Türkler Oyun Oynamayı Bilmiyor!

Ne alakası var Türk'lerle? Ben Türk'üm ama senin o yakındığın hiçbir şeyi yapmıyorum. O dediğin şeyleri cahiller yapar. Mesela 11 yaşında ki cahil bir çocuk, oyunları kazanmak için oynar. Yenemezse ya hile açar ya da başkalarına suç atar. Bu da onun eğitimsizligini gösterir. Bu eğitimsizlik ilk önce ailede başlar. Çocuğun ağlamasını durdurmak için telefon veren anne, baba da suç var.
Benim de içinde bir grupta, oyunu zevk almak için oynar. Zaten olması gereken de budur. Övünülecek bir şey değildir bu. Ha ufak rekabetler işin tadı tuzudur ama fazlası zarardır.
Kısaca sana katılıyorum ama bunu insanın ırkına bağlamanı bir türlü anlam veremedim.
İstisnalar kaideyi bozmuyor. Türkiye'de oyun oynayan çoğu kişi ya para kazanmak, ya da e-sporcu olmak için oynuyor. Yani iş oyun olmaktan çıkıyor.
 
Öncelikle 5 yaşımdan beri oyun oynayan biriyim. Genelde rahatlamak ve eğlenmek için oyun oynanır ve bu işin fıtratında kazanmakta var, kaybetmekte. Ancak bizim millet oynamayı bilmiyor. Benim oyun oynarken en büyük 2 şartım vardır. Birisi eğlenmeye çalışmak(saçma sapan şeyler bile olsa), diğeri ahlaklı olmak. İyi oynamış, kötü oynamış umrumda değil. Kimseye sataşılmasın ve herkes eğlensin yeter.

İlk örneğm tabii ki Türkiye'nin kara deliği olan LoL üstünden olacak. 8 seviyeyim ve kapalı seçimde oynuyorum. Oyunlara başlamadan önce "herkese iyi oyunlar, lütfen saygılı olup iki taraf olarak eğlenelim." diyorum ve oyun başlıyor.
Oyun başlar başlamaz koridor kavgaları, ailevi değerlere küfürler, kendini e-sporcu sanıp kötü oynayanlara hakaret edenler, karşı tarafla küfürleşmeler. Lütfen saygılı olalım diyorum ve benim anneme, babama, inandığım ve saygı duyduğum şeylere hakaret ediyorlar. Oyun sonu çağırdığımda 10-13 yaş aralığında birisi çıkıyor bunları yapan.

CS:GO: burada ilginç bir şekilde Rus'lar ile çok iyi anlaşıyoruz. Herkes eğlencesine oynarken bir anda Türk geliyor, "Türk var mı" diyor. Ben de Türk var diye "ben" diyorum. Ne zaman ölsem ya hakaret, ya da küfür yiyorum.

Assetto Corsa: Beceri isteyen bir oyun olduğu için fazla damlamıyorlar buraya. Damlayanlar ise sizi hayattan bezdiriyor. Ne zaman geçsem hemen son attırmaya çalışıyorlar ya da size kıl olup sürekli saldırıyorlar.

Lfs: Burası ücretsiz olmasına rağmen Assetto Corsa'ya göre daha rahat. Burada hile açıp çarpanlar oluyor genelde. Ancak yolun yarısından sonrasına gelmeye zekaları yetmediği için bir şey yapamıyorlar.

Minecraft: Özellikle hile açanlar genelde Türk oluyor. Hypixel gibi sunucularda Türkçe bir şeyler yazma, iki gram ingilizceleri ile sürekli küfür etmeye çalışma gibi sıkıntıları var. Özellikle Survival ve skyblock sunucularda dolandırma olayları hat safhada.

Bir tek bu tipler mi bana geliyor, yoksa bizim millet mi genel olarak böyle anlamadım. Üşenmeden okuyan moderatör ve üyelere teşekkürler. İyi günler.

Evet çok haklısın. Sadece bu durumu izliyoruz. Yapabilecek bir şey yok. Her yer cahil ve salak insanlarla dolu. YouTube veletler tarafından baskın yiyor. Bir oyunda normal bir el bile girmek haram oldu. Bu küçük yaştaki çocuklara telefon, bilgisayar veriliyor ve bırakılıyor. Asla bakılmıyor " Ne yapıyor? "diye. Biraz ilgilenilse ya da eğitim verilse bu durumun önüne geçilebilir. Şu anlık bizim yapmamız gereken şey yalnızca arkadaşlarımızla Online oyun girmek, sohbetteki veletleri susturmak ve Online oyun yerine offline oyunlar tercih etmek.

