Türkiye'nin İstanbul depremine karşı hazırlıksızlığı

Gaziantep'te, Kahramanmaraş'da, Hatay'da 2-3 yıllık binalar yıkıldı bugün. Sözde bu binalar da deprem yürürlüğüne göre yapılmıştı.

Para için karakterini, haysiyetini satıyor maalesef Türk halkı. Olan yine zar zor kazanarak o evleri alan masum halka oluyor. Bilmiyor ki yeni diye sevindiği bina bir depremde çökecek ve mezarı olacak. Yapan kişi 3-5 kuruş kazansın da o binalara ne olursa olsun... Bunu denetleyemeyen, izin veren herkes de bu vahşete ortaktır.

İstanbul artık bir şehir değil, koca bir ülke. Kaldıramayız. 10 milyon kaçağın yaşadığı bir şehirde öyle bir kaos çıkar ki kendimize gelemeyiz. 10-15 yıldır profesörler, işi bilenler kaç bin tane açıklama yapmıştır ama elde var 0. Tüm parayı betona göndüler ama o bile işe yaramadı. Teşekkürler...
Depremin büyüklüğü, süresi, elektrik kesintisi, enkazın altında kalmanın bir yanında İstanbul gibi bir yerde yaşayan onca hırsız, mülteci. Mültecilerden bir yana kendi insanımız bile enkazları yağmalayıp alabildikleri şeyleri çalacaklar. Allah'ın izniyle 5. ayın ikinci haftasında umarım gelecek olan yeni hükumet, deprem yürürlüklerine daha çok önem verir ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırır.

İstanbul depreminde binaların tamamı dayanıklı olsa bile çok kayıp olacak, sonrasında gelecek tsunamiden dolayı. Onun önlemi yok maalesef. Tabii bu depreme karşı önlem almamak için sebep değil.

En azından tsunaminin geleceği bilindiği için kaçabilenler daha yüksek alanlara kaçar. Ama depremi bilemeyiz, her an gelebilir, şu an da. Yarın da, bir yıl sonra da.

Ben de ölmeyi bekliyorum, İstanbul da böyle çökerse ülkenin hali ne olur kim bilir.
Önümüzde koskoca bir hayat varken bazı şerefsizlerin para için ruhlarını, haysiyetlerini satması yüzünden öleceğimiz gerçeği çok kötü...
 
Büyüşehirlerde mülk sahibi olmayan insanları zorunlu olarak göç ettirilmeli. Kent yoğunlukları azaltılıp kentsel dönüşüm yapılmalı. Bursa'da efsane örnekleri var çingene mahalleleri elit yerler alana dönüşmüş halde. Ama gel gör ki bunu düşünen kimse yok.
 
Kentsel dönüşüm öncesi, yol güzergahları çoğaltmalı, havaalanı, havalimanları, iletişim ve lojistik sorunların dikkatli şekilde planlanması. Çevre planlaması, sıkı denetim, kurallar, personel, ekipman, asker, polis, sıhhiye görevlendirmeleri yapılması lazım. Yollar bozuk yardım gitmiyor. Havalimanları pist çökmüş havadan destek gerek ulaşım yapılamıyor. Afad ekipleri çalışmalarını zorlaştıran etkiler azaltmalı. Deprem çantası dağıtılmalı. Sırf sadece deprem için bütçe ve bakanlık kurulmalı. Mühendislik alımları yapılmadığı sürece bu durumlar ve daha ağır sonuçları yaşayacağız.
 
Niğde çok kötü var mı Niğde de olan 24 saat salanıyoruz hacım.
 
Kendinize çok dikkat edin hocam artçı depremler bir yıla kadar devam edebilir diyorlar. 6.7, 7.7 üstüne bir de 7.5 oldu. Düşünemiyorum sonunda kaç tane can kaybı ve yaralı olacağını... O kadar hayat.

Hasta 1 tane babam var ve tek ben var mı başka kimsemiz yok maalesef hocam.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı