Türksat 6A'dan yeni görüntüler

@karuB_official bu tarz haberleşme ve televizyon yayını uyduları Geosynchronous yörüngeye konulur. Bu yörüngede uydu, Dünya ile senkron bir şekilde döner, yani Dünya'ya göre hep aynı yerde durur.

Sürekli aynı yerde durmaları ve aynı yere bakmaları gerekir zira sürekli veri yansıtırlar. Uyduların amacı Data Relay dediğimiz olayı yapmaktır. Uydular, tek bir merkezden verileri alırlar, buna uplink denir. Sonra aldıkları veriyi, kapsama alanı dediğimiz bölgeye antenleri ile gönderirler, buna da downlik denir. Bir bakıma dar bir sinyali uydu ile geniş bir alana yaymış olursun. Kabaca örnek bir diagram:

Working_satellite_television.jpg


42 Derece Doğu, Türkiye'nin kapsama alanı oluyor. Yani bir uydu bu yörüngeye oturduğu zaman, Türkiye'yi kapsamış oluyor.

Bu yörüngeler değişebilir tabii. Uydunun amacına, hangi bölgelerde hizmet vereceğine ve yörüngelerin doluluğuna göre enlem ve boylamlar değişebilir.
 
Askeri amaçla kullanılacakmış.

Askeri amaçla da aslında o. Uydu sistemleri özellikle İHA/SİHA gibi yer ile koordine iletişim halinde olan araçlar için kritik öneme sahip. Türksat 6A'nın direkt amacı bu değil ancak kullanılabilir, bu amaç için de.

6A sivil bir uydu.
 

Geri
Yukarı