Rehber Twitch deneyiminizi geliştirin: FrankerFaceZ

FFZ AP.png

Twitch üzerinde sevdiğimiz veya daha yeni olarak keşfettiğimiz yayıncıları izlerken, yayın içerisinde yaşanan durumları dışa vurmak için veya kendimizi ifade edebilmek adına ifadeler (emotes) kullanırız. Kullanılan ifade sayesinde, Twitch sohbet alanında (chat) kendimizi belli ederek yayıncının da sohbet alanı ile etkileşime geçmesi sağlanır.

Yayıncılar, kanallarına ifadeler eklerken genellikle BetterTTV sitesini tercih ederler. Alternatif olarak FrankerFaceZ sitesini de kullanmayı tercih edebilirler. Bu sitelerde bulunan ifadeleri kendi kanallarına ekleyerek, daha zengin içerikli ve yaşanan durumlar karşısında tam bir tepki verebileceğini düşündükleri ifadelerin sohbet alanında bulunmasını sağlarlar. Yayıncıların ekledikleri ifadelerin, sohbet alanındaki kullanıcıların da görebilmesi için ilgili sitenin kendi yayınladığı eklentileri tarayıcı içerisine yüklemeleri gerekir. Örneğin bir yayıncı sadece BetterTTV üzerinde bulunan ifadeleri kanalına eklediyse, izleyicilerinin de BetterTTV üzerinden eklentiyi tarayıcılarına kurmaları gerekmektedir. Bu sayede sohbet alanında, kendinizin ve diğer kullanıcıların ifadelerini görebilirsiniz. Aksi takdirde BetterTTV eklentisini tarayıcınıza eklemediyseniz, sohbet alanında bulunan ögeler size yazıdan ibaret olarak gözükecektir. Çünkü yayıncının eklediği ifadeler harici bir site üzerinden eklendiği için, Twitch'in varsayılan olarak sunduğu ifadeleri kapsamamaktadır. Bu yüzden ilgili site üzerinden eklentiyi indirerek, Twitch üzerinde entegrasyonu sağlamanız gerekmektedir.

Makale içerisinde değindiğim BetterTTV yerine, FrankerFaceZ eklentisini tanıtmayı daha uygun olarak gördüm. Çünkü BetterTTV içerisinde bulunan özellikler, kullanıcılar için oldukça basit olarak düşünülmüştür ve daha deneyimli kullanıcılar, Twitch deneyimlerini geliştirmek adına daha da fazla özellik isteyebilirler. Bu durumda da geliştirme amaçlı olarak sunulan FrankerFaceZ eklentisi devreye girer. Önemli bir not olması adına, şunu da söylemek isterim. Yayıncılar, yukarıda da dediğimiz gibi ilgili sitenin eklentisini tarayıcılarınıza kurmanızı isterler demiştik. Çoğu yayıncı iki siteyi de (BetterTTV ve FrankerFaceZ) kullandıklarından, iki eklentiyi de tarayıcınıza kurmanızı isteyebilirler fakat iki eklentiyi tarayıcınıza kurmanıza hiç gerek yoktur. Çünkü FrankerFaceZ içerisinde bulunan dahili seçeneklerde, BetterTTV ifadelerini de ekleyebilirsiniz. Bunun dışında, içerisinde bulunan diğer dahili özellikleri de etkinleştirerek Twitch deneyiminizi kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz.

FrankerFaceZ eklentisini kullanabilmek için, kullanmakta olduğunuz tarayıcıya uygun olan mağaza içerisinden edinmeniz gerekmektedir.
  • Google Chrome ve diğer tüm Chromium temeli bulunan tarayıcılara eklemek için: FrankerFaceZ üzerinden eklentiyi indirebilirsiniz.​
  • Opera ekosistemine sahip tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle Install Chrome Extensions eklentisini indiriniz. Ardından FrankerFaceZ eklentisini indirebilirsiniz.​
  • Mozilla Firefox tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle FrankerFaceZ-4.0-an+fx.xpi dosyasını indiriniz. Adres çubuğunda eklentinin yüklenmesi adına bir uyarı çıkacaktır. Yüklemeye devam et seçeneği ile eklentiyi kurabilirsiniz.​
  • Pale Moon tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle FrankerFaceZ_1_55.xpi dosyasını indiriniz. Ardından indirilen dosyayı eklenti olarak yükleyiniz.​
  • Safari tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle Tampermonkey eklentisini indiriniz. Ardından ffz_injector.user.js kullanıcı betik dosyasını indiriniz. Kullanıcı betik dosyasını indirdiğinizde, otomatik olarak Tampermonkey'in indirme alanına yönlendirileceksiniz. Kullanıcı betik dosyasını bu sayede ekleyebilirsiniz.​
FrankerFaceZ eklentisini, kullandığınız tarayıcıya ekledikten sonra ayarlarını incelemeye ve kullanmakta olduğum ayarları size göstermeye başlayabiliriz. Eklentiyi tarayıcınıza kurup, Twitch'e girdiğinizde profil simgenizin hemen solunda FrankerFaceZ simgesini görebilirsiniz. Bu simgeye tıklayarak, FrankerFaceZ'in ayarlarına giriş yapabilirsiniz.

Ayarlar.png

Ayarlara ilk giriş yaptığımızda, Başlangıç kategorisi ile karşılaşırız. Bu kategoride eklentinin; değişim notlarını, sıkça sorulan sorular kısmını, geri bildirim yapabileceğiniz bir alanı ve yasal uyarılar kısmını bulabiliriz.

Baslangic.png

Değişim notları kısmında eklentinin özelliklerinin sürekli olarak güncellendiğini ve arkasındaki ekibin çalıştığını gözlemlerken, sıkça sorulan sorular kısmında da en fazla olarak sorulan soruları detaylı olarak gözlemleyebiliriz. Sıkça sorulan sorular kısmında, kullanıcıların Twitch üzerinde rozet kazanabilmeleri adında bir yer alan da bulunmaktadır. Rozete sahip olabilmeniz için, FrankerFacez'in ilgili bağlantı adreslerinden bağış yapmanız gerekmektedir. Bu bağışlar sayesinde, sohbet alanında kullanabileceğiniz bir rozete sahip olabilirsiniz. Örneğin Moobot bir FrankerFaceZ destekçisi olduğundan, rozeti ortada gözükmektedir.

Rozet.png

Ayarlara göz atamaya devam ettiğimizde, Eklentiler kategorisi ile karşılaşırız. Bu kategoride eklentinin içerisine ekleyebileceğiniz eklentilerin; değişiklik listesini (changelog), BetterTTV için sunulan ek özelliklerini ve FrankerFaceZ Eklenti Paketi Çekirdeği'nin (FFZ:AP Core) özelliklerini bulabiliriz. Başlangıç alanından sonra, ayarları bu kategoriden başlayarak özelleştirebilirsiniz.

Eklentiler.png

Eklentiler kategorine tıkladığınızda, sağ tarafta dahili olarak eklentinin içerisinde bulunan eklentileri bulabilirsiniz. Varsayılan olarak 9 (dokuz) eklenti içermekle beraber, kullanıcıların harici olarak da eklentileri FrankerFaceZ eklentisinin içerisine eklemeleri mümkündür. Öncelikle varsayılan olarak gelen 9 (dokuz) dahili eklentiyi inceleyebiliriz.

Dahili eklentiler arasında bizleri ilk olarak, BetterTTV İfadeleri eklentisi karşılıyor. Dahili olarak ekleyeceğiniz BetterTTV Emotes eklentisi ile, FrankerFaceZ ve BetterTTV arasındaki ifadeler ile entegrasyon sağlarsınız. Bunun dışında, hâlihazırda bulunan BetterTTV seçeneklerini de FrankerFaceZ içerisine dahil etmiş olursunuz. Aslına bakacak olursak bu eklenti aslında, FrankerFaceZ Eklenti Paketi Çekirdeği'nin bir modülüdür. Arka planda oluşan entegrasyonu, bu hizmet sağlamaktadır.BetterTTV İfadeleri eklentisini eklemek için, Etkinleştir bölümüne tıklamanız yeterlidir. Diğer eklentiler için de aynı şekilde eklemeniz gerekmektedir.

BetterTTV Emotes.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, BetterTTV emojileri adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü içerisinde ifadelerin görünümüne ait özellikler yer almaktadır. Hepsinin etkin olarak kalması gerekmektedir.

BTTV.png

BetterTTV İfadeleri eklentisini kurduğunuzda, asıl arka planda çalışan hizmetin FrankerFaceZ Eklenti Paketi Çekirdeği olduğundan bahsetmiştik. BetterTTV eklentisinin çalışabilmesi için, otomatik olarak The FrankerFaceZ Add-On Pack Core eklentisi de etkinleştirilir. Ek olarak kendisini de listenin en aşağısına inip, eklemenize gerek yoktur.

The FrankerFacez Add-On Pack.png

Eklenti içerisine ekleyebileceğiniz ve isteğinize bağlı olarak kalan diğer eklentilere baktığımızda bizleri, Deck eklentisi karşılamktadır. Bu eklenti sayesinde kendi istediğiniz içerikleri bulabilmek için; canlı kanallar, videolar veya klipler için özel olarak sütunlar oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz her sütunu istediğiniz gibi sıralayabilir ve etiketlere göre filtreleyebilirsiniz. Aslına bakacak olursak bu düzenleme, TweetDeck tasarımına benzetilmesi için bulunmaktadır. Bu sayede daha düzenli bir şekilde Twitch deneyiminizi oluşturabilirsiniz. Twitch üzerinde fazla ihtiyaç duymadığımdan, şu anda kendisini kullanmıyorum fakat düzenli olmayı seven kullanıcılara hitap edeceği aşikârdır.

Deck.png

Deck eklentisini FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde, üst tarafta Deck adında bulunan menüye sahip olursunuz. Düzenlediğiniz tüm alanları buradan kontrol edebilirsiniz.

Deck Menu.png

Aynı şekilde devam ettiğimizde bizleri, Fullscreen Chat eklentisi karşılamaktadır. Bu eklenti, tam ekran modunda oynatıcınızın sağ alt köşesine bir simge eklemektedir.

Fullscreen Chat.png

Oynatıcıya eklenen simgeye tıklayarak, hem oynatıcınızı tam ekran modunda izleyebilir ve sohbet alanını da görüntüleyebilirsiniz. Tam ekran modunda ekranınıza eklenen sohbet alanını, bir açılır pencere olarak düşünebilirsiniz ve yayın zevkinizi hiç bozmayacak bir tasarıma da sahiptir.

FS Chat.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, FS Chat adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden, Fullscreen Chat eklentisinin özelliklerini değiştirmeniz mümkündür. Bu eklentiler FrankerFaceZ dışındaki farklı geliştiriciler tarafından yapıldığından, dil problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum tamamen, geliştiricinin dil desteğinin yeteri kadar fazla olmamasından kaynaklanmaktdır. Yani FrankerFaceZ tamamen Türkçe desteği sunabilirken, dahili eklentiler bu desteği tam olarak sunamayabilirler.

FS Chat Menu.png

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, LirikLIVE eklentisi karşılamaktadır. Bu eklenti, Twitch için daha az gecikme ve gelişmiş seçenekleri bulunan bir oynatıcı yapmak adına geliştirilen bir projedir. Şu anda tam olarak başarılı olduğunu görmediğimden, kullanmamaktayım fakat denemek adına kendiniz de FrankerFaceZ içerisine ekleyebilirsiniz.

LirikLIVE.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Lirik LIVE adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. LirikLIVE içerisinde sunulan ifadeleri de etkinleştirebilmeniz sağlanmaktadır.

LirikLIVE Menu.png

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, Mod Tools eklentisi karşılamaktadır. Moderatörler için kolay eylemler sunması adına geliştirilmiştir. Bir yayıncının moderatörü olmadığımdan, tam olarak nasıl bir deneyim oluşturduğunu kesin olarak bilmiyorum.

Mod Tools.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Mod Tools adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü içerisinde, eylem yapılan kullanıcının rengini ve görünümünü düzeneleyebilirsiniz.

Mod Tools Menu.png

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, New Account Highlighter eklentisi karşılamaktadır. Twitch üzerinde yeni katılan kullanıcıları, renkli olarak işaretli bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

New Account Highlighter.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, New User Highlighter adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden Twitch'e yeni katılan kullanıcıların renklerini değiştirebilirsiniz.

New Account Highlighter Menu.png

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, Pronouns eklentisi karşılamaktadır. Sohbet alanında kullanıcı adlarının yanına zamirleri, sohbet rozeti olacak şekilde eklemenizi sağlamaktadır.

Pronouns.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Pronouns adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden, görünümlerini değiştirebilirsiniz.

Pronouns Menu.png

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, Smokey's Utilities eklentisi karşılamaktadır. Hem kullanıcıların Twitch sohbet alanındaki ögelerin özelliklerini değiştirebilecekleri, hem de moderatörlerin hızlı erişim şeklinde kullanabilecekleri eylemleri düzenelemektedir.

Smokey's Utilities.png

FrankerFaceZ içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Smokey's Utilities adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menüden, yukarıda da denilen özelliklere erişebilirsiniz.

Smokey's Utilities Menu.png

Dahili olarak gelen eklentiler, şu anda bunlarla sınırlıdırlar. FrankerFaceZ içerisine kendi oluşturduğunuz eklentileri dahil etmek için en aşağıda bulunan (Eklentiler alanında), Listede olmayanları ekle alanını kullanmanız gerekmektedir.

Listede olmayanlari ekle.png

Dahili eklentileri bitirdiğimize göre, geriye kalan diğer kategorileri de inceleyebiliriz. Eklentiler alanından sonra karşımıza çıkan kategori, Görünüm kategorisi olacaktır. Bu kategori içerisinde de 3 (3) ayrı başlık içerisinde arayüz düzenlemeleri bulunmaktadır.

Gorunum.png

İlk olarak arayüz düzeni seçeneğine baktığımızda, oldukça fazla seçeneğin bulunduğunu görebiliriz. Bu alanda isteğinize göre düzenlemeler yapabilirsiniz veya varsayılan olarak gelen ayarları da kullanabilirsiniz. Ben, yan panelde takip etmediğim ve Twitch tarafından önerilen kanalları görmeyi istemediğimden dolayı, panel ayarlarını kendime göre düzenledim. Ek olarak, klip oynatıcısını da geniş ekran olarak ayarlamayı tercih ettim. Bunun dışında, Twitch arayüzünün en üstünde bulunan "Takip edilen, göz at ve diğer ögelerin" kısmı, sadece üzerine fare ile gelindiğinde açılmasını sağladım. Sizler de burada bulunan seçenekleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Arayuz duzeni.png

İkinci görünüm seçeneğine baktığımızda bizleri, Yerelleştirme alanı karşılamaktadır. Twitch üzerinde kullandığınız; dil, tarih, saat ve zaman dilimi seçeneklerini değiştirebilirsiniz.

Yerellestirme.png

Son görünüm seçeneğine baktığımızda bizleri, Tema alanı karşılamaktadır. Bu alan içerisinde Twitch'in arayüzünü baştan aşağı değiştirmeniz mümkündür. Hiçbir kısıtlama bulunmadan, sevdiğiniz renkleri Twitch ile buluşturabilirsiniz. Özellikle Twitch'in varsayılan temasından hoşlanmıyorsanız ve farklı görünümleri seviyorsanız, tam sizlik bir alan olacaktır.

Tema.png

Görünüm kategorisini sonlandırdıktan sonra, Kanal kategorisine geçiş yapabiliriz. Bu alanda yine 3 (üç) adet alt kategori bulunmaktadır.

Kanal.png

Kanal görünümü kısmında, arayüz içerisindeki gözüken kanallara karşı uygulanan özellikleri bulabilirsiniz.

Kanal Gorunumu.png

Tavır alanında, izlemekte olduğunuz yayıncının sayfasında elde edebileceğiniz arayüz ögelerini düzenleyebilirsiniz.

Tavır.png

Metadata alanında ise, yayıncının kanalındaki verilerin düzenlenmesini ve diğer ögelerinin düzenlemesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak, üst menü üzerinde gözüken Prime simgesini de kaldırabilirsiniz.

Metadata.png

Diğer bir kategoriye geçtiğimizde bizleri en detaylı olarak, Chat kategorisi karşılayacaktır. Bu kategoride, sohbet alanında bulunan ögeleri detaylı olarak ayarlayabileceğiniz 13 (on üç) alt ketgorinin bulunduğu seçenekler yer almaktadır.

Chat.png

Chat etkileşimleri alanında, sohbet alanında bulunan kullanıcılara özel olarak sağalayabileceğiniz aksiyonları düzeneleybilirsiniz.

Chat Etkilesimleri.png

Görünüm alanında, oldukça fazla olan seçenekleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ben, sadece kullanmakta olduğum seçenekleri göstererek düzenlemeleri kendinizin yapmasını istiyorum.

Chat Gorunum 01.png

Uyarı olması açısından, aşağıdaki ekran görüntüsünde de bulunan Animated Emotes seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Sohbet alanına atılan hareketli ifadeleri görebilmenizi sağlamaktadır. Eğer bu seçeneği etkinleştirmezseniz, ifadeleri hareketli olarak görüntüleyemezsiniz.

Chat Gorunum 02.png

Bu alanda da Linklenmiş tüm içeriği chate gömülü olarak göster seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Özellikle yayıncılar açısından, bu özelliğin hayat kurtarıcı olduğunu da belirteyim. Özelliğin altında da, nasıl çalıştığı bulunmaktadır.

Chat Gorunum 03.png

Sonraki alana geldiğimizde, Rozetler alanı ile karşılaşırız. Bu alandan rozetlerin eylemlerini ve görünümlerini değiştirebilirsiniz.

Rozetler.png

Sonraki alana geldiğimizde, Tavır alanı ile karşılaşırız. Sohbet alanında, ayarlayabileceğiniz gelişmiş özellikler burada yer almaktadır.

Chat Tavir.png

Sonraki alana geldiğimizde, Bits ve Cheering alanı ile karşılaşırız. Sohbet alanında yayıncı için paylaştığınız destek ögelerini bu alandan düzeneleyebilirsiniz.

Bits ve Cheering.png

Sonraki alana geldiğimizde, Kanal Puanları alanı ile karşılaşırız. Bu alanda sohbet alanındaki kazandığınız punaların düzenlemesini yapabilirsiniz. Otomatik olarak kanal puanlarını toplayabilmeniz için, Automatically claim bonus rewards seçeneğini etkinleştirmeniz gerekemktedir.

Kanal Puanları.png

Sonraki alana geldiğimizde, Videolardaki Chat alanı ile karşılaşırız. Video üzerinde bulunan sohbet alanı için şu anda geliştirilmektedir.

Videolardaki Chat.png

Sonraki alana geldiğimizde, Emoji menüsü alanı ile karşılaşırız. Bu alanda emojilerin görünümünü ve eylemlerini düzenleyebilirsiniz.

Emoji Menusu.png

Chat kategorisine devam ettiğimizde, Filtreleme alanı ile karşılaşırız. Kategorinin alt bağlantılarına baktığımızda ise, sohbet alanında ve diğer alanlarda kendi filtrenize takılan ögelerin size gözükmemesini sağlayabilirsiniz.

Chat 01.png

Rehber kategorisinde ayarlanması gereken fazla özellik bulunmadığından, direkt olarak Oynatıcı kategorisine geçebilirsiniz. Bu alanda Twitch oynatıcısı üzerinde oynamalar veya altyazı değişikliği yapabilirsiniz.

Oynatici.png

Veri yönetimi ve debugging alanında da kişiselleştirme adına fazla özellik bulunmadığından, direkt olarak bu kategorileri de geçmeyi düşündüm. Eğer üzerinde fazla durmadığım kategoriler hakkında sorularınız bulunuyorsa, lütfen sormaktan çekinmeyin.

Konu içerisine maksimum 50 (elli) adet görsel koyulması kuralından dolayı, bazı kategorileri sadece adlarıyla birlikte anlatmakla yetindim. Eğer elliden fazla görsel ekleme şansım bulunsaydı, görsel zenginlik açısından daha güzel bir makale olacaktı. Bu hâliyle de eklentiyi kullanacak olan kişiler için yeterli olduğunu düşünüyorum. Eklenti hakkında bir görüşünüz veya sorunuz olması açısından, konu içerisinde görüşlerinizi veya sorularınızı belirtebilirsiniz. Konuyu baştan sona kadar incelediyseniz size özel olarak teşekkürlerimi sunarım. ヽ(・∀・)ノ
 
Birisi özetleyebilir mi? 😃 BetterTTV gibi bir şey mi?
Üçüncü paragraf içerisinde özet olarak bahsetmiştim. En kısa şekilde özetleyecek olursak, BetterTTV'nin gelişmiş bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Hâlihazırda BetterTTV özellikleri içerisinde bulunmaktadır. Bu yüzden BetterTTV eklentisini kullanmaya gerek kalmamaktadır. Ek olarak içerisindeki dahili eklentiler ile deneyiminizi kişiselleştirebiliyorsunuz.
 
twitch üzerinde sevdiğimiz veya daha yeni olarak keşfettiğimiz yayıncıları izlerken, yayın içerisinde yaşanan durumları dışa vurmak için veya kendimizi ifade edebilmek adına ifadeler (emotes) kullanırız. Kullanılan ifade sayesinde, Twitch sohbet alanında (chat) kendimizi belli ederek yayıncının da sohbet alanı ile etkileşime geçmesi sağlanır.

yayıncılar, kanallarına ifadeler eklerken genellikle betterttv sitesini tercih ederler. Alternatif olarak frankerfacez sitesini de kullanmayı tercih edebilirler. Bu sitelerde bulunan ifadeleri kendi kanallarına ekleyerek, daha zengin içerikli ve yaşanan durumlar karşısında tam bir tepki verebileceğini düşündükleri ifadelerin sohbet alanında bulunmasını sağlarlar. Yayıncıların ekledikleri ifadelerin, sohbet alanındaki kullanıcıların da görebilmesi için ilgili sitenin kendi yayınladığı eklentileri tarayıcı içerisine yüklemeleri gerekir. Örneğin bir yayıncı sadece betterttv üzerinde bulunan ifadeleri kanalına eklediyse, izleyicilerinin de betterttv üzerinden eklentiyi tarayıcılarına kurmaları gerekmektedir. Bu sayede sohbet alanında, kendinizin ve diğer kullanıcıların ifadelerini görebilirsiniz. Aksi takdirde betterttv eklentisini tarayıcınıza eklemediyseniz, sohbet alanında bulunan ögeler size yazıdan ibaret olarak gözükecektir. Çünkü yayıncının eklediği ifadeler harici bir site üzerinden eklendiği için, Twitch'in varsayılan olarak sunduğu ifadeleri kapsamamaktadır. Bu yüzden ilgili site üzerinden eklentiyi indirerek, Twitch üzerinde entegrasyonu sağlamanız gerekmektedir.

makale içerisinde değindiğim betterttv yerine, frankerfacez eklentisini tanıtmayı daha uygun olarak gördüm. Çünkü betterttv içerisinde bulunan özellikler, kullanıcılar için oldukça basit olarak düşünülmüştür ve daha deneyimli kullanıcılar, Twitch deneyimlerini geliştirmek adına daha da fazla özellik isteyebilirler. Bu durumda da geliştirme amaçlı olarak sunulan frankerfacez eklentisi devreye girer. Önemli bir not olması adına, şunu da söylemek isterim. Yayıncılar, yukarıda da dediğimiz gibi ilgili sitenin eklentisini tarayıcılarınıza kurmanızı isterler demiştik. Çoğu yayıncı iki siteyi de (betterttv ve frankerfacez) kullandıklarından, iki eklentiyi de tarayıcınıza kurmanızı isteyebilirler fakat iki eklentiyi tarayıcınıza kurmanıza hiç gerek yoktur. Çünkü frankerfacez içerisinde bulunan dahili seçeneklerde, betterttv ifadelerini de ekleyebilirsiniz. Bunun dışında, içerisinde bulunan diğer dahili özellikleri de etkinleştirerek Twitch deneyiminizi kendinize göre kişiselleştirebilirsiniz.

Frankerfacez eklentisini kullanabilmek için, kullanmakta olduğunuz tarayıcıya uygun olan mağaza içerisinden edinmeniz gerekmektedir.
  • Google Chrome ve diğer tüm Chromium temeli bulunan tarayıcılara eklemek için: FrankerFaceZ üzerinden eklentiyi indirebilirsiniz.​
  • Opera ekosistemine sahip tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle Install Chrome Extensions eklentisini indiriniz. Ardından FrankerFaceZ eklentisini indirebilirsiniz.​
  • Mozilla Firefox tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle FrankerFaceZ-4.0-an+fx.xpi dosyasını indiriniz. Adres çubuğunda eklentinin yüklenmesi adına bir uyarı çıkacaktır. Yüklemeye devam et seçeneği ile eklentiyi kurabilirsiniz.​
  • Pale Moon tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle FrankerFaceZ_1_55.xpi dosyasını indiriniz. Ardından indirilen dosyayı eklenti olarak yükleyiniz.​
  • Safari tarayıcınıza eklemek için: Öncelikle Tampermonkey eklentisini indiriniz. Ardından ffz_injector.user.js kullanıcı betik dosyasını indiriniz. Kullanıcı betik dosyasını indirdiğinizde, otomatik olarak tampermonkey'in indirme alanına yönlendirileceksiniz. Kullanıcı betik dosyasını bu sayede ekleyebilirsiniz.​
Frankerfacez eklentisini, kullandığınız tarayıcıya ekledikten sonra ayarlarını incelemeye ve kullanmakta olduğum ayarları size göstermeye başlayabiliriz. Eklentiyi tarayıcınıza kurup, Twitch'e girdiğinizde profil simgenizin hemen solunda frankerfacez simgesini görebilirsiniz. Bu simgeye tıklayarak, frankerfacez'in ayarlarına giriş yapabilirsiniz.


ayarlara ilk giriş yaptığımızda, Başlangıç kategorisi ile karşılaşırız. Bu kategoride eklentinin; değişim notlarını, sıkça sorulan sorular kısmını, geri bildirim yapabileceğiniz bir alanı ve yasal uyarılar kısmını bulabiliriz.


Değişim notları kısmında eklentinin özelliklerinin sürekli olarak güncellendiğini ve arkasındaki ekibin çalıştığını gözlemlerken, sıkça sorulan sorular kısmında da en fazla olarak sorulan soruları detaylı olarak gözlemleyebiliriz. Sıkça sorulan sorular kısmında, kullanıcıların Twitch üzerinde rozet kazanabilmeleri adında bir yer alan da bulunmaktadır. Rozete sahip olabilmeniz için, frankerfacez'in ilgili bağlantı adreslerinden bağış yapmanız gerekmektedir. Bu bağışlar sayesinde, sohbet alanında kullanabileceğiniz bir rozete sahip olabilirsiniz. Örneğin moobot bir frankerfacez destekçisi olduğundan, rozeti ortada gözükmektedir.

ayarlara göz atamaya devam ettiğimizde, Eklentiler kategorisi ile karşılaşırız. Bu kategoride eklentinin içerisine ekleyebileceğiniz eklentilerin; değişiklik listesini (changelog), betterttv için sunulan ek özelliklerini ve frankerfacez eklenti paketi çekirdeği'nin (ffz: Ap Core) özelliklerini bulabiliriz. Başlangıç alanından sonra, ayarları bu kategoriden başlayarak özelleştirebilirsiniz.

eklentiler kategorine tıkladığınızda, sağ tarafta dahili olarak eklentinin içerisinde bulunan eklentileri bulabilirsiniz. Varsayılan olarak 9 (dokuz) eklenti içermekle beraber, kullanıcıların harici olarak da eklentileri frankerfacez eklentisinin içerisine eklemeleri mümkündür. Öncelikle varsayılan olarak gelen 9 (dokuz) dahili eklentiyi inceleyebiliriz.

Dahili eklentiler arasında bizleri ilk olarak, betterttv ifadeleri eklentisi karşılıyor. Dahili olarak ekleyeceğiniz betterttv emotes eklentisi ile, frankerfacez ve betterttv arasındaki ifadeler ile entegrasyon sağlarsınız. Bunun dışında, hâlihazırda bulunan betterttv seçeneklerini de frankerfacez içerisine dahil etmiş olursunuz. Aslına bakacak olursak bu eklenti aslında, frankerfacez eklenti paketi çekirdeği'nin bir modülüdür. Arka planda oluşan entegrasyonu, bu hizmet sağlamaktadır. Betterttv ifadeleri eklentisini eklemek için, Etkinleştir bölümüne tıklamanız yeterlidir. Diğer eklentiler için de aynı şekilde eklemeniz gerekmektedir.
Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, BetterTTV emojileri adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü içerisinde ifadelerin görünümüne ait özellikler yer almaktadır. Hepsinin etkin olarak kalması gerekmektedir.


betterttv ifadeleri eklentisini kurduğunuzda, asıl arka planda çalışan hizmetin frankerfacez eklenti paketi çekirdeği olduğundan bahsetmiştik. Betterttv eklentisinin çalışabilmesi için, otomatik olarak the frankerfacez add-on pack Core eklentisi de etkinleştirilir. Ek olarak kendisini de listenin en aşağısına inip, eklemenize gerek yoktur.

eklenti içerisine ekleyebileceğiniz ve isteğinize bağlı olarak kalan diğer eklentilere baktığımızda bizleri, deck eklentisi karşılamktadır. Bu eklenti sayesinde kendi istediğiniz içerikleri bulabilmek için; canlı kanallar, videolar veya klipler için özel olarak sütunlar oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz her sütunu istediğiniz gibi sıralayabilir ve etiketlere göre filtreleyebilirsiniz. Aslına bakacak olursak bu düzenleme, tweetdeck tasarımına benzetilmesi için bulunmaktadır. Bu sayede daha düzenli bir şekilde Twitch deneyiminizi oluşturabilirsiniz. Twitch üzerinde fazla ihtiyaç duymadığımdan, şu anda kendisini kullanmıyorum fakat düzenli olmayı seven kullanıcılara hitap edeceği aşikârdır.

Deck eklentisini frankerfacez içerisine eklediğinizde, üst tarafta deck adında bulunan menüye sahip olursunuz. Düzenlediğiniz tüm alanları buradan kontrol edebilirsiniz.

aynı şekilde devam ettiğimizde bizleri, fullscreen chat eklentisi karşılamaktadır. Bu eklenti, tam ekran modunda oynatıcınızın sağ alt köşesine bir simge eklemektedir.
oynatıcıya eklenen simgeye tıklayarak, hem oynatıcınızı tam ekran modunda izleyebilir ve sohbet alanını da görüntüleyebilirsiniz. Tam ekran modunda ekranınıza eklenen sohbet alanını, bir açılır pencere olarak düşünebilirsiniz ve yayın zevkinizi hiç bozmayacak bir tasarıma da sahiptir.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, FS Chat adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden, fullscreen chat eklentisinin özelliklerini değiştirmeniz mümkündür. Bu eklentiler frankerfacez dışındaki farklı geliştiriciler tarafından yapıldığından, dil problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum tamamen, geliştiricinin dil desteğinin yeteri kadar fazla olmamasından kaynaklanmaktdır. Yani frankerfacez tamamen Türkçe desteği sunabilirken, dahili eklentiler bu desteği tam olarak sunamayabilirler.

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, liriklıve eklentisi karşılamaktadır. Bu eklenti, Twitch için daha az gecikme ve gelişmiş seçenekleri bulunan bir oynatıcı yapmak adına geliştirilen bir projedir. Şu anda tam olarak başarılı olduğunu görmediğimden, kullanmamaktayım fakat denemek adına kendiniz de frankerfacez içerisine ekleyebilirsiniz.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Lirik LIVE adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Liriklıve içerisinde sunulan ifadeleri de etkinleştirebilmeniz sağlanmaktadır.
Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, mod Tools eklentisi karşılamaktadır. Moderatörler için kolay eylemler sunması adına geliştirilmiştir. Bir yayıncının moderatörü olmadığımdan, tam olarak nasıl bir deneyim oluşturduğunu kesin olarak bilmiyorum.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Mod Tools adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü içerisinde, eylem yapılan kullanıcının rengini ve görünümünü düzeneleyebilirsiniz.
Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, New account highlighter eklentisi karşılamaktadır. Twitch üzerinde yeni katılan kullanıcıları, renkli olarak işaretli bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, New User Highlighter adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden Twitch'e yeni katılan kullanıcıların renklerini değiştirebilirsiniz.

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, pronouns eklentisi karşılamaktadır. Sohbet alanında kullanıcı adlarının yanına zamirleri, sohbet rozeti olacak şekilde eklemenizi sağlamaktadır.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Pronouns adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menü üzerinden, görünümlerini değiştirebilirsiniz.

Dahili eklentileri incelemeye devam ettiğimizde bizleri, smokey's utilities eklentisi karşılamaktadır. Hem kullanıcıların Twitch sohbet alanındaki ögelerin özelliklerini değiştirebilecekleri, hem de moderatörlerin hızlı erişim şeklinde kullanabilecekleri eylemleri düzenelemektedir.

Frankerfacez içerisine eklediğinizde; Eklentiler kategorisine, Smokey's Utilities adında bir menünün de eklendiğini görebilirsiniz. Bu menüden, yukarıda da denilen özelliklere erişebilirsiniz.
Dahili olarak gelen eklentiler, şu anda bunlarla sınırlıdırlar. Frankerfacez içerisine kendi oluşturduğunuz eklentileri dahil etmek için en aşağıda bulunan (eklentiler alanında), Listede olmayanları ekle alanını kullanmanız gerekmektedir.

Dahili eklentileri bitirdiğimize göre, geriye kalan diğer kategorileri de inceleyebiliriz. Eklentiler alanından sonra karşımıza çıkan kategori, Görünüm kategorisi olacaktır. Bu kategori içerisinde de 3 (3) ayrı başlık içerisinde arayüz düzenlemeleri bulunmaktadır.

ilk olarak arayüz düzeni seçeneğine baktığımızda, oldukça fazla seçeneğin bulunduğunu görebiliriz. Bu alanda isteğinize göre düzenlemeler yapabilirsiniz veya varsayılan olarak gelen ayarları da kullanabilirsiniz. Ben, yan panelde takip etmediğim ve Twitch tarafından önerilen kanalları görmeyi istemediğimden dolayı, panel ayarlarını kendime göre düzenledim. Ek olarak, klip oynatıcısını da geniş ekran olarak ayarlamayı tercih ettim. Bunun dışında, Twitch arayüzünün en üstünde bulunan "takip edilen, göz at ve diğer ögelerin" kısmı, sadece üzerine fare ile gelindiğinde açılmasını sağladım. Sizler de burada bulunan seçenekleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

ikinci görünüm seçeneğine baktığımızda bizleri, Yerelleştirme alanı karşılamaktadır. Twitch üzerinde kullandığınız; dil, tarih, saat ve zaman dilimi seçeneklerini değiştirebilirsiniz.

son görünüm seçeneğine baktığımızda bizleri, Tema alanı karşılamaktadır. Bu alan içerisinde Twitch'in arayüzünü baştan aşağı değiştirmeniz mümkündür. Hiçbir kısıtlama bulunmadan, sevdiğiniz renkleri Twitch ile buluşturabilirsiniz. Özellikle Twitch'in varsayılan temasından hoşlanmıyorsanız ve farklı görünümleri seviyorsanız, tam sizlik bir alan olacaktır.

görünüm kategorisini sonlandırdıktan sonra, Kanal kategorisine geçiş yapabiliriz. Bu alanda yine 3 (üç) adet alt kategori bulunmaktadır.

kanal görünümü kısmında, arayüz içerisindeki gözüken kanallara karşı uygulanan özellikleri bulabilirsiniz.
tavır alanında, izlemekte olduğunuz yayıncının sayfasında elde edebileceğiniz arayüz ögelerini düzenleyebilirsiniz.
metadata alanında ise, yayıncının kanalındaki verilerin düzenlenmesini ve diğer ögelerinin düzenlemesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak, üst menü üzerinde gözüken Prime simgesini de kaldırabilirsiniz.
Diğer bir kategoriye geçtiğimizde bizleri en detaylı olarak, Chat kategorisi karşılayacaktır. Bu kategoride, sohbet alanında bulunan ögeleri detaylı olarak ayarlayabileceğiniz 13 (on üç) alt ketgorinin bulunduğu seçenekler yer almaktadır.

Chat etkileşimleri alanında, sohbet alanında bulunan kullanıcılara özel olarak sağalayabileceğiniz aksiyonları düzeneleybilirsiniz.
görünüm alanında, oldukça fazla olan seçenekleri kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Ben, sadece kullanmakta olduğum seçenekleri göstererek düzenlemeleri kendinizin yapmasını istiyorum.

uyarı olması açısından, aşağıdaki ekran görüntüsünde de bulunan Animated Emotes seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Sohbet alanına atılan hareketli ifadeleri görebilmenizi sağlamaktadır. Eğer bu seçeneği etkinleştirmezseniz, ifadeleri hareketli olarak görüntüleyemezsiniz.
bu alanda da Linklenmiş tüm içeriği chate gömülü olarak göster seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Özellikle yayıncılar açısından, bu özelliğin hayat kurtarıcı olduğunu da belirteyim. Özelliğin altında da, nasıl çalıştığı bulunmaktadır.
sonraki alana geldiğimizde, Rozetler alanı ile karşılaşırız. Bu alandan rozetlerin eylemlerini ve görünümlerini değiştirebilirsiniz.

sonraki alana geldiğimizde, Tavır alanı ile karşılaşırız. Sohbet alanında, ayarlayabileceğiniz gelişmiş özellikler burada yer almaktadır.

sonraki alana geldiğimizde, Bits ve Cheering alanı ile karşılaşırız. Sohbet alanında yayıncı için paylaştığınız destek ögelerini bu alandan düzeneleyebilirsiniz.

sonraki alana geldiğimizde, Kanal Puanları alanı ile karşılaşırız. Bu alanda sohbet alanındaki kazandığınız punaların düzenlemesini yapabilirsiniz. Otomatik olarak kanal puanlarını toplayabilmeniz için, Automatically claim bonus rewards seçeneğini etkinleştirmeniz gerekemktedir.

sonraki alana geldiğimizde, Videolardaki Chat alanı ile karşılaşırız. Video üzerinde bulunan sohbet alanı için şu anda geliştirilmektedir.
sonraki alana geldiğimizde, Emoji menüsü alanı ile karşılaşırız. Bu alanda emojilerin görünümünü ve eylemlerini düzenleyebilirsiniz.
Chat kategorisine devam ettiğimizde, Filtreleme alanı ile karşılaşırız. Kategorinin alt bağlantılarına baktığımızda ise, sohbet alanında ve diğer alanlarda kendi filtrenize takılan ögelerin size gözükmemesini sağlayabilirsiniz.

rehber kategorisinde ayarlanması gereken fazla özellik bulunmadığından, direkt olarak Oynatıcı kategorisine geçebilirsiniz. Bu alanda Twitch oynatıcısı üzerinde oynamalar veya alt yazı değişikliği yapabilirsiniz.
veri yönetimi ve debugging alanında da kişiselleştirme adına fazla özellik bulunmadığından, direkt olarak bu kategorileri de geçmeyi düşündüm. Eğer üzerinde fazla durmadığım kategoriler hakkında sorularınız bulunuyorsa, lütfen sormaktan çekinmeyin.

konu içerisine maksimum 50 (elli) adet görsel koyulması kuralından dolayı, bazı kategorileri sadece adlarıyla birlikte anlatmakla yetindim. Eğer elliden fazla görsel ekleme şansım bulunsaydı, görsel zenginlik açısından daha güzel bir makale olacaktı. Bu hâliyle de eklentiyi kullanacak olan kişiler için yeterli olduğunu düşünüyorum. Eklenti hakkında bir görüşünüz veya sorunuz olması açısından, konu içerisinde görüşlerinizi veya sorularınızı belirtebilirsiniz. Konuyu baştan sona kadar incelediyseniz size özel olarak teşekkürlerimi sunarım. ヽ(・∀・)ノ

Hocam harika bir makale olmuş ellerinize sağlık.
 
FrankerFacez ayar menüsüne kesinlikle bir düzenleme lazım. Çok karmaşık ve bu karmaşaya girişmek istemeyen benim gibi tembelleri çekemiyor. Bazı özellikleri BTTV ile birlikte sunduklarından BTTV kullanmak daha faydalı gözüküyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı