TUF B450 Plus sistem fanları görmüyor

Hazar Delen

Femtopat
Katılım
25 Kasım 2020
Mesajlar
62
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar BIOS ekranımda cha 1 2 3 fanlarım ve AiO pump fanım n/a olarak görünüyor. Aynı zamanda BIOS'um da güncel.
Bu durum donanımsal mı yoksa yazılımsal bir sorun mudur? Son olarak fan ayarlarımı PWM olarak yaptım, bu ayarı DC'de yapsaydım ne olurdu? İkisinin farkları nelerdir bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim şimdiden teşekkürler :)

Sistem özellikleri.
R5 3600.
TUF B450 PLUS GAMİNG
16 GB DDR 4 RAM tek slot 3000 MHz G.Skill.
GT 730 4 GB GPU.
Xigmatek kasa önü açık 3 fanlı.
Xpower 650 Watt.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, basitçe anlatmak gerekirse PWM modu ile 4 pinli fanları kontrol edebilir iken DC mod ile 3 pin fanları kontrol edebilirsiniz.
Sıvı soğutma kiti kullanmıyorsanız AiO Pump yuvasının n/a olması normaldir.
Büyük ihtimalle kullandığınız kasada fanlar anakarta bağlı olmadığından dolayı fan yuvaları n/a yani boş gözükmekte.

Xigmatek marka kasalarda çoğunlukla PSU'ya bağlanan ya da kumanda ile kontrol edilen fanlar oluyor.
 
Bende de aynı kartın Pro'su var eğer BIOS'tan bakıyorsan görmeyebilir. Nedenini ben de bilmiyorum ama AI Suite 3 programını anakartın driver sayfasından indirirsen ve kurulumda fanxtreme 4'ü seçmeyi unutmazsan AI Suite 3 içinde soldaki menüden fanxtreme 4 seçip kontrol edebilirsin. Bir de fanlarının özelliğini bilmen lazım DC fan mı kullanıyorsun PWM mi? Fanının özelliğine göre taktığın fan soketini AI Suite veya BIOS üzerinden DC veya PWM olarak değiştirmen gerekir. Ancak AI Suite kullanmak her şekilde daha karlı çünkü BIOS'ta yaptığın ayar Windows açılınca bozulabiliyor garip bir şekilde.

Üstteki arkadaş dikkat etmiş de ben etmemiştim sorunun nedeni büyük ihtimalle o. Ama sen fanları kontrol etmek istiyorsan fanları o fan kontrolcüden söküp anakarta takabilirsin en azından iki tanesini falan taksan sesi azaltır biraz.
 
Xigmatek Beast EN43613.
Kasa modelim bu ama ne yazık ki fanlarım hakkında bir bilgi bulamadım fan bağlantılarına bakıp nasıl anlayacağımı söylerseniz çok daha iyi olur.
 

Geri
Yukarı