 TL artarak tekrar aynı konuma yükselir, bir kere daha zamlanır. Alâkalı alâkasız bütün alanlarda zam olur. Yazık cidden. Bu ülkenin problemi sadece hükümet ya da ekonomi değil. Bana göre en azından. Zihinler hasarlı.
 
Türkiye son 3 yılını doların atağını takip ettiğini söyleyebilirim (şahsen aile boyu günde 5 kez bakıyoruz). Doların atağa kalkmasını halkın cahilliği mi bilmiyorum ama doğruları konuştuğun zaman seni meydanda linçlemeye kadar gidiyor. Doların artmasının asıl sebepleri merkez bankasının üzerinde oluşan baskı ve bağımsız olmaması. Ülkede yetişen pırlanta gibi çocukların yaptıkları projelerin ülke içerisinde popülerliğe ulaşmaması, ki bu ülkede üretimi ciddi oranda etkilemektedir. Diğer sebep de ülkenin hala cari açık vermesi. Ama TÜİK ülke ekonomisinin %7 oranında büyüdüğünü söylüyor. Ülke ekonomisi %7 büyümüşse bunların kur etkisi yaratması lazım. Biraz da bu konu hakkında görüşelim tarafsız bir şekilde lütfen.
Ülkede üretim yok, yeraltı kaynakları kullanılmıyor, her şey vergilerle dönüyorken durum normal gibi. %72 oranında bor, %70 oranında toryum rezervine sahibiz ve bunların piyasa değeri çok yüksek. 2020'de doğalgaz bulundu, çıkarılmadı. Bir şey üretirken bütün malzemeleri yurt dışından alıyoruz, sonra da "AvRuPa bİzİ KıSkAnIyOr" diyerek dolaşanları görüyoruz. Halk fazlasıyla cahil, bilgiye düşman. Birisi sadece namaz kılıyor diye ona oy veren bir halka sahibiz. Halkın kafa yapısı değişir, dışa bağımlılığımız kesilir ve yeraltı kaynaklarını kullanmaya başlarsak ülkenin refah seviyesi her geçen gün yükselir. Daha başka şeyler de var refah seviyesinin artması ve ekonominin düzelmesi için ama şu anlık aklıma gelenler bunlar.
 
Yorumların büyük çoğunluğu sadece bilgisayar alamadığı için ağlayan ergenlerden oluşuyor :D. Evet kötü, kabul ediyorum. Ama öyle ahım şahım bir kötü değil. Ukrayna, İsveç ve Rusya'daki ekonomi de kötü.
 

Geri
Yukarı