Türkler İslam'ı kabul etmeseydi ne olurdu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
15 Ekim 2022
Mesajlar
56
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sizce İslam'ı kabul etmeseydik özümüzü kaybetmeseydik tengricilik devam etseydi, nasıl bir harita çizerdik? Şu an Türkler olarak nasıl bir konumdaydık? Fikirlerinizi bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kayıp mı yaşadılar? Hangi dönemdi hatırlamıyorum ama bir Türk hakanı Çinli prensesle evlenince Çinli prenses ülkenin anasını ağlatmıştı yani kayıp yaşadılar pek denemez.
Tamam iste ben de senin dedigini dedim. Yukaridaki arkadas dedi ya kadinlar soz haklarini kaybetti diye.
Ben de dedim ki Cinli prensesler de soz sahibi oldu ve ulkeyi aglatti. Yine kayip yasadilar.

Benim bahsettiğim at üstünde doğrudan cephede savaşıyorlardı erkeklerle birlikte.
Dogru, tufenk kullanayinca olmuyor. Illaha at lazim.
 
Bence daha iyi olurdu kesinlikle. Kökeni benim atalarımdan çıkmayan bir dine dayatılıyor olmam kadar saçma bir şey yok. Öz be öz Türk atalarımız gök tanrı inancını yaşardı ve Türkçeydi bence de öyle kalmalıydı. İslam bizi sadece Türkçe konuşan Araplar'a döndürülmek için kullanılıyor, ayrıca dağlardaki teröristler de ''kendilerince'' islamı yaşatıyor ve yayıyor. Temiz bir din olduğunu düşünmüyorum. Madem ki kabul edilmiş o zaman da adı Türkiye olan, içinde Türk ağırlıklı ırkın yaşadığı, Türkçe konuşulan ülkemde dinimin de Türkçe olması lazımdı. Arapça değil.
Düşünceniz mantıklı ama bir okuyun derim, ikna olmazsanız eyvallah.
İslamın yaşayışının "Arap" olduğunu düşünmemekteyim. Şöyle ki;
Dininin "yaşayışında" kimseyi bir asimile etme niyeti yok. Arap olanın arap olmayana, arap olmayanın ise arap olana bir üstünlüğü yoktur diyen peygamberin dininden bahsediyoruz. İslam dininin arap coğrafyasında çıkmasının sebebi arapların gerçekten pis adetlerinin olmasıdır. Bir peygamber gönderilecekse onun dünya üzerinde bir noktaya gönderilmesi lazımdır. Yayılması için de ilk önce o bölgede anlaşılabilir olması gerekir. Yani islam dini arap yarımadası yerine İber Yarımadasında veya Çin içinde de gelebilirdi.
 
Türkler, 751 yılına kadar günümüzde ''deistlik'' olarak geçen ve tanrının var olduğuna fakat kendi yaratmış olduğu insana ve dünyaya karışmadığına inanılan Göktürk (Tanrıcılık) inancına sahiplerdi.

Türklerin neden dini inançlarını değiştirdikleri ciddi bir tartışma konusudur. Para ve güç kazanmaktan, kılıç zoru ile kabul etmeye kadar birçok neden sıralanmaktadır.
 
İslam Türklere özellikle yerleşik hayatta katkı sağlamıştır. Devletleri sadece savaş kazanmak güçlü/iyi yapmaz. Belli kurallar çerçevesinde devleti idare etmek daha zordur. Keza bir sürü insanı hakimiyet altına alıp idare etmek , düzeni sağlamak oldukça zordur. İslam'dan önce Türkler savaşır , ölür ve öldürür , devleti yıkılır , yenisini kurar. Ama bir Çinliler gibi kızını verip kaleyi içten fethetme gibi yönleri sınırlıdır. Orhan Gazi ise Çinlilerin İslamiyet Öncesi Türk devletlerine yaptığı taktiğin benzerini Bizans'a yapıp kaleyi içten aldı. İslamla beraber Türkler diplomasiyi daha iyi kavrayıp , İslam'ın siyasete açık yönünden güzelce faydalanmıştır.

Tarihte birçok kez din siyaset malzemesi olmuştur. Burda en önemli husus malzeme yapacak kişinin dini anlayış biçimi , vicdanı , aklı , devletine sadakati ve milletine olan sevgisidir.

Emevilerin mevali anlayışı ile İslam'a uygun hareket etmediklerini rahatça görebiliriz. Ayrıca Arap milliyetçiğine büyük katkı sağlamışlardır.

İslam'ın hoşgörüsü Osmanlıya son zamanlarında pahalıya patlasa bile kuruluş ve yükselme dönemlerinde oldukça katkı sağlamıştır.

Şuanki durumumuzda ülkenin yıllarca dini değerler üzerinden sömürülüp birçok kişinin de ''İslam'ı kabul etmeseydik daha iyi olurduk'' demesi bir isyandır. O kişilere de hak veriyorum.

Burda İslamiyet'i seçmek yerine Museviliği benimseseydi şöyle şöyle vs olabilirdi diyip bir sürü teori üretebiliriz lakin hiçbir anlamı olmaz.
 
Sizce İslam'ı kabul etmeseydik özümüzü kaybetmeseydik tengricilik devam etseydi, nasıl bir harita çizerdik? Şu an Türkler olarak nasıl bir konumdaydık? Fikirlerinizi bekliyorum.

Kankam Hristiyan'lık Türk kültürüne uygun olmadığından ve tengriciliğin 200-300 yıla kalmayacağından pek iyi olmazdı
 
Türkler kılıç zoru ile müslüman oldu. Bunu inkar eden tabularini yikamamistir. Neyse, konu bu değil. Türkler Müslüman olmasaydı değişen pek bir şey olmazdı. Türkler "medeni olmayı" İslam veya Araplar sayesinde kazanmamistir. Batı ilişkileri ve insan tarihi ile gelişen ahlak ve yaşam tarzı sayesinde öğrenmiştir.
 
Eğitim ve kültürel açıdan daha iyi olurduk çoğu şeyden daha iyi olurduk aslında.

Orta Çağ Hristiyan'ların karanlık çağı ve Müslüman'ların en iyi çağı olduğundan bence olmazdık.

Türkler kılıç zoru ile Müslüman oldu. Bunu inkar eden tabularini yikamamistir. Neyse, konu bu değil. Türkler Müslüman olmasaydı değişen pek bir şey olmazdı. Türkler "medeni olmayı" İslam veya Araplar sayesinde kazanmamistir. Batı ilişkileri ve insan tarihi ile gelişen ahlak ve yaşam tarzı sayesinde öğrenmiştir.

Öyle bir şey yok? :D
 
Türkler kılıç zoru ile Müslüman oldu. Bunu inkar eden tabularini yikamamistir. Neyse, konu bu değil. Türkler Müslüman olmasaydı değişen pek bir şey olmazdı. Türkler "medeni olmayı" İslam veya araplar sayesinde kazanmamistir. Batı ilişkileri ve insan tarihi ile gelişen ahlak ve yaşam tarzı sayesinde öğrenmiştir.

Batı ilişkileri?
Avrupa'da papa döneminde bilimin B'si yokken türkler astronomiden tut matematiğe pek çok önemli buluş ve araştırmaya imza atıyordu son 300 yılda böyleyiz diye 750 yıllık dönemi çöpe atmamız doğru olmaz.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı