Türkler kim ve neden bize Türk diyorlar?

Daha fazla  
Neden bizlere Türk diyorlar? Nereden geliyor soyumuz? Niye çekik gözlü değiliz? İlber Ortaylı'nın videosunu izlemek istiyorum fakat ilber hocanın ses tonu biraz gırtlaktan olduğu için odaklanamıyorum. Önerdiğiniz bir kitap var mı ya da beni bilgilendirebilecek?

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden bizlere Türk diyorlar? Nereden geliyor soyumuz? Niye çekik gözlü değiliz? İlber Ortaylı'nın videosunu izlemek istiyorum fakat ilber hocanın ses tonu biraz gırtlaktan olduğu için odaklanamıyorum. Önerdiğiniz bir kitap var mı ya da beni bilgilendirebilecek?
Biz Türküz çünkü Türkçe konuşuyoruz, farklılıklar olsa da Türk kültüründe yaşıyoruz ve tarihsel anlamda Türk soyundan geliyoruz.

Niye çekik gözlü değiliz? Çünkü dünyada yaşayan bütün halkların yaşadığı gibi biz Türkiye Türkleri de bir etnogenez sürecinden geçtik. Proto-Türkler çekik gözlüydü evet ancak bu demek değildir ki Türkiye Türkleri Türk değil. Türkiye Türkleri bariz bir şekilde ataları olan orta çağ Türkleriyle genetik devamlılık sağlıyor. Bu oran mesela Rumlarda ki veya Macarlarda ki gibi çok çok düşük olsaydı belki halka asimile diyebilirdin ancak değiliz. Orta çağ Türkleriyle gayet yüksek oranda bir genetik devamlılık taşıyoruz.(İl'den il'e ortalamalar değişsede).

Proto-Türklerle bile genetik devamlılığımız 2000 yıllık bir etnogenez sürecine ve taa Doğu Asyadan buraya gelişimize bakarsak güzel bir oran. Çok yer değiştirmeyen Almanların bile Cermenlerle genetik devamlılığı öyle çok fazla değil veya İngilizlerin Anglo Saxonlarla olan bağlılığı. Onlarda gayet yüksek bir oranda Kelt genetik mirası taşıyor. Sadece farklı Hint-avrupa topluluklarla karıştıkları için ve genel tiplemeleri benzer olduğu için onlar çok göze batmıyor. Yani "Türkiye Türkleri çekik gözlü değil demek ki onlar Türk değil" saçma bir argümandır bugün komşularımıza bakalım Yunanlar ne kadar Hellen mirası taşıyor? Veya Suriyeliler, Iraklılar ne kadar Arap mirası taşıyor? Açıkçası bizim Orta Çağ Türkleriyle genetik benzerliğimiz, Yunanların Antik Yunan mirasından daha fazla. He Orta çağ Türkleri %100 Türk değil ancak onlar Türkiye Türklerinin direkt ataları olan Oğuzların tahmini genetik profiline daha yakın olduğu için karşılaştırıyoruz. Proto Türklerle karşılaştırışsan Türkiye ortalaması %10 gibi bir şey çıkar. Tabii ilden ile değişir bazı illerde bu oran %10-20 arasında değişir.

Eğer Arkeogenetik hakkında ilgileniyorsanız bir kaç makale atabilirim. Yalnız kavramları az çok biliyor olmanız lazım. Birde İngilizce gerekli.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı