Türkiye'nin F-16 Viper İsteğine Amerikan Kongre Üyelerinden Bazıları Karşı Çıktı

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 34
  • Görüntüleme 2B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.472
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Türkiye’ye 40 adet F-16 Block 70 satışı ve 80 adet F-16’ya uygulanacak Viper modernizasyonu için ABD Dışişleri Bakanlığına mektup göndermişti. Mektup satış için gerekli hazırlıkları yapan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a ulaştırıldı.

Türkiye'nin isteğinden sonra bazı kongre üyeleri satışın gerçekleşmemesi için Dışişleri Bakanlığına itiraz mektubu yazdı.

Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Carolyn Maloni’nin mektubuna Helenik Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) ile Ermeni, Hint ve Kürt örgütleri destek veriyor. Kongre üyeleri, Blinken’ı hem yeni F-16 savaş uçaklarının satılmasını hem de mevcut olanların iyileştirilmesine karşı çıkmaya çağırıyor.

Yine Tüm Dünyaya karşı Türkler konumuna düşmüş bulunuyoruz. Tabii ki çoğu zaman kendi ayağımıza kendimiz sıktık, kanayan bölgelerimizi de bizi istemeyen milletler daha fazla kanatmaktan geri kalmıyor.

Hiçbir şekilde dış siyasette itibarımız kalmadığından araları da yumuşatamıyoruz tabii ki. Bu ihtimali düşünmek istemiyorum ama F-16 Viper konusunda da gözümüz yaşlı kalacak gibi duruyor.

1467149429257.jpg


Ama şunu unutmamak gerekir ki Türkiye sahip olduğu önemli jeopolitik konum sayesinde NATO'nun en büyük stratejik üyelerinden biridir ve zayıf bir Türk Hava Kuvvetleri batının işine gelmez. Tek kozumuz da burası zaten.
 
Elimizde bir miktar Block 30 var. Azımsanmayacak seviyede de Block 40 var. Bunların bir kısmı en azından TUSAŞ tarafından Block 50/50+ seviyesine getirilebilir.

En önemli yükseltme ise ASELSAN ve TUSAŞ tarafından üzerinde çalışılan AESA radarı olacaktır. AESA radarları F-16'lara takmayı başarırsak çok büyük bir gelişme kaydederiz.
 
NATO'da olduğumuz için hava gücü olarak onların çıkarları doğrultusunda bir şeyler vermek zorundalar. F-16 Block 70 artık Yunanistan için bir tehdit olmaktan çıkmaya başladığı için bize olan borçlarını memnuniyetle böyle ödeyeceklerini düşünüyorum. Meteor füzeli Rafale filosu bizim F-16'ların içinden geçer gider. F-35'leri de aldıkları zaman biz hava gücü olarak bitmiş olacağız. Yunanlıların pilotları eğitimli ve sürekli uçan gelişen pilotlar. Tek motorlu jet almak vatana ihanettir. Hayal proje TF-X gelene kadar bir şeyler alınacaksa F-15X vb. modeller zorlanmalı.
 
Yunanistan F-35 alarak kendi ayağına sıktı, uçuş masrafları ve bakım maliyetleri çok yüksek sayılarda. Ben Yunanistan açısından çok da olumlu bulmuyorum F-35 mevzusunu.
 
Yunanistan F-35 alarak kendi ayağına sıktı, uçuş masrafları ve bakım maliyetleri çok yüksek sayılarda. Ben Yunanistan açısından çok da olumlu bulmuyorum F-35 mevzusunu.
Maliyetlerini umursamıyorlar ki, bize karşı Ege üzerinde sağlayacağı avantajı umursuyorlar. Bizim F-16'larımız onları daha radarında göremeden bu uçaklarla bizi ufuk ötesi konumdan güdümlü FaF silahlarla hedefleyebilirler. Tabii bunu yapmaları için önce NATO'dan atılmamız lazım, bunun için de uğraşıyorlar işte.
 
Maliyetlerini umursamıyorlar ki,
Aslında umursuyorlar, umursamak zorundalar. Onlar da bu alımların küçük ekonomilerine çok fazla yük getireceğinin farkındalar ancak PESCO vizyonunu kullanarak Almanya ve Fransa'ya bu yükün bir kısmını absorbe ettirecekler.

Bölgede zaten Fransızlar ile ters olduğumuz için Fransa Yunanistan ile ortak durumda. E ayrıca silah sattığı, satabileceği bir ülke de olduğundan abi - kardeş ilişkileri devam ediyor. Fransa para kazanıp bölgede ortak bulurken, Yunanistan da bu alımlar ile Ege'ye hakim sağlayacağız diye düşünüyor. Win win.

Ben Yunanistan açısından çok da olumlu bulmuyorum F-35 mevzusunu.
Sadece F-35 almakla kalmıyorlar ki. F-16 Viper modernizasyonu var, Rafale alımı var, F-35 düşünülüyor, yeni mühimmatlar alınacak, İHA/SİHA üretmek için iç pazarlarına yatırımlar gelecek, deniz kuvvetleri için fırkateynler gelecek ve mevcutlar modernizasyon edilecek vs.

Bu kadar yatırımlar ucuz değil ancak güvenecekleri ülkeler olduğundan bu kadar artislik yapabiliyorlar.

Ege'de karşımıza yüksek ihtimalle AESA radarlı Rafale gönderip BVR'dan kilit atmaya çalışırlar. İt dalaşına girerlerse iş AESA'dan çıkıp pilot bileğine ve uçakla yapabileceklerinize kalıyor.

Bu alımlar ile de bölgedeki Fransa, Mısır, İsrail ile ortak harekat, veri ve istihbarat paylaşımı ile de büyük bir dominasyon sağlayacaklar.
 
PESCO vizyonunu kullanarak Almanya ve Fransa'ya karşı bu yükün bir kısmını absorbe edecekler.
Bölgede güvenilmeyen bir Türkiye'ye karşı kaynak bulabilecekleri için umursamıyorlar dedim ben de. Sadece kendi ana kaynakları ile ayakta kalan bir ülke değil, sürekli hiç ödemeyecekleri borçlarla harcama yapan bir ülke durumundalar. Bu biraz şuna benziyor; kendi cebindeki para olsa almayacağın ama başkalarından destek çıkacağını bildiğin için aldığın bir oyuncak gibi.

Kendilerini her an durduk yere Türkiye tarafından istila edilecek oldukları konusunda ikna etmiş durumdalar diğer NATO ülkelerini. Aslında ikna oldukları yok da, dışarıdaki itibarımız yerlerdeyken bizi istedikleri konuma getirmek için bahane olarak kullanıyorlar.
 
CNN Erdoğan Karakuş gerçekleri söylüyor. Benim düşüncelerim de hava caydırıcılığı olmassa savaş çıkar. Kara gücünü bloke ediyorlar Dedeağaç. Zaten savaş çıkacakta bizim zamanımızda veya 50 sene sonra. Veya farklı bir tarihte. Şimdi F-16 eski. Rus uçağı alsak toptan dönüş gerekir. Servet ödememiz gerekiyor. Milli uçak gelene kadar idarelik uçak almamız gerekiyor. Uçak lazım F-35 ayarında olmasa da araştırıyorlardır bizimkiler.
 

Geri
Yukarı