(Kesinlikle küçük yaşta fakat dediğim guruba girmeyen çocuklar var. Onlara lafım yok. Bende bilgisayar ile 6 yaşında tanışmıştım.)
 
İstisnalar kaideyi bozmuyor. Türkiye'de oyun oynayan çoğu kişi ya para kazanmak, ya da e-sporcu olmak için oynuyor. Yani iş oyun olmaktan çıkıyor.
Bu yaklaşık Twitch gibi yayın platformları popüler olduğunda başladı. Çocuklar şu an kime özeniyor? Yayıncılar ve E sporculara özeniyor. Diyor ki "Şu E sporcu ayda 100 bin lira kazanıyor. Bende büyüyünce E sporcu olacağım". Halbuki bilmiyor ki onun bir meslek bile olmadığını. Eğitimimi tamamlayayım, düzgün bir meslek edineyim demiyor. Kim istemez ki oyun oynayarak binlerce lira kazanmak? Tabi olabilirsen kazanırsın.
Problemi çözmek için problemin kaynağını ortadan kaldırmak lazım. Twitch'i ve diğer yayın platformlarını kapatamayacakları aşikar. Yapılabilecek en iyi şey eğitim.
 
Online oyunda öyle tipler mutlak var. Oyunun amacı kafa dağıtıp eğlenmektir. Birilerine sövüp, kalbini kırmak değildir. Hep canlı yayın uygulamalarından örnek alıyorlar. Bu işin sonu kötü.
Herkes böyle olsa Dünyanın sonu değil ya:
Need for Speed Undercover Highly Compressed PC Download _ Need for speed, Need for speed under...png

Bu yaklaşık Twitch gibi yayın platformları popüler olduğunda başladı. Çocuklar şu ankime özeniyor? Yayıncılar ve e sporculara özeniyor. Diyor ki "şu e sporcu ayda 100 bin lira kazanıyor. Bende büyüyünce e sporcu olacağım". Halbuki bilmiyor ki onun bir meslek bile olmadığını. Eğitimimi tamamlayayım, düzgün bir meslek edineyim demiyor. Kim istemez ki oyun oynayarak binlerce lira kazanmak? Tabi olabilirsen kazanırsın.
Problemi çözmek için problemin kaynağını ortadan kaldırmak lazım. Twitch'i ve diğer yayın platformlarını kapatamayacakları aşikar. Yapılabilecek en iyi şey eğitim.

Kanka çok güzel demişsin eline sağlık fakat profilindeki GIF'e bakmaktan okuymadım.
 
Maalesef bizim oyuncu milletimiz böyle. Oyun başlıyor: Küfürler havada uçuşuyor, ailevi değerleri sövülüyor ve tüm maç boyunca böyle geçiyor. Ben de diyorum lütfen saygılı olalım, bu bir oyun diye. Ama yok. Hani yalan söylemeyeyim, ben de arada bir küfür edebiliyorum. Ama çok da değil. @painkiller isimli Technopat üyemizin dediği gibi, vuruyorsun küfür vuruluyorsun küfür falan işte öyle devam ediyor. Her eylem bir küfüre eşit. ETS 2'de de yaşanmıyor değil. Gerçek hayatta da olduğu gibi oyuncular yol verme kavgasına giriyor, arabaya yanlışlıkla çarpınca analara küfürler ediliyor ve böyle devam ediyor.
Yani çoğu Türk oyuncuyla oynanmaz. Bazı Türk oyuncular saygılıdır onlara lafım yok. Bir de çoğu Türk oyuncu bu yapılan Japon oyunlarını gömüyorlar. Bu benim dikkatimi çekti. Animesi izleniyor, beğeniliyor ama oyunu çıkınca geliyor puan 62 (Türk basın mecralarından bahsediyorum).
Bu arada toksik dediğimiz kitleyi ben PUBG Mobile'de çok gördüm. Şunları terbiyelendiren ebeveynleri cezalandırmak istiyorum resmen ya.
Öyle dedin ya, aklıma geldi ki iyi ki annem beni terbiyeli büyüttü diye.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı