Turkiye'nin en buyuk savas gemisi: TCG ANADOLU

Haberin neresinden tutsam elimde kaldı.

1- Bu gemi savaş gemisi değil, savaş araçları için bir platform gemisi. Tabirde nüans var.
2- Türkiye zaten MİLGEM ile kendi gemisini üretebilen 15-20 ülkeden biri oldu ancak sistemlerin bazılarında hâlâ dışa bağımlılık mevcut.
3- Bu gemiyi "insani yardım" için kullanma hedefine güldüm. Madem bu kadar insani yardım yapacak şey isteniyor, o zaman hastane gemisi ya da nakliye gemisi yaparsın. İşletme maliyeti bu kadar yüksek bir gemi bu göreve çıkarılmaz.
4- Gemi boş haldeyken 30 bin ton değil, yaklaşık 3-6 bin ton fazla söylenmiş. LAC konigürasyonunda 24 bin, LHD konfigürasyonunda 27 bin ton. Sayı yuvarlamışlar. :D
5- 30 adet hava aracının içine bizim kullandığımız drone'ları da katmışlar herhalde. :D
6- Okyanusta göreve çıkacağı söylenmiş, bu geminin etrafında yeni bir okyanus filosu oluşturulması gerektiğinden haberleri yok sanırım. Yine NATO'ya bağlı gemilerle ortak göreve çıkıp NATO'ya sallayacaklar...
7- Bir rahip tutukladık diye tek bir kişinin çağrısıyla çöken ekonomiyle süper güç olacakmışız bu gemiyle, buna da güldüm. Önce ilaç borçlarını öde derler adama.

Doğru olan az sayıdaki şeyden biri Yunanistan'ın hoşuna gitmeyecek bu gemiye sahip olmak çünkü kara çıkartma kabiliyetimiz artacak. Bunun dışında gerisi malum kesimin gazını alsın diye sallanmış. F-35B zaten hayal oldu, uçak gemisi konfigürasyonunu da unutsunlar.
 
Son düzenleme:
@334155 Bu bir uçak gemisi değil, mancınıkla kısıtlı kabiliyetlere sahip bir helikopter taşıyıcısı aslında. Tam muharebe yüklü bir uçak için yapısı çok uygun değil, pist yapısı da dolu konfigürasyonda iniş için çok uygun değil. Bundan dolayı muhabere uçaklarını VTOL tercih etmeleri gerekiyor, fırlatma mekanizması daha çok insansız araçlar için tercih edilir ancak o görevlerde helikopterler olamaz bu durumda.

Pistte gördüğün o yuvarlaklar helikopterin iniş alanı için işaretlenmiş bölgeler, orada helikopter olması demek VTOL dışı araşların pisti iniş kalkış için kullanamaması demek. Hedefimizdeki ve siparişimizdeki uçak F-35B modeliydi ancak o iş tamamen yattı. F-35A belki gelecekte vereceğimiz tavizlerden sonra gelir ancak bu son olaylardan sonra B varyantını satmazlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
TCG Anadolu hem bir uçak gemisinin (minimum düzeyde) hem de amfibik hücum gemisinin görevini tek başına yerine getirebiliyor. Yani bu şu demek. Hava harekatı gerçekleştirebilecek seviyede savaş uçağı alabilirken bunların yanında karaya çıkarma yapabilmek için tank, obüs gibi zırhlı araçları da alabiliyor. 1 tabur tam teçhizatlı askeri de unutmamak lazım.

TCG Anadolu platformu bizim için biçilmiş kaftan zira Doğu Akdeniz'deki işlerimizi görecek seviyede yetkinliğe sahip. Yalnız Donanma TCG Anadolu'da F-35B kullanmayı istiyordu, F-35 alamadığımız için bir nebze bu geminin verimi de düşecek ancak onu IHA/SIHA ve taarruz helikopterleriyle kapatmaya çalışırsak yine düşen verimi savaş uçağı niteliğinde yükseltemiyor olsak dahi iyi noktaya getirebiliriz.

Ayrıca hava harekatındaki etkinliğimizi tanker uçağımız KC-135R'ler ve F-16'lar sürdürecektir.
 
Bizzat evimin terasından görebildiğim 2021 yılında Ordu’ya teslim edilecek olan Amfibi Çıkarma Gemisi.
FE0EBF5B-D7B3-40B6-BE2B-570C34164515.jpeg
 
Son günlerde herkes yeni silah, yeni İHA üretiyor ve gösteriş için paylaşıyor. 3. Dünya savaşı yakındır. Hindistan'da yeni İHA'larının görüntüsünü paylaştı.
 
Amerika belki F35B uçaklarını teslim etmiyor olabilir ama ben Türk Mühendislerin bu geminin F35B dışında normal uçakların inebileceği bir hâle çevirebileceğine hatta bununla ilgili iyi veya kötü çalışmalar yapıldığını düşünüyorum. Tabi bana soracak olursanız üzerinde uçak taşımasına pek gerek yok. İha ve Siha’lar üzerinde olsa bu gemiyi Ege Denizi’nin merkezine koysan müthiş iş yapar ki onu da geçtim. Türk Pilotlar ne yapar ne eder bu gemiye F16’yı bir şekilde indirir, zor olsa dahi.
 

Geri
Yukarı