Türksat 6A Projesi: Para Bitti, Süre Yetmiyor

Türksat 6A'nın geliştirilme süreci devam ederken, projede bazı sorunların yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre şirketler belirlenen süreyi bir yıl daha uzatmak istiyorlar ve Türksat 6A için ayrılan bütçe de yetmedi.

Tamamen yerli ve milli olarak üretilmeye çalışılan Türksat 6A uydusu, sancılı bir süreçten geçiyor. Haberleşme konusunda ilk kez yerli ve milli olacak olan Türksat 6A için ayrılan bütçe neredeyse bitti ve uydunun henüz yüzde 60'ı tamamlandı. Ayrıca hem anlaşmada belirtilen süre dolmak üzere hem de Türkiye'nin almış olduğu yörünge hakkının süresi gittikçe kısalıyor. Çıkmaza girilen bu önemli projede, yeni çözümler aranıyor.

c9fd6d18c9e23219f420a40be169a8a74930ac8b.jpeg


Türksat 6A uydusu, Teknoloji Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı liderliğinde çalışmalar devam ediyor. Kimi zaman bu uydunun üretim süreciyle ilgili projeye dahil olan ASELSAN, TÜBİTAK ve TUSAŞ gibi şirketlerle bir araya gelinerek toplantılar yapılıyor ve uydunun tamamlanma süreci yakından takip ediliyordu.

Bilindiği üzere Türksat 6A'nın çalışmalarına 2014 yılında başlandı. Yapılan anlaşmada, uydunun 5 yıl içerisinde tamamlanması gerekiyordu ancak beklenildiği gibi olmadı. Şirketler bu konuda, bakanlıklardan ek süre istemişlerdi. O dönem, istenilen süre 'bir ve son kez' şartıyla verilmiş, normalde 2019 yılının sonunda tamamlanacak olan projenin, 2020 sonunda tamamlanması konusunda uzlaşmaya varılmıştı. Ancak şirketlerin bir kez daha erteleme istedikleri ifade edildi. Eğer bu talep bakanlıklar tarafından kabul edilirse, süreç 2021 yılının sonunda tamamlanacak. Bu durumun bir de kritik önemi bulunuyor. Uzmanlar, 2022'de Türkiye'nin uzayda bulunan yörünge hakkının biteceğini belirtiyorlar. Şayet 2022 yılına kadar bu uyduyu tamamlayıp gönderemez isek, uydu tamamlansa bile yeryüzünde kalabilme ihtimali bulunuyor.
Tek sorun elbette zaman değil. Yapılan anlaşmada 600 milyon TL olarak belirlenen bütçe, neredeyse bitmiş durumda. Ortaya çıkan bilgilere göre şirketlerin yaklaşık olarak 450 milyon TL'ye daha ihtiyacı var. Bugüne kadarki bütçenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından karşılanmıştı ancak ek bütçe talebi kabul edilirse, bu miktarı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı karşılayacak. Böylelikle Türksat 6A uydusu en az 1 milyar TL'ye mal olmuş olacak.

Kaynak: Yeni ödenek talebi
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı