Türkiye'nin F-16 Viper İsteğine Amerikan Kongre Üyelerinden Bazıları Karşı Çıktı

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 34
  • Görüntüleme 2B
Yukarıda tartıştığımız arkadaş aslında Rus uçakları alalım demiyor, o da F-16 Türkiye için yetersiz, tek motorlu uçak vatana ihanettir ve alınmalıdır diyor. Gidip Rafale almamızı istiyormuş Yunanlıların bu alımı karşısında.
Rafale iyidir, güzel uçak. Birebirde de filo halinde de denk sayı ve denk pilotlarla F-16'ları indirirler ve tatbikatlarda yıllardır bu oluyor. Yalnız burada 2 sorun var; ilk olarak Fransa şu anda o uçakları satsa bile normalin en az 2 katına satar, üstüne ihraç modelinde epey şeyi eksik verir. Satmama ihtimalleri daha yüksek şimdiki durumda. Diğer sorun ise Rafale hem alımda hem de uçuş masraflarında üzen bir uçak. Narin yapıları var, harp hazırlık oranı düşük. Ayrıca Fransa askeri ticaret konusunda en güvenilmez ülkelerden biridir, Falkland savaşında Fransız ekipmanlarına sahip olan Arjantin'e ne yapıldığına baksınlar.

Eurofighter sorunlu, Rafale pahalı, ABD F-15 asla satmaz, F-18 de bize uygun değil. F-22 desen Japonlara bile satılmadı. Bu durumda çift motorlu uçak işini geçelim, zaten daha masraflılar. Tek motorlu uçak vatana ihanet değil, doktrin ve bütçeye göre mantıklı olabilecek tercihtir. Bu duruma bu kadar katı olunması saçma, o zaman başta ABD olmak üzere İsveç gibi bir sürü ülke de ihanet ediyorlar kendilerine...
 
Abi bir şey soracağım. Bu uçağın kaynak kodlarının ne kadarına sahibiz, resmi olarak?
Bir ara F-16'lar Türk yazılımla uçuyor dedikoduları çıkmıştı, onları okuyarak bu soruyu sordun sanırım. Bu sorunun cevabını bilemeyiz. Sadece ABD'nin bir arayüze bizim girmemize izin vererek bazı Block çeşitleri için yerli mühimmata izin verdiğini biliyoruz. İşte bu izini alabilmemizi sağlayan da yıllardır F-16 kullanmamızdan kaynaklanıyor. 3-5 senelik bir kullanıcıya kimse uçağını kendi ülkesinde ürettirmez de, milli mühimmat taktırmasına da izin vermez.

Neden mi? Milli mühimmat takamazsan gidip ABD'den mühimmat alırsın. O uçakları kullanabilmek için ABD'ye muhtaç kalırsın ve ABD'nin lojistiğine girerek milyonlarca dolar ABD'ye akıtırsın, hem de yıllarca :) ABD ile ters düşersen sana yedek parça satmaz, sana mühimmat satmaz. Uçakların da yerde tenekeden farksız olur. Bkz: İran'ın F-14'leri :)

Bu yüzden biz Rafale alsak da bize öyle al kardeşim sana uçak, istediği yap demezler. @Yararsız Üye'in dediği gibi o Rafale'ler Fransızların elindeki kadar bile full özelliğe sahip olmaz.

Rafale iyidir, güzel uçak.
Her ne kadar mantığım Amerikalı jet deyip, kalbim de Rus jetleri için atsa da Rafale'yi ben de seviyorum. Bana kalırsa çok yakışıklı bir jet, tasarımı çok güzel. Her uçak gibi avantajlarının yanında dezavantajları da var tabii ki, alan ülke bunları da bilerek satın almalı.

Katar HvKK tasarımı...

Rafale.jpg
 
Bir ara F-16'lar Türk yazılımla uçuyor dedikoduları çıkmıştı, onları okuyarak bu soruyu sordun sanırım.

Yok abi haberim yoktu. Zaten beni az çok bilirsin, araştırmadan balıklama dalmam genelde 🙂
Radarı takmamız mümkün olursa anlattığın gibi mükemmel olur...

O uçakları kullanabilmek için ABD'ye muhtaç kalırsın ve ABD'nin lojistiğine girerek milyonlarca dolar ABD'ye akıtırsın, hem de yıllarca

Babam Hava İkmal'e götürdüğü zaman anlatırdı bunları bana. O zaman küçüğüm önemsemiyordum şimdi düşünce kemik sızlatıyor...
Rusya motor tedariğini reddettiğinde uçakları dualarla uçurmalıyız.

S400'e bağlayıp kaldırırız bizzzz reis😁
 
Radarı takmamız mümkün olursa anlattığın gibi mükemmel olur...
F-16 Viper'in şüphesiz en büyük avantajlarından biri AESA radardır. Tabii ki CFT tanklar ile menzilinin yükseltilmesi, yenilenen kokpit ve aviyonik sistemleri, elektronik harp özellikleri de çok önemli ancak Yunanistan'a karşı önceliğimiz AESA radar sahibi olmak olmalıdır. Aksi takdirde BVR'da çok problem çekeceğiz.

Umarım ASELSAN'IN AESA radar projesi yolunda gider ve milli radar takarız...
 
Jetlerin yanında modernizasyon kiti de istenmişti. Jetleri vermeyip kitleri verme gibi bir durum olabilir mi?

Bir de, Viper vermemeleri durumunda alınabilecek tek uçak Eurofighter gibi mi görülüyor?
 
@cinar_yasarrr alınabilecek en mantıklı uçak bu duruyor. Altyapımız, mühimmatımız, yedek parçalarımız Doğu bloğu uçaklarına uygun olmadığı için alınmaz. Avrupa'da Rafale pahalı ve vereceklerini pek sanmıyorum. Eurofighter ise Viper vermemeleri durumunda alınabilecek uçak diye biliyorum. ABD'den ise F-35 bize verilmedi, F-22 İsrail'de bile yok, F-16'yı vermeyen devlet F-15'i de zaten vermez. O yüzden en alınabilir uçak Viper. Zaten amaç yerli uçak gelene kadar idare etmek. 40 Viper+modernizasyon kiti de bizi yerli uçağa kadar idare eder.
 
Güzel mesajlar ve fikirler belirtilmiş ama gel gelelim birisi illa çıkıp ‘YuNaNisTaNın EkoNMİsi BoZUk Yhaa’ yazar. Yıllardır beri bizim milliyetçi tayfanın en büyük Yunanistan mastürbasyonu da bu. Ekonomisi bozuk Yunanistan burnumuzun dibindeki Eşek adasına asker çıkarıyor gıkımızı çıkartamıyoruz, adaları işgal ediyor gıkımızı çıkaramıyoruz. Yine aynı Yunanistan Rafela alıyor, F16 viper alıyor üzerine F35’e niyetleniyor, oradan buradan durmadan savaş gemisi denizaltı torpidosu vs. alıyor biz anca Yunan ekonomisi kötü diyip kendimizi kandırıyoru.
Dünyada ekonomisi yüzünden ordusunu ikame ettiremeyen kaç ülke var? Suriye bile 10 yıldır hurda bile olsa ordusunu ikame ediyor bütün zırhlıları hurdaya dönmüş olduğu halde.
Hangi devlet olursa olsun gerekirse halkını aç bırakır ama o gemileri uçakları alır arkadaş. Kimse kendini kandırmasın söz konusu Yunanistan olunca.
Dış politikada ona buna kabadayılık etmenin zararlarını görüyoruz bu kadar basit. Zaten dünyada Yunanistan-Mısır-İsrail koalisyonunu oluşturma başarısını ancak Türkiye gösterirdi o da oldu zaten. Dua edelim de Viper’ları versinler bize.
Bu arada ASELSAN’ın hem F16 hem SİHA aesa radarı çalışmaları devam ediyor ama ikisi arasında ciddi kabiliyet farkı olacak. SİHA’nın o motorla o radara gerekli gücü vermesi imkansız zaten.
 
Yunanistan'ın ekonomisi PESCO vizyonu sayesinde yıllardır desteklenen bir ekonomi.

Yunanistan son 50 yilda yüzlerce savunma sanayi planını ekonomik yetersizlikler yüzünden iptal etmiş bir ülke. Arkasında Almanya, Fransa olmasa öyle vatandaşını aç bırakıp uçak da alamaz, gemi de alamaz. Yok öyle Dünya.

Yunanistan bizim ucaksiz kalmamizi, eskiyen filolarıni guncellemekle değerlendirdi iste. Fransa ile de sorun yaşadığınız için kendilerine destekçi buldular. Fransa da belesten silah satıp parasını kazandı.

Kısacası Yunanistan ekonomisi sabaha kadar gömulebilir. Adamların parasızlıktan ve desteksiz kalmaktan iptal ettiği projenin haddi hesabı yok.
 

Geri
Yukarı