Türkler neden iyi bir oyun yapamıyor?

Sizce neden? Bence Türkler hikaye modlu savaş aksiyon RPG gibi oyunları çok sevıyorlar ama yapamıyorlar.
Türkler her zaman bir şeyi yapmayı değil kullanmayı sevdi. lafa gelince tüm youtuberler, twitch yayıncıları her türlü oyunu eleştiriyor ama iş yapım aşamasına gelince tık ses yok.
edit: bütçe de işin içine giriyor maalesef gerçekten başarılı olabilecek insanlar sırf maddi açıdan tıkandığı için hiçbir şey yapamıyor
 
YouTuber'lar ve twitcherlar oyun yapımcısı değil.

Biliyorum kardeşim anlatmak istediğim o değildi ama sen nasıl anlıyorsan o olsun. :)

YouTuber'lar ve twitcherlar oyun yapımcısı değil.

Benim anlatmak istediğim bir şeyin nasıl yapıldığını bilmiyorsan eleştirmeye hakkın yoktur. O kadar oyunları eleştiren adam var sorsan 2 satır kod yazamaz ama yerli yersiz eleştiride bulunuyor.
 
UE5'i sıkıntısız kaldıracak, Blender ile tasarım yaparken zorlanmayacak bir bilgisayar toplayayım desen zor. Ülkenin çoğu genci bu bütçede kasaya sahip değil. Yanına İngilizce eğitimi şart, devlet okulunda öğretilenle o iş yürümez. E kendini bu alanlarda geliştirecek öz disiplin, kararlılık ve aile desteği de lazım. Bütün bunlar birleşince bunu yapabilecek insan sayısı da oldukça azalıyor. Bunların hepsi de oyun geliştirmeye meraklı değil zaten, başka bir alanda ilerlemek isteyenler de var. Hal böyle olunca çember daraldıkça daralıyor.
 
Sebebi para ve eğitim. Basit grafikli mobil oyunlar her bilgisayar tarafından yapılabilir olsa da 3D ve yüksek grafikli oyunlara geldiğimizde kimsenin elinde ne bu işe uygun bilgisayar var ne bu iş için yeterli para var, zaten bulunduğumuz ekonomik durum malum. Aynı zamanda "Garanti işin olsun, x işini hobi olarak yaparsın" zihniyetindeki aileler ve sadece lise/üniversite sınavına endeksli eğitim sistemimiz yüzünden bu durum böyle.

Lafa gelince tüm YouTuberlar, Twitch yayıncıları her türlü oyunu eleştiriyor ama iş yapım aşamasına gelince tık ses yok.
Bir oyunu eleştirmek için illa oyun yapımcısı olmaya gerek yok. Benim de size cümleye büyük harfle başlandığını, nokta ile bitirildiğini söylemem için dil ve tarih-coğrafya okumama gerek yok. 🙃
 
Ikimizde aynı şeyi söylüyoruz. Oyun geliştiricilere destek verilmeli ve yabancı firmalar ülkelere göre tarife uygulamalı.

Zaten ülkelere göre tarife uyguluyorlar, 50-70 dolarlık oyunlar 25-20 dolara satılıyor ülkede adamlar ne yapsın, emek verip 3-4 yıl geliştirdikleri oyunu 5-10 dolar gibi komik bir paraya mı satsın? Evet kur yüzünden çok pahalıya geliyor 300-400-500TL gibi rakamlar gerçekten pahalı ama şirketler isterse hiç tarife uygulamaz ya da direk Türkiye pazarına girmezdi, evet şükürcülük gibi ama ne yapalım ülkenin durumu bu, ben sizi de suçlamıyorum ama bu forumda şirketleri hedef gösterenler var, işte neymiş 70 dolarlık oyunu 500TL(28.78$)'ye satışa çıkarmışlar, neden Türkçe dublaj, alt yazı yok vb. gibi konu açıp boykot ediyorum bir daha almam gibi sözler söylüyorlar, önce bir asıl sebebi görsünler. Ayrıca konuyla alakalı Türkler biraz hazır parayı sever o yüzden çok fazla oyunu geliştiremeden DLC, P2W gibi işlere dalıp batarlar.
 
Daha burada korsan oyun oynamayı savunan insanlar varken neden iyi oyun yapamadığımızı düşünmeye gerek var mı ?

Bakın damladı bir örneği hemen.
Suçu türklüğe yıkmak işin kolay tarafı. 4253 Birim para maaş alan bir kişi, Her ay 400 birim paraya nasıl oyun alsın?

Ayrıca 4253 Birim para alıp bir oyuna 400 - 1000 birim arası para ödememizin sebebi gene biziz. Gene Türk milleti.
 

Geri
Yukarı