Türkmenistan'ın bilinmeyen yüzü

KURAL BİLMEYEN

Picopat
Katılım
20 Haziran 2022
Mesajlar
924
Yer
Ottawa
Herkese selam. Bu yazımda Türkmenistan hakkında hiç bilmediginiz en ilginç bilgileri bir Wikipedia tarzında anlatmaya çalışacağım. Yazımız bayağı uzun olacak ama buna değecek diye düşünüyorum.

Orta Asya'nın en igrenç ülkesi Türkmenistan​

Türkmenistan, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ortaya çıkan bir Türk devletidir. Türkmen demek Türküm ben demek anlamına geliyor. Türkmenistan 6 milyon nüfüsüyle Orta Asya'nın en küçük Türk devletidir. Kuzey Kore gibi yönetim şekline sahip olan Türkmenistan nasıl bu hale geldi? Sovyetler Birligi dağıldıktan sonra Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Niyazov, cumhurbaşkanı olmadan önce şu açıklamalarda bulundu: Rusya'nın ve Sovyetler Birliği'nin Türkmenistan'ı fakirleştirdiğini söyleyerek, Türkmenistan'ı ekonomi ve teknoloji açısından en iyi yerlere getirmeliyiz dedi ve ülkeye doğal gaz, su ve elektriği ücretsiz vermeye başladı. Ancak maalesef süreç öyle devam etmedi. Böylelikle halkın gözüne girmeyi başaran Niyazov kendini oylama ve seçim yapmadan Türkmenistan'ın resmi Cumhurbaşkanı ilan ettirdi.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Niyazov gerçek yüzüne göstermeye başladı. Kendine Türkmenbaşı adını koydu hatta ocak ayına Türkmenbaşı adını ve aylardan birine annesinin adını koydu. Ülkede annesinin altından heykelleri bile bulunuyor. Yıl 2002, Niyazov Ruhname adlı kitabı yazdı ve bu kitabı Allah'la konuşarak yazdıgını söyledi. Halka hitap ederken "Ruhnâme"yi üç kez okuyanın gönül zenginliği artar, feraseti ve zekası keskinleşir, ilahi varlığı tanır, dosdoğru cennete gider.” dedi. Okullarda bu kitabi çocuklara okutmak zorunlu kılındı. Universiteleri bitirmek içinse bu kitabın ezbere bilinmesi şarttı. Hatta ezbere bilenlere çeşitli hediyeler bile veriliyordu. Kitabın Türkmenistan'da heykeli bile vardı. Doktorlar ve polisler görevine layıkıyla yapacagına dair hipokratinin üzerine yemin etmek yerine Niyazovun üzerine yemin etmeye başladı.

загруженное (1).jpg

Şimdi biraz yalan bir bilgi gelecek ama Niyazov kendini ülkenin ulusal peygemberi ilan etmeye çalıştı. Buna İran ve Rusya karşı çıkınca isteginden vazgeçmek zorunda kaldı. Kendine moral olsun diye bu defa Tarafsızlık Anıtı'nı yaptırdı ve en tepesine kendinin altından heykelini diktirdi ve bu ülkede ciddi bir yolsuzluğa yol açtı.

загруженное.jpg


Ülkeye çok fazla yasaklar getirdi. İnterneti sevmedigini söyledi, tam bir internet duşmanı olduğu için internet kullanımını yasakladı. İnsanlar evlerindeki yaşamina karışmakla da kalmadı; altın diş taktırmayı, Ruhname'den başka kitap okumayı hatta kokusunu sevmedigi için evde evcil hayvan beslemeyi, erkeklerin sakal bırakmasını, sokaklarda sigara içmeyi, arabalarda radyo dinlemeyi, opera ve bale yapmayı, playback yapılmasını ve spikerlerin makyaj yapmasını yasakladı. Ayrıca yayımlanmış yeni bir kararnâme ile insan yaşı ile ilgili sınıflandırmalar getirdi. Böylece Niyazov 2007 yılında vefat etti.

Peki sonrasında ne oldu?

Niyazovun vefat etmesi halk için yeni bir umudun doğuşuydu ülke kısa bir normalleşmenin ardından aniden Türkmen TV Kanallarının logoları değiştirildi ve Türkmenistan'ın yeni Diktatörü Kurbankuly Berdimuhammedov ile işler iyice garipleşti. Ve kendine "Arkadağ" adini koydu. Tabii Türkmenbaşı'dan biraz daha mutevaziydi. Aynı Niyazov gibi halkın gözüne girmeyi başardı. Ülkenin ilk servis sağlayıcısı Türkmentelecom'u oluşturdu.

Berdimuhammedov, televizyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Uluslararası İnternet Ağı'nın, en son iletişim teknolojilerinin her vatandaşın kullanımına sunulması gerektiğine inanıyorum.". Ve dediği gibi de yaptı. O zamanlar en fazla 200 Kbps internet hızını halkına armağan etti. Ülkenin ilk internet kafesini açtı ve 2020 yılına geldiginde internet hızı maksimum 2 Mbps idi yani 13 yılda sadece 1.80 Mbps bir artış oldu.

Siyasî muhalefete izin verilmeyen ülkedeki 23 gazete ve TV kanallarının hepsi devlete ait. Tüm kanallarda sürekli şu anki Cumhurbaşkanı'nı öven programlar yayınlanmakta. İnternet kullanımı ise kısıtlı. Hatta birçok ev ve iş yerinde web yok. Ülkedeki yeni web yasası ile halkı hükümete karşı çıkmaya teşvik etmeye yönelik tüm söylemlerle beraber bağımsız haber siteleri yasaklı. YouTube, Facebook, WhatsApp, Instagram gibi uygulamalar da yasaklandı.

Gurbanguly cumhurbaşkanı olduktan sonra ülkenin merkezi Aşkabat daha da güzelleşti hatta şu anda dünyada görüp görebileceginiz en güzel şehirlerden birisi olan Aşkabat'da 100 adet beyaz mermerli bina var. Ülkeye dışarıdan bakıldıgında çok güzel görünsede hayatlarının içi öyle degil. Türkmenistanlılar çok düşük ücrete çalışıyorlar. Her şey çok pahalı sürekli yüzlerinde sahte gülümsemeyle dolaşıyorlar.

Şu anki cumhurbaşkanının her yerde portresi bulunmakta. Okullarda, universitelerde, otobüslerde, taksilerde, uçaklarda, trenlerde yani her yerde fotoğrafını görebilirsiniz. Ülkedeki bütün TV kanalları hükümete ait ve bunlar cumhurbaşkanının istegiyle içerik üretiyor. Diktatörlerin olmazsa olmazıdır yani cumhurbaşkanı kanallarda gece gündüz övülüyor. Türkmen haberlerinde Türkmenistan'ın güllük güzarlık olduğu, herkesin mutlu ve sefa içinde yaşadığı söyleniyor. Bütün bunlar gerçeklerin dışarıya yansıtılmaması için.

Cumhurbaşkanının birçok yetenegi bulunuyor. Mesela tek elle bisiklet sürerken basket atabiliyor, bisiklet sürerken ramboculuk oynuyor hatta dünyanın en hafif halterini kaldırıyor ve alkışları kendinden eksik etmiyor. Kendisi drift yapıyor, gerektigi zaman meşhur gitarını eline alarak halka şarkılar bile söylemeye başliyor. Yeri geldigi zaman DJ bile oluyor. At yarışları yapıyor ve arada sırada attan da düşmüyor değil :D

Şehirde hiçbir insan yok. Eglence yok. Tamamen hayalet şehir. Turistler bir Türkmen vatandaşının evinde kalamıyor. Polislerin söyledigi otellerde kalmaya mecbur ediliyor çünkü bir sorun çıktığında polis onları bulmakla uğraşmamalı ve turistler için saat 11'den sonra dışarıya çıkmak, kızlarla takılmak yasak. Cumhurbaşkanı yasakladı.

2018 yılında hazırlanan Dünya Yolsuzluk Endeksi'ne göre ülke; Zimbabve, Mozambik, Kamerun gibi Afrika ülkelerinin gerisinde kalarak 180 ülke arasından en çok yolsuzluğun olduğu 19. ülke oldu. Yılda 10 binden daha az ziyaretçisi olan Türkmenistan dünyada en az ziyaret edilen 7 ülke konumunda. Bu arada Türkmen bir kızla evlenmek isteyen bir yabancı 50.000 dolar para ödemek zorunda. Türkmen bir erkek ile evlenmek isteyen bir yabancıya ise devlet genellikle oturma izni vermiyor. %80'i çöl olan ülke topraklarının yalnızca %3,5'i tarıma elverişli. Toprak ve mülk sahibi olmaksa neredeyse bir hayal.

Tek bir insan zihniyetiyle yönetilen Türkmenistan Kuzey Kore gibi olmasa da aynı ringteler. Ülkeyi eleştiren insanlar en az 25 yıl agırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılıyor. Polisler gece gündüz sorgulama derdi olmadan rüşvet alabilmekte. Cumhurbaşkanı'na karşı çıkmak laf atmak kesinlikle yasak. Ne olursa olsun ülkede yaşıyorsanız cumhurbaşkana saygı duymak zorundasınız yoksa çok kötü bir zülümle karşı karşıya kalabilirsiniz. Cumhurbaşkanı herkesin malını mülkünü kendi hesabına geçirebiliyor tazminat dahi vermiyor. Ülke işsizlik oranı %60.

Halk resmen hapishane tarzında bir hayat sürüyor. Bunlara karşı çıkacak bir güçleri olmadıgından herkes yurt dışına göç ediyor. Yurt dışında çalışıp ailesine para göderebilenler kendilerini şanslı hissediyor. Sonrasında 2022 yılında Berdimuhammedovun oğlu Serdar Berdimuhammedov seçimleri kazanıyor ve halk babadan oğula diktatörlügüde görüyor. Sanki Berdimuhamedov ben yeterince ülkemle oynadım biraz da sen oyna diyercesine oğlunu cumhurbaşkanı yapıyor. Oğlunun cumhurbaşkanı olacağını 1 yıl önce ilkokul çocukları da biliyor. Ülke gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Özgürlügün olmadıgı yerde hiçbir şey gelişmez zaten. Türkmenistan da hiç kimse bir gelecek göremiyor. Benim bu yazdıklarıma karşı çıkan bazı geri kafalı zihniyetler oluyor onlara cevap verme tenezülünde bile bulunmuyorum. Ülkede siyah araba kullanmak yasak çünkü Cumhurbaşkanı sevmiyormuş ülkede çok fazla ilginç yasaklar var cumhurbaşkanı resmen Kim Jong-un la yarışıyor.

Kısacası doğal gaz rezervlerinde dünyada 4. olan Türkmenistan'ın altının üstünde oturuyor. Ülkede hükümet zengin, halk fakir. Halk sesini çıkaramıyor bu yüzden nüfüsta bir artış olmuyor çünkü herkes yurt dışına göç ediyor.

Daha anlatılacak çok şey var. Kısacası Türkmenistan varlık içinde yokluk çekiyor.

Allah Türkmenistanlı vatandaşlarımıza yardımcı olsun. En kısa sürede hayal ettikleri özgürlüge kavuşması dilegiyle. Sonuna kadar okuduysan benim için kiymetlisin :)

загруженное (2).jpg
загруженное (3).jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Türkmenistan Türkiye Büyükelçiliği bu açtığınız konuyu mahkeme kararı ile sansürletirse hiç şaşırmam. Bu yüzden izninizle konuyu arşivime katıyorum. :)

Çin Türkiye Büyükelçiliği Türkiye'den Uygur Türkleri hakkındaki bir haberi sansürletmişti, tabi ters tepti. :)
 
Son düzenleme:
Herkese selam. Bu yazımda Türkmenistan hakkında hiç bilmediginiz en ilginç bilgileri bir Wikipedia tarzında anlatmaya çalışacağım. Yazımız bayağı uzun olacak ama buna değecek diye düşünüyorum.

Orta Asya'nın en igrenç ülkesi Türkmenistan​

Türkmenistan, sovyetler birliği dağıldıktan sonra ortaya çıkan bir Türk devletidir. Türkmen demek türküm ben demek anlamına geliyor. Türkmenistan 6 milyon nüfüsüyle Orta Asya'nın en küçük Türk devletidir. Kuzey Kore gibi yönetim şekline sahip olan Türkmenistan nasıl bu hale geldi? Sovyetler birligi dağıldıktan sonra Türkmenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı niyazov, Cumhurbaşkanı olmadan önce şu açıklamalarda bulundu: Rusya'nın ve sovyetler birliği'nin Türkmenistan'ı fakirleştirdiğini söyleyerek, Türkmenistan'ı ekonomi ve teknoloji açısından en iyi yerlere getirmeliyiz dedi ve ülkeye doğal gaz, su ve elektriği ücretsiz vermeye başladı. Ancak maalesef süreç öyle devam etmedi. Böylelikle halkın gözüne girmeyi başaran niyazov kendini oylama ve seçim yapmadan Türkmenistan'ın resmi Cumhurbaşkanı ilan ettirdi.

Cumhurbaşkanı olduktan sonra niyazov gerçek yüzüne göstermeye başladı. Kendine türkmenbaşı adını koydu hatta ocak ayına türkmenbaşı adını ve aylardan birine annesinin adını koydu. Ülkede annesinin altından heykelleri bile bulunuyor. Yıl 2002, niyazov ruhname adlı kitabı yazdı ve bu kitabı Allah'la konuşarak yazdıgını söyledi. Halka hitap ederken "ruhnâme"yi üç kez okuyanın gönül zenginliği artar, feraseti ve zekası keskinleşir, ilahi varlığı tanır, dosdoğru cennete gider.” dedi. Okullarda bu kitabi çocuklara okutmak zorunlu kılındı. Universiteleri bitirmek içinse bu kitabın ezbere bilinmesi şarttı. Hatta ezbere bilenlere çeşitli hediyeler bile veriliyordu. Kitabın Türkmenistan'da heykeli bile vardı. Doktorlar ve polisler görevine layıkıyla yapacagına dair hipokratinin üzerine yemin etmek yerine niyazovun üzerine yemin etmeye başladı.

Eki Görüntüle 1438414

Şimdi biraz yalan bir bilgi gelecek ama niyazov kendini ülkenin ulusal peygemberi ilan etmeye çalıştı. Buna İran ve Rusya karşı çıkınca isteginden vazgeçmek zorunda kaldı. Kendine moral olsun diye bu defa tarafsızlık anıtı'nı yaptırdı ve en tepesine kendinin altından heykelini diktirdi ve bu ülkede ciddi bir yolsuzluğa yol açtı.

Eki Görüntüle 1438418

Ülkeye çok fazla yasaklar getirdi. İnterneti sevmedigini söyledi, tam bir internet duşmanı olduğu için internet kullanımını yasakladı. İnsanlar evlerindeki yaşamina karışmakla da kalmadı; altın diş taktırmayı, Ruhname'den başka kitap okumayı hatta kokusunu sevmedigi için evde evcil hayvan beslemeyi, erkeklerin sakal bırakmasını, sokaklarda sigara içmeyi, arabalarda radyo dinlemeyi, Opera ve bale yapmayı, playback yapılmasını ve spikerlerin makyaj yapmasını yasakladı. Ayrıca yayımlanmış yeni bir kararnâme ile insan yaşı ile ilgili sınıflandırmalar getirdi. Böylece niyazov 2007 yılında vefat etti.

Peki sonrasında ne oldu?

Niyazovun vefat etmesi halk için yeni bir umudun doğuşuydu ülke kısa bir normalleşmenin ardından aniden türkmen TV kanallarının logoları değiştirildi ve Türkmenistan'ın yeni diktatörü kurbankuly berdimuhammedov ile işler iyice garipleşti. Ve kendine "arkadağ" adini koydu. Tabii türkmenbaşı'dan biraz daha mutevaziydi. Aynı niyazov gibi halkın gözüne girmeyi başardı. Ülkenin ilk servis sağlayıcısı türkmentelecom'u oluşturdu.

Berdimuhammedov, televizyonda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Uluslararası internet ağı'nın, en son iletişim teknolojilerinin her vatandaşın kullanımına sunulması gerektiğine inanıyorum.". Ve dediği gibi de yaptı. O zamanlar en fazla 200 Kbps internet hızını halkına armağan etti. Ülkenin ilk internet kafesini açtı ve 2020 yılına geldiginde internet hızı maksimum 2 Mbps idi yani 13 yılda sadece 1.80 Mbps bir artış oldu.

Siyasî muhalefete izin verilmeyen ülkedeki 23 gazete ve TV kanallarının hepsi devlete ait. Tüm kanallarda sürekli şu anki Cumhurbaşkanı'nı öven programlar yayınlanmakta. İnternet kullanımı ise kısıtlı. Hatta birçok ev ve iş yerinde web yok. Ülkedeki yeni web yasası ile halkı hükümete karşı çıkmaya teşvik etmeye yönelik tüm söylemlerle beraber bağımsız haber siteleri yasaklı. YouTube, Facebook, WhatsApp, Instagram gibi uygulamalar da yasaklandı.

Gurbanguly Cumhurbaşkanı olduktan sonra ülkenin merkezi aşkabat daha da güzelleşti hatta şu anda dünyada görüp görebileceginiz en güzel şehirlerden birisi olan aşkabat'da 100 adet beyaz mermerli bina var. Ülkeye dışarıdan bakıldıgında çok güzel görünsede hayatlarının içi öyle degil. Türkmenistanlılar çok düşük ücrete çalışıyorlar. Her şey çok pahalı sürekli yüzlerinde sahte gülümsemeyle dolaşıyorlar.

Şu anki Cumhurbaşkanı'nın her yerde portresi bulunmakta. Okullarda, universitelerde, otobüslerde, taksilerde, uçaklarda, trenlerde yani her yerde fotoğrafını görebilirsiniz. Ülkedeki bütün TV kanalları hükümete ait ve bunlar Cumhurbaşkanı'nın istegiyle içerik üretiyor. Diktatörlerin olmazsa olmazıdır yani Cumhurbaşkanı kanallarda gece gündüz övülüyor. Türkmen haberlerinde Türkmenistan'ın güllük güzarlık olduğu, herkesin mutlu ve sefa içinde yaşadığı söyleniyor. Bütün bunlar gerçeklerin dışarıya yansıtılmaması için.

Cumhurbaşkanı'nın birçok yetenegi bulunuyor. Mesela tek elle bisiklet sürerken basket atabiliyor, bisiklet sürerken ramboculuk oynuyor hatta dünyanın en hafif halterini kaldırıyor ve alkışları kendinden eksik etmiyor. Kendisi drift yapıyor, gerektigi zaman meşhur gitarını eline alarak halka şarkılar bile söylemeye başliyor. Yeri geldigi zaman DJ bile oluyor. At yarışları yapıyor ve arada sırada attan da düşmüyor değil :D

Şehirde hiçbir insan yok. Eglence yok. Tamamen hayalet şehir. Turistler bir türkmen vatandaşının evinde kalamıyor. Polislerin söyledigi otellerde kalmaya mecbur ediliyor çünkü bir sorun çıktığında polis onları bulmakla uğraşmamalı ve turistler için saat 11'den sonra dışarıya çıkmak, kızlarla takılmak yasak. Cumhurbaşkanı yasakladı.

2018 yılında hazırlanan dünya yolsuzluk endeksi'ne göre ülke; Zimbabve, Mozambik, Kamerun gibi Afrika ülkelerinin gerisinde kalarak 180 ülke arasından en çok yolsuzluğun olduğu 19. ülke oldu. Yılda 10 binden daha az ziyaretçisi olan Türkmenistan dünyada en az ziyaret edilen 7 ülke konumunda. Bu arada türkmen bir kızla evlenmek isteyen bir yabancı 50.000 dolar para ödemek zorunda. Türkmen bir erkek ile evlenmek isteyen bir yabancıya ise devlet genellikle oturma izni vermiyor. %80'i çöl olan ülke topraklarının yalnızca %3, 5'i tarıma elverişli. Toprak ve mülk sahibi olmaksa neredeyse bir hayal.

Tek bir insan zihniyetiyle yönetilen Türkmenistan Kuzey Kore gibi olmasa da aynı ringteler. Ülkeyi eleştiren insanlar en az 25 yıl agırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılıyor. Polisler gece gündüz sorgulama derdi olmadan rüşvet alabilmekte. Cumhurbaşkanı'na karşı çıkmak laf atmak kesinlikle yasak. Ne olursa olsun ülkede yaşıyorsanız cumhurbaşkana saygı duymak zorundasınız yoksa çok kötü bir zülümle karşı karşıya kalabilirsiniz. Cumhurbaşkanı herkesin malını mülkünü kendi hesabına geçirebiliyor tazminat dahi vermiyor. Ülke işsizlik oranı %60.

Halk resmen hapishane tarzında bir hayat sürüyor. Bunlara karşı çıkacak bir güçleri olmadıgından herkes yurt dışına göç ediyor. Yurt dışında çalışıp ailesine para göderebilenler kendilerini şanslı hissediyor. Sonrasında 2022 yılında berdimuhammedovun oğlu Serdar berdimuhammedov seçimleri kazanıyor ve halk babadan oğula diktatörlügüde görüyor. Sanki berdimuhamedov ben yeterince ülkemle oynadım biraz da sen oyna diyercesine oğlunu Cumhurbaşkanı yapıyor. Oğlunun Cumhurbaşkanı olacağını 1 yıl önce ilkokul çocukları da biliyor. Ülke gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Özgürlügün olmadıgı yerde hiçbir şey gelişmez zaten. Türkmenistan da hiç kimse bir gelecek göremiyor. Benim bu yazdıklarıma karşı çıkan bazı geri kafalı zihniyetler oluyor onlara cevap verme tenezülünde bile bulunmuyorum. Ülkede siyah araba kullanmak yasak çünkü Cumhurbaşkanı sevmiyormuş ülkede çok fazla ilginç yasaklar var Cumhurbaşkanı resmen Kim-Jong Un'la yarışıyor.

Kısacası doğal gaz rezervlerinde dünyada 4. olan Türkmenistan'ın altının üstünde oturuyor. Ülkede hükümet zengin, halk fakir. Halk sesini çıkaramıyor bu yüzden nüfüsta bir artış olmuyor çünkü herkes yurt dışına göç ediyor.

Daha anlatılacak çok şey var. Kısacası Türkmenistan varlık içinde yokluk çekiyor.

Allah Türkmenistan'lı vatandaşlarımıza yardımcı olsun. En kısa sürede hayal ettikleri özgürlüge kavuşması dilegiyle. Sonuna kadar okuduysan benim için kiymetlisin :)

Eki Görüntüle 1438465 Eki Görüntüle 1438467

Çok kötüymüş.
 

Geri
Yukarı